Διορθώνονται μισθοί, μπαίνει κατώτατο όριο στα επιδόματα-Όλες οι νέες αποφάσεις


Τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τα πακέτα στήριξης των εργαζομένων ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Ζετά Αιμιλιανίδου. Με τις νέες αποφάσεις καθορίζεται το κατώτατο όριο για τα ειδικά επιδόματα, τα οποία μάλιστα θα βασίζονται στις ψηλότερες αποδοχές του 2018 ή του 2020, ενώ θα εφαρμοστεί και ειδικό σχέδιο για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σύμφωνα με την υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά την καταβολή μειωμένων χρημάτων σε αριθμό εργαζομένων λόγω των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών που ήταν δηλωμένες, αποφασίστηκε όπως:

- Για σκοπούς καταβολής του ειδικού ανεργιακού επιδόματος και του ειδικού επιδόματος ασθενείας θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του 2018, αλλά επιπρόσθετα θα γίνεται και σύγκριση με βάση τον δηλωμένο μισθό του Ιανουαρίου του 2020, έτσι ώστε να καταβάλλεται ως ειδικό ανεργιακό επίδομα το υψηλότερο ποσό που προκύπτει από την πιο πάνω σύγκριση. 

Άρα εάν το 2018 κάποιος λαμβάνει 1000 ευρώ και το Ιανουάριο 1500, θα πάρει το 60% του Ιανουαρίου.

-Θα εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο για τους εργαζόμενους που άρχισαν εργασία τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα τους δηλώσει ο εργοδότης τους.

-Θα εφαρμοστεί ένα κατώτατο όριο το οποίο θα λαμβάνεται ως ειδικό ανεργιακό επίδομα ή ως ειδικό επίδομα ασθενείας. Στόχος είναι να δοθεί στους εργαζομένους με χαμηλές απολαβές, να παίρνουν τουλάχιστον ένα ποσό που θα διασφαλίζει τουλάχιστον κάποιες ανάγκες.

-Να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την εξακρίβωση των τραπεζικών λογαριασμών, με την υποβολή και των αντιγράφων βεβαίωσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Όλοι μπορούν να υποβάλλουν πλέον νέες αιτήσεις.

-Την ένταξη προσώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν σύνταξη αλλά συνεχίζουν να εργάζονται. Επίσης σε  αυτούς θα παραχωρείται το ειδικό ανεργιακό επίδομα ή το ειδικό επίδομα ασθενείας.

-Μετά τον εντοπισμό αρκετών λαθών στις αιτήσεις λόγω λανθασμένων στοιχείων, δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αίτηση στην οποία υπάρχει λανθασμένος αριθμός κοινωνικών ασφαλίσεων, ώστε να γίνεται σωστή ταυτοποίηση του εργαζομένου.

-Να ενταχθούν στα σχέδια νέες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας που είχαν εξαιρεθεί.

-Επιπρόσθετα σε όσους έχουν ολοκληρώσει τα κανονικά ανεργιακά επιδόματα, θα μπορούν να ενταχθούν στα ειδικά σχέδια για την περίοδο 13/4/2020 με 12/6/2020.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε συμπληρωματικές πληρωμές σε όσους το ανεργιακό επίδομα που έλαβαν και που είχε υπολογιστεί με βάση τον μισθό του 2018, είναι χαμηλότερο από αυτό του Ιανουαρίου 2020.

Επιπρόσθετα, όσοι έλαβαν χαμηλά ποσά λόγω των χαμηλών εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων, θα λάβουν ως συμπληρωματικό επίδομα που θα συμπληρώνει το κατώτατο όριο.