Δρ. Καραγιάννης: Τι λέει για τα μέτρα, τα τεστ σε επιχειρήσεις και τα sms


Για τα όσα θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη, στη σημερινή σύσκεψη για την στρατηγική αποκλιμάκωσης των μέτρων, μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο   καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τον δρ.Καραγιάννη,-όπως έγινε σαφές και από τον υπουργό Υγείας-, οι χαλαρώσεις θα γίνουν σταδιακά, όπως έγινε και μετά το πρώτο κύμα, τον Μάιο. «Οι χαλαρώσεις έγιναν ανά δεκαπενθήμερο και κάποιες στο ενδιάμεσο. Φαντάζομαι πως θα ακολουθηθεί κάτι παρόμοιο και τώρα. Θα δούμε τι θα προκύψει από τη σημερινή σύσκεψη», είπε.

Πρόσθεσε πως, «θα μπουν όλα στο τραπέζι. Και οι ενδοιασμοί και οι ανάγκες τσε Οικονομία και Παιδεία . Ελπίζουμε να βρεθεί η χρυσή τομή».

Όσον αφορά τα αρνητικά τεστ για εργαζόμενους σε συγκεκριμένους τομείς, ο δρ. Καραγιάννης εξήγησε πως, «με την επιτήρηση θα κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα για να μην έχουμε πισωγύρισμα. Η επιτήρηση, όσων επιχειρήσεων θα επαναδραστηριοποιηθούν είναι σημαντική. Η πρότασή μας είναι να γίνονται εβδομαδιαία για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει».

Σχολιάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ο δρ. Καραγιάννης σημείωσε ότι σιγά-σιγά βλέπουμε ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει. «Θεωρούμε πως ο λόγος που έχουν αποδώσει τα μέτρα είναι γιατί έχουμε περιορίσει τις συναθροίσεις κυρίως στα σπίτια. Πιστεύω ότι ο περιορισμός στις συναθροίσεις και τα μηνύματα θα πρέπει να συνεχίσουν λίγο ακόμα ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων,  ο δρ Καραγιάννηςείπε πως αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη αλλά δεν έχει παρθεί τελική απόφαση.