Διαδικτυακή απάτη με κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα


Η Αστυνομία έγινε τελευταία δέκτης αρκετών καταγγελιών από πολίτες σχετικά με διαδικτυακή απάτη που αφορά κρατήσεις και ενοικιάσεις οικιών, διαμερισμάτων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων. 

Από τα έως τώρα δεδομένα που προκύπτουν, οι απατεώνες προσποιούνται τους ιδιοκτήτες διαθέσιμων τουριστικών καταλυμάτων, που προσφέρονται προς ενοικίαση μέσω διαφόρων σχετικών ιστοσελίδων, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, δημιουργώντας πλαστές αγγελίες με δικά τους στοιχεία επικοινωνίας και πληρωμής. 

Από περαιτέρω εξετάσεις που διενεργήθηκαν από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι παραπονούμενοι ενώ προέβηκαν σε πληρωμή και εξόφληση της κράτησής τους, διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι, επρόκειτο για απάτη, αφού τέτοια κράτηση δεν τέθηκε σε ισχύ.  

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των παραπονούμενων οι απατεώνες τους προέτρεψαν όπως καταβάλουν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. 

Ως εκ τούτου, το κοινό προειδοποιείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό  και προτού προβεί σε οποιαδήποτε πληρωμή για κράτηση/ενοικίαση τουριστικού καταλύματος, να επιβεβαιώνει ότι όντως η αγγελία είναι αυθεντική. Πιο συγκεκριμένα, εάν η κράτηση πρόκειται να γίνει μέσω σχετικής ιστοσελίδας στην οποία προσφέρεται ο ενοικιαζόμενος χώρος, η πληρωμή είναι προτιμότερο να γίνεται μέσω της ίδιας υπηρεσίας και όχι μέσω προσωπικής διευθέτησης με τον ιδιοκτήτη.