Διαδικτυακός πόλεμος μεταξύ Χάσικου και Χ. Γεωργιάδη


Διαδικτυακός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των πρώην υπουργών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη Σωκράτη Χάσικου και Χάρη Γεωργιάδη, με αφορμή τα όσα κατέθεσε ο δεύτερος, στην ακροαματική διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις επενδυτών, χθες.

Την αρχή έκανε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος απευθυνόμενος στον Χάρη Γεωργιάδη τον καλεί,  «τούτα τα «εγώ εν Τζίαι» στην επιτροπή για όλα φταίει ο Χασικος ....αλλού. Τον καιρό που το κράτος δεν είχε «μια» και ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας κ μνημονίου με μοναδικό έσοδο τις πολιτογραφήσεις μην το ξεχνάς.  Εγώ αναλαμβάνω τις όποιες ευθύνες μου αναλογούν», έγραψε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Η απάντηση του Χάρη Γεωργιάδη ήταν άμεση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ να απαντά στον Σωκράτη Χάσικο πως ο ίδιος έκανε κλειστή τηλεδιάσκεψη και τον κάλεσε να ζητήσει και να δώσει τα πρακτικά της δικής του εμφάνισης στη δημοσιότητα, «παρά να κάνεις τον «μάγκα» από το tweeter».

Μεταξύ άλλων ο Χάρης Γεωργιάδης, είπε την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής ότι το 2017 όταν ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέλαβε ως υπουργός Εσωτερικών, διαδεχόμενος τον Σωκράτη Χάσικο διαπίστωσε σοβαρές υστερήσεις στις διαδικασίες του ΥΠΕΣ όταν ανέλαβε το ΥΠΕΣ ο Κωνσταντίνος Πετρίδης «πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του με ενημέρωσε ότι διαπιστώνει ότι οι διαδικασίες στο Υπουργείο του έχουν σοβαρές υστερήσεις».

Όπως είπε, ενημέρωσαν αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αδυναμίες και ότι «έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πως δεν απετράπηκε η κατάχρηση του προγράμματος από παρόχους. «Δυστυχώς ένα πρόγραμμα που έγινε με καλή πρόθεση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και τη ανάπτυξη της οικονομίας αφέθηκε να τύχει τέτοιας κατάχρησης από κάποιους και δεν υπονοώ ότι είναι η πλειοψηφία…Υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις τόσο κτυπητές που μας έχουν εκθέσει», είπε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Μαλαισιανού Τζο Λόου.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ήρθε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θετική σύσταση. Είναι παράδειγμα λανθασμένου χειρισμού που μας εξέθεσε. Αν τα έβαζα στη ζυγαριά….έπρεπε ενωρίτερα να γίνονταν κάποιες κινήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι μετά αυτές τις περιπτώσεις ο ίδιος είχε τοποθετηθεί ότι δεν θα διατηρούσε το πρόγραμμα. «Αυτή ήταν θέση μου. Στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων η θέση μου ήταν να καταργηθεί».

Ως προς τις ευθύνες του, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως έχει μερίδιο ευθύνης ως μέλος του Υπουργικού. Σημείωσε ωστόσο ότι όταν διαπιστώθηκαν τα προβλήματα και ειδικά πως οι έλεγχοι του ΥΠΕΣ δεν ήταν αξιόπιστοι, ο ίδιος θορυβήθηκε. Επανέλαβε πως είχε πει στον Κωνσταντίνο Πετρίδη πως «ό,τι χρειαστεί από το ΥΠΟΙΚ θα το έχει, του είπα ότι αν χρειαζόταν κονδύλι θα το είχε για τους ενισχυμένους ελέγχους δέουσας εποπτείας, για να κλείσουν τα παραθυράκια».