Δρ. Καραγιάννης: Ίσως χωρίς μέτρα προστασίας μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι


Με το εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου να "τρέχει" να ελπίζουμε σε ένα κανονικό καλοκαίρι για φέτος;  Σε αυτό το ερώτημα απαντά στην ιστοσελίδα AlphaNews.Live ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως εάν το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρήσει χωρίς ανατροπές, ίσως τα δεδομένα για το φετινό καλοκαίρι να είναι διαφορετικά από το περσινό. 

"Θεωρώ πως αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρήσει χωρίς περαιτέρω ανατροπές, ναι ίσως το καλοκαίρι να είμαστε και καλύτερα παρά που ήμασταν πέρσι. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες κατά πόσο μετά το θόρυβο που έγινε με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κόσμος δεν θα θέλει να το κάνει, πράγμα που νομίζω ότι δεν θα γίνει. Ο κόσμος κατάλαβε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και θεωρώ επίσης ότι ο θερμός καιρός θα είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια. Το εμβόλιο δεν παύει να είναι αποτελεσματικό, τελεία και παύλα". 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί μέχρι 500-550,000, δηλαδή ποσοστό 70% κάλυψης και ανοσίας. Είπε ακόμη πως μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε γύρω στις 300-350,000 πολίτες και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τα μέσα ή τέλη Μαΐου να αναπτυχθεί ανοσία μέσω του εμβολιασμού, κάτι που θα οδηγήσει και στην άρση των περιορισμών.

Ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά στους εμβολιασμούς.

"Είμαστε από τα πρώτα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στους εμβολιασμούς, είμαστε μπροστά και από κάποια από τα πλούσια κράτη της Ευρώπης. 

Κάτω από ποιές προϋποθέσεις όμως θα μπορούμε να ζήσουμε ξανά ένα καλοκαίρι σαν αυτό του 2019; 

"Ίσως μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι να είναι χωρίς προσωπικά μέτρα προστασίας κατά της νόσου Covid-19", είπε ο Δρ. Καραγιάννης. 

Όσον αφορά στο σχέδια Κυπρίων για διακοπές και πότε αυτά πρέπει να αρχίσουν, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως εξαρτάται από τον προορισμό.

"Η Ελλάδα, ελπίζουμε ότι θα ορθοποδήσει μέχρι το καλοκαίρι αλλά αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα".  

Πάντως, δεν αποκλείεται να δοθεί πράσινο φως για μαζικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα μια υπαίθρια συναυλία πριν τα τέλη του καλοκαιριού..  

"Ίσως προς το τέλος του καλοκαιριού, μπορεί να είναι δυνατό κάτι τέτοιο. Ίσως και νωρίτερα".

Αναφορικά με τους περιορισμούς στις συναθροίσεις, ο Δρ. Καραγιάννης είπε  εξαρτάται από το πως θα κινηθεί η επιδημιολογική εικόνα. 

"Τις τελευταίες μέρες παρόλο που φτάσαμε τα 500 κρούσματα, τουλάχιστον σταθεροποιήθηκαν. Οι νοσηλείες διακυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό των περιστατικών. Δίδονται και εξιτήρια που αυτό είναι το θετικό, ενόσω υπάρχει ισοζυγία μεταξύ των δυο είμαστε εντάξει και επειδή είναι νεαρότερα άτομα, οι διασωληνώσεις παραμένουν σταθερές".  

Σύμφωνα με τα τελευταία στοχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 5 Απριλίου έγιναν 165,116 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 117,615 αφορούν την 1η δόση και 47,501 ήταν εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις. Την 1η δόση του εμβολίου έλαβαν 7,577 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ διενεργήθηκαν 548 κατ’ οίκον εμβολιασμοί σε κλινήρη άτομα.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη, το 81,65% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 70-79 έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου το 76,34%. 

Σημειώνεται ότι δύο ημέρες πριν από την Μεγάλη βδομάδα, αναμένεται να "κλειδώσουν" οι τελικές αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο για το πως θα περάσουμε τελικά, το Πάσχα. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ειδικοί και κυβέρνηση θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να καταλήξουν σε ενδεχόμενες χαλαρώσεις.

Πάντως, καθοριστικοί παράγοντες για τα επόμενα βήματα είναι αφενός η εικόνα στα νοσοκομεία και αφετέρου τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά την επιστροφή των μαθητών γυμνασίου αλλά και των δημοτικών της επαρχίας Λεμεσού στα σχολεία.

.

.

ΠΗΓΗ: alphanews.Live