Δρ Καραγιάννης: Πιο μεταδοτική η Δέλτα + από τη Δέλτα

Πιο μεταδοτική κατά 10-15%  είναι η μετάλλαξη Δέλτα+, η οποία εντοπίστηκε στην Κύπρο, δήλωσε στο philenews το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ωστόσο πως η εν λόγω μετάλλαξη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα. Όσον αφορά στην πιθανότητα χορήγησης της 3ης δόσης του εμβολίου και σε μικρότερες ηλικίες, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε πως οι αποφάσεις δεν είναι αμετάβλητες και πως αν χρειαστεί είναι πιθανή η χορήγηση της 3ης δόσης και σε μικρότερες ηλικίες.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον μπορεί να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω χαλαρώσεις, όπως για παράδειγμα διακίνηση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκα, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή είναι δύσκολο να προχωρήσει η Κύπρος σε μια τέτοια ενέργεια.

Την  ίδια ώρα ο Δρ Καραγιάννης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους εμβολιασμένους, επισημαίνοντας πως ο ιός μπορεί να διακινείται με μεγαλύτερη ευκολία στους ανεμβολίαστους, ωστόσο οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να ξεχνούν πως ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμη ανάμεσα μας. «Θα πρέπει όλοι – εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι – να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διατύπωσε επίσης τη θέση πως ένας σημαντικός παράγοντας για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός παιδιών μικρότερης ηλικίας, δεδομένου ότι αυτό θα εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Καταλήγοντας, ο Δρ Καραγιάννης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις χώρες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τονίζοντας πως δεν είναι καθόλου απίθανο να δημιουργηθούν κι άλλες μεταλλάξεις εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων που θα παρατηρούνται στις χώρες αυτές. «Οι πολίτες αυτών των χωρών θα ταξιδεύουν στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τον ιό», κατέληξε.