Δόθηκαν €30.000 για απολύμανση του Υπουργείου Οικονομικών


Ρεπορτάζ: Βάσος Βασιλείου από την εφημερίδα Φιλελεύθερος 

Από αντισηπτικά μέχρι και φορητοί υπολογιστές που διατέθηκαν σε υπαλλήλους για τηλεργασία, αγοράστηκαν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Μόνο για απολύμανση του κτηρίου του Υπουργείου Οικονομικών πληρώθηκαν σχεδόν €30.000 (€29.702) ενώ επιπλέον χρήματα πληρώθηκαν και για απολύμανση άλλων κτηρίων, στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Μεγάλη διακύμανση παρατηρήθηκε στα ποσά αγοράς ηλεκτρονικών θερμομέτρων αν ληφθεί υπόψη πως οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ €30 και €69 για το κάθε ένα. Μάλιστα, το φθηνότερο αγοράστηκε από φαρμακείο στην Πάφο.

Ειδικά όσον αφορά την αγορά φορητών υπολογιστών, το Υπουργείο απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου (σχετικά με τις αγορές με ταχύρρυθμες διαδικασίες υπό την πίεση της πανδημίας και αν κάποιες από τις παραγγελίες έγιναν τηλεφωνικώς ή απευθείας στους προμηθευτές χωρίς προσφορές) αναφέρει πως αγοράστηκαν πέντε φορητοί υπολογιστές του προσωπικού του Αρχείου για τηλεργασία.

Όπως εξηγεί το Υπουργείο, η αγορά έγινε με συνοπτική διαδικασία με βάση άρθρο της σχετικής νομοθεσίας. Οι πέντε φορητοί υπολογιστές αγοράστηκαν έναντι €3.000.

Για την απολύμανση των κτηρίων του Υπουργείου αναφέρεται πως ανατέθηκε με συνοπτική διαδικασία. Η αγορά αντισηπτικών κόστισε €1.610 και η αγορά έγινε επίσης με συνοπτική διαδικασία.

Οι πιο πάνω αγορές αφορούν στη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του Υπουργείου, όλες οι αγορές έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες ή «στο πόδι» (τηλεφωνικώς και άλλως πώς) επειδή οι κρατικές αποθήκες δεν ήταν προετοιμασμένες, αφού πολλά από τα υλικά που ζητήθηκαν δεν υπήρχαν.

Από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, για τη φρούρηση επτά κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) δαπανήθηκαν €9.531 και για αγορά διαχωριστικών γραφείου σε τέσσερα ΚΕΠ πληρώθηκαν €14.055.

Για αγορά διαχωριστικών γραφείου σε άλλα πέντε ΚΕΠ πληρώθηκαν €12.271. Για μηχανές αντισηπτικών και αντισηπτικά χεριών για το επαρχιακό γραφείο Λεμεσού πληρώθηκαν €1.031 και για την απολύμανση γραφείου άλλα €1.380.

Στο Τμήμα Φορολογίας οι περισσότερες παραγγελίες γίνονταν τηλεφωνικώς. Για οκτώ θερμόμετρα πληρώθηκαν €550 που αντιστοιχούν σε 68,75 για το καθένα. Δεν ζητήθηκαν προσφορές με επίκληση την έλλειψη αποθεμάτων στην αγορά και την ανάγκη να αγοραστούν αμέσως. Για αγορά υπηρεσιών καθαριότητας πληρώθηκαν €1.980.

Το φθηνότερο θερμόμετρο που αγοράστηκε από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ήταν €30 και αγοράστηκε από το συντεχνιακό φαρμακείο της Πάφου.