Δρ Καραγιάννης: Πώς μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών

mαφαέλα Δημητριάδη   

Συναγερμός σήμανε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, μετα και τον εντοπισμό κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στην Κύπρο. Ο ιός μεταφέρεται από άγρια πτηνά από μια χώρα σε άλλη σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη. Όπως ανέφερε στο philenews, τα αποδημητικά πτηνά φτάνοντας σε μια χώρα είναι πιθανόν να κάνουν στάση σε πτηνοτροφικές μονάδες για να τραφούν ή να πιούν νερό, «αν λοιπόν αυτά τα πουλιά είναι μολυσμένα θα μολύνουν και τα πουλερικά των μονάδων», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το πόσο εύκολο είναι να μολυνθεί με τη γρίπη των πτηνών ένας άνθρωπος, ο Δρ Καραγιάννης απάντησε πως είναι αρκετά δύσκολο να μεταδοθεί στον άνθρωπο η λοίμωξη και εάν ένα άτομο μολυνθεί είναι πολύ δύσκολο να το μεταφέρει σε άλλο άτομο. Όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μολυνθεί κάποιος, σημείωσε πως ο άνθρωπος θα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά, τονίζοντας παράλληλα πως δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση πουλερικών. «Η γρίπη των πτηνών είναι ικανή να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο από την κοινή γρίπη», δήλωσε.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Κληθείς να σχολιάσει την επιδημιολογική εικόνα σχετικά με τον κορωνοϊό, επεσήμανε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και αυτό διότι όπως εξήγησε, δεν έχει ξεφύγει ούτε ο αριθμός των νοσηλειών ούτε ο αριθμός των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, δεν αναμένεται να δούμε την άσχημη επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων χρόνων, κυρίως όσον αφορά τις νοσηλείες, «εκτός εάν προκύψει νέο πιο επικίνδυνο στέλεχος». Δεν αναμένεται, ανέφερε, η επαναφορά μέτρων την προκειμένη στιγμή τουλάχιστον.

Όσον αφορά τον μειωμένο αριθμό ατόμων που εμβολιάστηκαν με την τέταρτη δόση, εξέφρασε την άποψη πως ο αριθμός θα παρουσιάσει αύξηση το επόμενο διάστημα λόγω της αύξησης κρουσμάτων που παρατηρείται. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο κορωνοϊός δεν έχει καταστεί ως γρίπη, ανέφερε πως ο ιός δεν έχει ακόμη εξασθενήσει και πως η Covid-19 μεταδίδεται ολόχρονα. 

Έξαρση λοιμώξεων

Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, ο λόγος έξαρσης των εποχιακών λοιμώξεων οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως τρία χρόνια ήταν σε εφαρμογή τα μέτρα για την αναχαίτηση του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να μην μεταδίδονται ούτε οι υπόλοιπες ασθένειες.

Επομένως, ανέφερε, η ανοσία έναντι αυτών των παθογόνων δεν αναπληρώθηκε και δεν νόσησαν ούτε τα μικρά παιδιά με αποτέλεσμα να μην αποκτήσουν αντισώματα.