Δρ Φελλάς για ευθανασία: Προσπαθούμε να δώσουμε το δικαίωμα επιλογής σε έναν αξιοπρεπή θάνατο (ηχητικό)

Αυτό που προσπαθούμε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, είναι να δώσουμε το δικαίωμα επιλογής σε έναν αξιοπρεπή θάνατο, δήλωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μιλώντας την Τετάρτη 11 Μαΐου στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107.6 και 97.6, σε σχέση με το ζήτημα της ευθανασίας και της νομοθεσίας η οποία προωθείται στην Κύπρο. Εξήγησε πως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που οι ασθενείς έχουν, πιστοποιημένα, ένα μικρό προσδόκιμο ζωής και με την δική τους βούληση και συγκατάθεση, να τους δίνεται το δικαίωμα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, να επιλέξουν να επισπεύσουν το τέλος της ζωής τους.

Ο κ. Φελλάς τόνισε πως η Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου τοποθετείται υπέρ της εκούσιας ευθανασίας, δηλαδή ο ασθενής να έχει πλήρη γνώση του τι υπογράφει και σε τι δίνει την συγκατάθεσή του, γραπτώς. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πώς μόνο ο ίδιος ο ασθενής γνωρίζει το πώς βιώνει μια ανίατη ασθένεια, αν πονεί και υποφέρει.

Αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Κύπρου και Λευκωσίας, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, για να ετοιμάσουν ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας από την Επιτροπή Νομικών και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, μαζί με το Υπουργείο Υγείας. Εν συνεχεία, θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής για διαβούλευση. Η διαδικασία θα πάρει αρκετό καιρό, επεσήμανε ο Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, ο οποίος εκτιμά ότι η απόφαση δεν θα είναι ομόφωνη, ενώ θα προηγηθεί έντονος διάλογος, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.

Τέλος, ο Δρ Φελλάς είπε ότι αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν έχουμε το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο ή την υποχρέωση σε μια επώδυνη διαβίωση;

Ακούστε όσα είπε στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107.6 και 97.6 ο Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς:

 

.

Πηγή: politis