Διαφωνίες για τα μέτρα: Συνοψίζουν προτάσεις για τα Χριστούγεννα οι επιδημιολόγοι


Περισσότερα από 3.000 κρούσματα σε 20 ημέρες καταγράφηκαν στην Κύπρο, με τον αριθμό των ημερήσιων λοιμώξεων να παραμένει σταθερός. Σήμερα η Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει έτσι ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, ενώ την Τετάρτη οι επιδημιολόγοι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δώσουν τις δικές τους εισηγήσεις. Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Πάφο, μετά και την αισθητή βελτίωση που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, μέχρι τις 16 Νοεμβρίου παρατηρούνται περίπου 250 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπήρξε μια αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.


Οι αγγελίες στο Νέα Αμμόχωστος, διαβάζονται από χιλιάδες επισκέπτες! Καταχώρησε τη δική σου πατώντας ΕΔΩ. (Τώρα και στα αγγλικά) 


Χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 262 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 8.947. Από τα νέα περιστατικά τα 52 αφορούν το πρόγραμμα ελέγχου σε οίκους ευγηρίας και προήλθαν από 52 συνολικά εξετάσεις, ενώ επαληθεύτηκαν άλλα 28 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test.

Ξεπεράσαμε τους 100

Αυτό που συνεχίζει να ανησυχεί τους επιδημιολόγους είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσηλευτήρια καθώς τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε ραγδαία αύξηση των νοσηλευομένων. Στις 14 Νοεμβρίου ο συνολικός αριθμός των ασθενών ήταν 64, ενώ χθες ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 110, εκ των οποίων το 20% νοσηλεύεται σε ΜΕΘ και ΜΑΦ. Δεδομένου ότι ένα ποσοστό κοντά στο 6% των θετικών περιστατικών που εντοπίζονται καθημερινά αναμένεται να χρειαστούν νοσηλεία, αυτό εντείνει την ανησυχία των ειδικών που προτείνουν μέτρα ανάλογα με τις αντοχές του συστήματος υγείας. Με λίγα λόγια, δεν λαμβάνονται αποφάσεις για εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων όπως είναι για παράδειγμα το καθολικό lockdown, εφόσον η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει υπό έλεγχο.

Διίστανται οι απόψεις

Ωστόσο, ανάμεσα στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής υπάρχει και η άποψη ότι πρέπει να επιβληθεί γενικό lockdown και όχι τοπικό. Το γενικό απαγορευτικό θα βοηθήσει, όπως υποστηρίζει μερίδα επιδημιολόγων, στο να πραγματοποιηθεί γρήγορα εργαστηριακός έλεγχος σε όλο τον πληθυσμό με τη χρήση rapid test. Ένα από τα επιχειρήματα στο οποίο στηρίζεται η εν λόγω άποψη είναι ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν η αθροιστική εξάπλωση του ιού σε Λάρνακα, Λευκωσία και Πάφο βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, επομένως αφού «έκλεισε» η Πάφος θα έπρεπε να επιβληθεί το ίδιο μέτρο και στις υπόλοιπες επαρχίες. Συγκεκριμένα, ανά 100.000 κατοίκους η αθροιστική εξάπλωση του ιού σε Λάρνακα, Πάφο και Λευκωσία αγγίζει τους 150, στην Αμμόχωστο το αντίστοιχο ποσοστό ακουμπά τους 250, ενώ στη Λεμεσό φτάνει τους 500. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που είχε δώσει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά την ανακοίνωση των πρόσθετων περιορισμών σε Πάφο και Λεμεσό, το εν λόγω ποσοστό για την επαρχία Πάφου βρισκόταν στους 240 ανά 100.000. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα, πρώτον, ότι απέδωσαν τα μέτρα στην επαρχία και, δεύτερον, ότι τα τεστ αντιγόνων έδειξαν την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της περιοχής. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, ούτε η Λευκωσία ούτε η Λάρνακα χρειάζεται να μπουν σε lockdown, καθώς όπως και στην περίπτωση της Αμμόχωστου παραμένουν σταθερές σε αναλογία πληθυσμού.

Κανένα ψευδώς θετικό

Κοινό σημείο των επιδημιολόγων είναι η προσδοκία για αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των τεστ ταχείας ανίχνευσης. Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, όσα τεστ αντιγόνων βγήκαν θετικά έχουν επαληθευθεί με τη μέθοδο PCR, με τους επιδημιολόγους ωστόσο να υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να υποστηρίξουμε ότι είναι 100% αξιόπιστα. Μέσα σε μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν πέραν των 35 χιλιάδων τεστ αντιγόνων, εκ των οποίων βρέθηκαν 570 θετικά. Από αυτά επαληθεύτηκαν τα 228, ενώ για τα υπόλοιπα αναμένεται να ολοκληρωθούν εργαστηριακοί έλεγχοι. Το Υπουργείο Υγείας αρχικά είχε παραγγείλει 200 χιλιάδες rapid tests και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας ακόμη 300 χιλιάδων τεστ. Στόχος είναι ο μαζικός και γρήγορος έλεγχος μεγάλου μέρους του πληθυσμού.


ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ