ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τα βρήκαν για τις Δημοτικές Εκλογές – Πάμε για αναβολή και παράταση θητείας μέχρι το 2024


Ενώ τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ήδη δεσμευθεί να καταθέσουν στην αυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών τις τελικές τους θέσεις για το θέμα της αναβολής ή όχι των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο, φαίνεται να διαμορφώνεται τελικά πλειοψηφία για αναβολή των εκλογών, παράταση της θητείας των νυν δημοτικών και κοινοτικών Αρχών μέχρι τον Μάιο του 2024 και ταυτόχρονη διεξαγωγή των επόμενων τοπικών εκλογών με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στη φόρμουλα αυτή προσανατολίζονται ήδη τα τρία μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, γεγονός που εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για αποδοχή της φόρμουλας αυτής σε καταρχήν συζήτηση του θέματος τη Δευτέρα, όμως άφησε ένα μικρό παράθυρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις και θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις πριν την αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Δύο προϋποθέσεις από ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, όμως ο προσανατολισμός είναι επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν και τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και η απόφαση για αναβολή των εκλογών και παράταση της θητείας των νυν τοπικών αρχών θα είναι κοινή, τουλάχιστον από τους τρεις. Από πλευράς ΑΚΕΛ τίθεται και άλλη μία προϋπόθεση. Ότι ταυτόχρονα με την αναβολή των εκλογών θα υπάρξει και κοινή δέσμευση κομμάτων και κυβέρνησης, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου όχι μόνο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ αλλά και θα ψηφισθεί από την Βουλή, ούτως ώστε να λήξει οριστικά και αμετάκλητα το σίριαλ της μεταρύθμισης. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, τα δύο μεγάλα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της ΤΑ και πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Δεκέμβριο είναι εν πρώτης ο τελικός αριθμός των δήμων και συμπλεγμάτων που θα προκύψουν μετά τη μεταρρύθμιση, θέμα στο οποίο υπάρχει ακόμα διαφωνία με την κυβέρνηση και σε δεύτερο βαθμό, εκείνο των τοπικών δημοψηφισμάτων, εκεί και όπου πιθανόν να χρειαστεί. Ο ΔΗΣΥ είχε ευθύς εξαρχής ταχθεί υπέρ της αναβολής των εκλογών και της διεξαγωγής τους με τις ευρωεκλογές του 2024, χωρίς όμως να απέκλειε και διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο, αν η πλειοψηφία των άλλων κομμάτων ζητούσε τελικά κάτι τέτοιο.


Εκλογές με ένα κατάλογο

Αν η διαφαινόμενη συμφωνία των τριών μεγάλων κομμάτων επισφραγισθεί στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών μπαίνει τέλος σε όλες τις διεργασίες για τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο, οι νέες αρχές που θα εκλεγούν τον Μάιο του 2024 θα εκλεγούν στη βάση των δεδομένων που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της ΤΑ που θα έχει στο μεταξύ ψηφισθεί, ενώ από τούδε και στο εξής οι εκλογές ΤΑ θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Η λύση αυτή προσφέρει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: Οι δύο εκλογές θα γίνονται στη βάση ενός κοινού εκλογικού καταλόγου, αφού σε αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής εκτός από πολίτες της ΚΔ και όλοι οι ευρωπαίοι που διαμένουν νόμιμα στο νησί και δεύτερο, επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, με την κατάργηση της μίας ξεχωριστής εκλογικής διαδικασίας.