Διαμαρτύρονται οι υπεραγορές για το safepass – Απειλούν με μέτρα


«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» αναφέρει ο Σύνδεσμος Υπεραγορών σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας.


Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Υπεραγορών προς τον Υπουργό Υγείας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για το SafePass ενώ δηλώνει έτοιμος να προβεί σε λήψη δραστικών μέτρων αν συνεχίσει να είναι σε ισχύ αυτό το μέτρο.

Στην επιστολή που στάλθηκε χθες, 15 Σεπτεμβρίου, γίνεται λόγος για αθέμιτο ανταγωνισμό και καταστήματα τροφίμων δύο κατηγοριών ενώ η επιστολή κοινοποιείται και στον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Συνδέσμου:

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση μας σχετικά με τα συνεχιζόμενα μέτρα που αφορούν τα Safe Pass στις Υπεραγορές.  Θεωρούμε λανθασμένη τη συνέχιση αυτού του μέτρου για τα καταστήματα τροφίμων.  Το μόνο που επιτυγχάνει είναι η συνεχής σύγκρουση και αντιπαράθεση των επιχειρηματιών με τους πολίτες πελάτες τους σε διαρκή βάση η οποία τείνει να εξελίσσεται σε καταστροφική για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, απειλώντας τους ακόμη και με κλείσιμο.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το μέτρο αυτό δεν μπορεί να ελεχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.  Έχουν δημιουργηθεί καταστήματα δύο ταχυτήτων οδηγώντας τα καταστήματα τα οποία διενεργούν τους ελέγχους σε δυσμενή θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα που είναι και πολύ περισσότερα η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη σε περίπτωση που δεν ανακληθεί αυτό το μέτρο και να οδηγήσει στο κλείσιμο τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό με τα συνεχή πρόστιμα που επιβάλλονται που είναι άκρως εξοντωτικά, ιδιαίτερα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πως είναι δυνατόν να μπορεί να επιβιώσει μια μικρή και μεσαία επιχείρηση τροφίμων όταν της επιβάλλουν πρόστιμο €8000 και €4000 γιατί μπορεί να μην ελέγχθηκαν τα Safe Pass για μια πολύ μικρή περίοδο 3-10 λεπτών πριν την ώρα κλεισίματος και στο κατάστημα μέσα να υπήρχαν 2 πελάτες;  Είναι φανερό ότι η εκχώρηση και η παραχώρηση σε κάποιους υπέρμετρης εξουσίας δεν οδηγεί πουθενά.  Μέσα από αυτή την πρακτική και προσέγγιση από μέρους των αρχών, οποιαδήποτε μέτρα και να παρθούν δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα και προκαλούν την μεγάλη αντίδραση τόσο των πολιτών αλλά και των επιχειρηματιών που από το πρωί μέχρι το βράδυ παλεύουν για να διατηρήσουν στη ζωή τις επιχειρήσεις τους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο η πολιτεία να βάζει μπροστά τις επιχειρήσεις και απέναντι από τους πολίτες και να τους χρησιμοποιεί για να περάσει τα οποιαδήποτε μέτρα.  Δεν μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες εργαζόμενοι να κάνουν τους αστυνομικούς κάθε μέρα.  Η δουλειά τους είναι να μοχθούν και να μάχονται για το μέλλον των επιχειρήσεων τους και στη συνεργασία και την εδραίωση της εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους ιδιαίτερα στον τομέα του λιανεμπορίου τροφίμων.

Αν έχετε υπόψη τη συνέχιση αυτού του μέτρου σε ότι αφορά τις Υπεραγορές, ας αναλάβετε και την ευθύνη που έχετε σαν πολιτεία και να μην μετατίθεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.  Έχει να κάνει με την επιβίωση των ίδιων των επιχειρήσεων του κλάδου μας δηλαδή των επιχειρήσεων τροφίμων που ακόμη και στα lock down παραμένουν ανοικτές γιατί είναι ζωτικής σημασίας υπηρεσίες για τον πολίτη.   

Έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε ότι αν συνεχίσει να είναι σε ισχύ αυτό το μέτρο (Safe Pass για καταστήματα τροφίμων) είμαστε έτοιμοι για τη λήψη δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων για τη διάσωση των επιχειρήσεων των μελών μας.