Δόθηκαν 52 άδειες για εκτροφεία λαγών

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών παραχώρησε τον τελευταίο καιρό νέες άδειες αναπαραγωγής λαγών, με αποτέλεσμα να φθάσουν τώρα τις 52 συνολικά σε όλη την Κύπρο, ενώ εκκρεμούν άλλες 30 αιτήσεις.

Ήδη τα εκτροφεία αυτά έχουν προχωρήσει και αυξάνουν την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να εκφράζουν την ικανοποίησή τους ότι το θήραμα αυτό θα μπορέσει τα προσεχή χρόνια, σε συνδυασμό και με διάφορα άλλα μέτρα που λαμβάνονται ν’ ανακάμψει. 

Η Υπηρεσία Θήρας διευκρινίζει ότι οι άδειες για εκτροφεία λαγών είναι προσωρινές και δεν θα ισχύουν στο μέλλον εάν και εφόσον η Βουλή εγκρίνει τους κανονισμούς για κατοχή, αναπαραγωγή και εμπορία θηραμάτων, οι οποίοι βρίσκονται από το 20016 ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Όπως αναφέρεται, για να μπορέσει κάποιος να υποβάλει αίτηση σήμερα με σκοπό τη λειτουργία εκτροφείου λαγών, θα πρέπει να υποδείξει περιφραγμένο χώρο μεγαλύτερο των τεσσάρων στρεμμάτων. Σ’ όλες τις περιπτώσεις προβάλλεται η αιτιολογία ότι οι λαγοί βρέθηκαν μέσα στο χώρο κατά την περίφραξη ή εισήλθαν μετά λόγω τροφής ή νερού, καθότι απαγορεύεται η κατοχή θηράματος. Στους όρους της άδειας αναφέρεται ότι η παραγωγή όλων των λαγών αυτή τη στιγμή ανήκει στην Υπηρεσία Θήρας, η οποία και μπορεί να τους απελευθερώνει. Ωστόσο δεν παραχωρούνται άδειες για κατοχή και αναπαραγωγή λαγών μέσα σε κλουβιά ή άλλους μικρούς χώρους, στα πλαίσια εντατικής ή ημιεντατικής αναπαραγωγής. 

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση των Κανονισμών «Περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών» και αναμένεται πολύ σύντομα να προχωρήσει στην ψήφισή τους. Η τελευταία συνεδρία ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου, όπου διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν σαφείς πρόνοιες για την αφαίρεση αδειών εκτροφείων λαγών και περδικιών, εάν και εφόσον δεν τηρούσαν τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας σε κάποιο διάστημα μετά τη λειτουργία τους. Επίσης, είναι αυτονόητο όταν κάποιος συλληφθεί και καταδικαστεί για λαθροθηρία και άλλα σοβαρά ποινικά αδικήματα να μη μπορεί να κατέχει άδεια εκτροφείου. Οι κανονισμοί έτυχαν της σχετικής επεξεργασίας και βρίσκονται και πάλι ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Όπως τονίζουν βουλευτές μέλη της Επιτροπής, η θέσπισή τους σε νόμο αναμένεται να γίνει τέλος Οκτωβρίου. Ήδη αρκετοί ενδιαφερόμενοι, ιδιαίτερα για εκτροφεία περδικιών τρέχουν να προλάβουν, ενόψει του γεγονότος ότι τα πουλιά αυτά αρχίζουν να γεννούν αβγά αρχές του χρόνου. Έτσι, εάν δεν εγκριθούν οι κανονισμοί θα χαθεί ακόμα μια χρονιά.
 

ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ