Δρ. Καραγιάννης: Πολύ νωρίς να προβλέψουμε 4ο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο (VID)

Δύσκολο να προβλέψει κανείς εάν το φθινόπωρο θα υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας δηλώνει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης σημειώνοντας πως θεωρείται δεδομένο ότι θα παρουσιαστούν εξάρσεις κρουσμάτων. 

"Όχι διότι θα διακινείται ο ιός μόνο στη χώρα μας αλλά και στο γεγονός ότι αρκετές χώρες δεν θα έχουν προχωρήσει με την εμβολιαστική κάλυψη. Ο ιός θα προχωρά σε αυτές τις χώρες, θα μεταλλάσσεται και εκείνο που όλοι φοβόμαστε είναι να είναι να μην υπάρχει κάποιο στέλεχος που θα είναι ανθεκτικό στα εμβόλια". 

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως το θέμα της χρήσης μάσκας θα συζητηθεί όταν η χώρα μας αγγίξει το 65-70% της εμβολιαστικής κάλυψης. 

"Είναι ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και να μην ξεχάσουμε τα μέτρα προστασίας ιδιαίτερα όταν ανοίξουν στις 10 Ιουνίου τα νυχτερινά κέντρα. Έχουμε σχεδόν επανέλθει στην κανονικότητα, θεωρώ ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα μας θωρακίσει από την άλλη πλευρά θα υπάρχει ένα 30-35% του πληθυσμού που να μην έχει εμβολιαστεί. Αρκετά άτομα σε αυτό το ποσοστό θα είναι παιδιά. Επομένως οι ενήλικες θα είναι μικρός ο αριθμός που δεν θα έχει εμβολιαστεί. Η ανησυχία είναι στα μεταλλαγμένα στελέχη". 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εμβολιασμού ανηλίκων και εάν το θέμα τέθηκε προς συζήτηση από πλευράς επιδημιολόγων ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε. 

"Θεωρώ ότι σε κάποιο στάδιο θα συζητηθεί και φυσικά υπάρχουν κάποιοι ενδυασμοί από τους γονείς και είναι αυτό που έχουμε λάβει υπόψη. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα η Ιταλία χθες άρχισε τους εμβολιασμούς από 12 μέχρι 16 ετών. Ίσως κάποιοι γονείς να θέλουν να έρθουν τα κλασσικά εμβ΄λια, αυτά με τον αδρανοποιημένο ιό, επομένως έχουμε χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο να παρθεί η υπόθεση".