Διευκολύνσεις ζητούν τα water sports - Τι γίνεται σε Αγία Νάπα και Πρωταρά


Μεγάλη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα καλοκαιρινά σπορ. Έχουν το δικαίωμα μεν να λειτουργήσουν, ωστόσο, δεν υπάρχει πελατεία.



Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας Δημήτρης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι έχουν στείλει επιστολές στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας φοροελαφρύνσεις. «Θα ανοίξουμε εφόσον τα υπουργεία και οι υπηρεσίες απαντήσουν στα αιτήματά μας», ήταν η απάντηση του κ. Χατζηδημητρίου στην ερώτηση εάν οι ιδιοκτήτες μέσων θαλάσσιων αθλημάτων θα λειτουργήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο. 

«Επειδή το εισόδημα μας είναι αβέβαιο, θέλουμε κάποιες διαβεβαιώσεις. Ζητούμε να μας δώσουν φορολογικές ελαφρύνσεις και παρατάσεις ισχύος κάποιων αδειών που λήγουν στις 30 Ιουνίου, ώστε να συνυπολογίσουμε στα κόστη μας αυτές τις ελαφρύνσεις», σχολίασε ο κ. Χατζηδημητρίου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αφού είμαστε τουριστική επιχείρηση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μας κατατάξει ως τέτοια. Όχι να πληρώνουμε 19% ΦΠΑ ενώ οι υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις να πληρώνουν 9% και με τα μέτρα ο συντελεστής να πέφτει στο 5%». «Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ασύμφορο για εμάς να επαναλειτουργήσουμε. Για να ανοίξουμε, πρέπει να πληρωθούν οι τοπικές Αρχές και το υφυπουργείο Ναυτιλίας για τις επιθεωρήσεις», επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι έχουν σχετική σύσκεψη τη Δευτέρα με το υφυπουργείο Ναυτιλίας κι αναμένουν τις απαντήσεις που θα προκύψουν. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στην εικόνα που επικρατεί σε όλες τις επαρχίες.  


«Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει και κάποιες ιδιαιτερότητες. Στον Πρωταρά, στα πέντε κεντρικά σημεία των παραλιών Sunrise και Fig Tree Bay που εργάζονται εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες, ο δήμαρχος Παραλιμνίου τους απαγόρευσε να κατέβουν στην παραλία. Επομένως, αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν μέχρι ο Σύνδεσμος πάρει σχετική γνωμάτευση από τους νομικούς του συμβούλους. Αναμένουν να πάρουν το πράσινο φως ότι μπορούν να λειτουργήσουν, εφόσον η Βουλή είχε δώσει στις υφιστάμενες άδειες ένα χρόνο παράταση», τόνισε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Όπως ανέφερε, στην Αγία Νάπα οι ιδιοκτήτες των water sports δεν επιθυμούν να επαναλειτουργήσουν στο παρόν στάδιο επειδή δεν υπάρχει καθόλου κίνηση στις παραλίες.

«Κάποιες περιοχές στη Λεμεσό, ένα σημείο στη Λάρνακα και κάποιοι στην Πάφο που έχουν μέλη και κάνουν τα πρωινά κάποιες γυμναστικές με θαλάσσια σκάφη με σανίδες, καγιάκ, άρχισαν να λειτουργούν καθώς εξυπηρετούν ντόπιους», κατέληξε. 

Πηγή: Φιλελεύθερος