Δικοινοτική Πρωτοβουλία για το άνοιγμα οδοφράγματος Δερύνειας: Θα αυξήσει, την πίεση στη διεθνή κοινή γνώμη και στην Τουρκία

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο σε ανακοίνωση της σε σχέση με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, αναφέρει ότι η ευκαιρία που θα δοθεί σε όσους τουρίστες ή Κυπρίους περάσουν από το οδόφραγμα και οδεύσουν έστω για λίγο κατά μήκος του συρματοπλέγματος της περίκλειστης περιοχής θα αυξήσει, την πίεση στη διεθνή κοινή γνώμη και στην Τουρκία να αποφασίσουν επιτέλους να εφαρμόσουν τα ψηφίσματα των Η.Ε. για επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου στη πόλη τους.

Η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος της Δερύνειας και τις συνεχείς αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις διαφόρων φορέων, επισήμων και μη.

“Οι φόβοι που εκφράζονται από φορείς της Ελεύθερης Αμμοχώστου για φυγή των τουριστών και των πολιτών προς το βορρά με επακόλουθο την απώλεια εσόδων φαντάζει υπερβολική. Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι Τ/κ επισκέπτονται και ξοδεύουν  περίπου τα διπλάσια από ό,τι οι Ε/κ στο βορρά”, προστίθεται.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι όπως οι τουρίστες της Ε.Π.Α. θα έχουν τη περιέργεια και το κίνητρο να επισκεφθούν την Αμμόχωστο και τη γύρω περιοχή έχοντας ακούσει για τη εγκαταλειμμένη περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, τη μεσαιωνική Αμμόχωστο και τη Σαλαμίνα, άλλο τόσο ενδιαφέρον θα έχουν οι τουρίστες που επισκέπτονται τον βορρά να επισκεφθούν τα πασίγνωστα θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, ξακουστά για τις υπέροχες παραλίες και τη μεγάλη ποικιλία ψυχαγωγίας που προσφέρουν.

“Υπάρχει όμως και μία άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση. Από την εμπειρία μας ο συγκλονισμός που υφίσταται ο οποιοσδήποτε ξένος έχει την ευκαιρία να δει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και να συνειδητοποιήσει πως μια πόλη 30,000 κατοίκων παραμένει έρημη και καταρρέει χωρίς συντήρηση υπό το βάρος των στοιχείων της φύσης, δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε προφορική περιγραφή”, καταλήγει η ανακοίνωση.