Δημοσκοπήσεις σε Παραλίμνι και Αγία Νάπα


Σημαντικό ποσοστό προτίμησης συγκεντρώνει στην κοινή γνώμη της ελεύθερης Αμμοχώστου το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου δήμου, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Δήμου Παραλιμνίου. Μια δεύτερη δημοσκόπηση που έγινε για την Πρωτοβουλία Πολιτών Αγίας Νάπας έδειξε ότι ψηλά ποσοστά συγκεντρώνει ανάμεσα στους κατοίκους της Αγίας Νάπας, της Σωτήρας και του Λιοπετρίου η συνένωση των τριών τοπικών αρχών σε έναν δήμο, όπως προτείνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενες αρχές. Ο υπουργός θα ανακοινώσει την τελική του πρόταση για τις συνενώσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η έρευνα Παραλιμνίου

Η δημοσκόπηση για τον Δήμο Παραλιμνίου έγινε στους δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου, μέσα στον Νοέμβριο, από την εταιρεία Interview (μέλος της ESOMAR), με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στις οποίες συμμετείχαν 400 άτομα ηλικίας άνω των 18 χρονών.
Το 72,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η μεταρρύθμιση και οι συγχωνεύσεις σε μεγαλύτερους δήμους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ 20,6% απάντησαν ότι κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Ποσοστό 77,5% των υποστηρικτών του ΔΗΣΥ στο δείγμα και 81,3% του ΔΗΚΟ ανέφεραν ότι η μεταρρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το ποσοστό ανάμεσα στους υποστηρικτές του ΑΚΕΛ ήταν 52,7% (33,3% προς τη λανθασμένη κατεύθυνση).

Η επιλογή με τη μεγαλύτερη προτίμηση ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου δήμου, με όλους τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής. Η επιλογή αυτή συγκέντρωσε 41% και ακολούθησε με 19,7% η επιλογή της δημιουργίας δυο δήμων: Ενός δήμου αποτελούμενου από τους τέσσερις υφιστάμενους δήμους (Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Δερύνεια, Σωτήρα) και ενός δήμου αποτελούμενου από τις πέντε κοινότητες (Φρέναρος, Λιοπέτρι, Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνα). Ακολουθεί με 15,5% η συνένωση Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Λιοπετρίου, με δεύτερο δήμο τη Δερύνεια και τις υπόλοιπες κοινότητες. Συνάγεται ότι το 60% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά έναν δήμο στον οποίο θα συμμετέχουν Παραλίμνι και Αγία Νάπα.

Αν ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις μόνο των κατοίκων των τεσσάρων δήμων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το ποσοστό των υποστηρικτών ενός ενιαίου δήμου ανεβαίνει στο 44,1%. Την ίδια επιλογή φαίνεται να στηρίζει η πλειοψηφία των υποστηρικτών του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ (36,7%, 45,6%, 43,8% αντίστοιχα).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας με τις θέσεις όσων απέρριψαν τον ενιαίο δήμο στην αρχική τους τοποθέτηση. Από αυτούς, το 34,5% θα συμφωνούσε αν η τελική επιλογή θα ήταν ο ενιαίος δήμος και το 47% θα διαφωνούσε. Σημειώνουμε ότι σε αυτήν τη δημοσκόπηση δεν δόθηκε στους συμμετέχοντες η επιλογή της προταθείσας συνένωσης Αγίας Νάπας, Σωτήρας, Λιοπετρίου, ούτε επιλογής που να μην περιλαμβάνει συνένωση Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.

Στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε ο ενιαίος δήμος ελεύθερης Αμμοχώστου να ενταχθεί στον Δήμο Αμμοχώστου μετά την απελευθέρωση;» το 56,3% απάντησε ότι συμφωνεί και το 22% ότι διαφωνεί.

Η έρευνα Αγίας Νάπας

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αγίας Νάπας έγινε από την εταιρεία Symmetron μεταξύ 30/9 και 12/10, με 754 επιτυχημένες τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της δημιουργίας ενός ενιαίου δήμου ελεύθερης Αμμοχώστου συνάγεται από τη δημοσκόπηση ότι την ευνοεί σημαντικό ποσοστό Παραλιμνιτών που συμμετείχαν στην έρευνα (30%), καθώς και δημότες Φρενάρους (27%) και Σωτήρας (15%). Οι κάτοικοι των υπόλοιπων τοπικών αρχών της περιοχής έδωσαν μικρότερα (έως πολύ μικρά) ποσοστά στον ενιαίο δήμο, κάτι που εξηγείται και από τα σημαντικά ποσοστά απόρριψης συνένωσης που θα περιλαμβάνει συμμετοχή του Παραλιμνίου.
Το 59% και το 41% των συμμετεχόντων που προέρχονται από την Αγία Νάπα ευνοούν συνένωση με Σωτήρα και Λιοπέτρι αντίστοιχα, ενώ το 25% θέλει διατήρηση αυτονομίας του Δήμου Αγίας Νάπας. Από τις απαντήσεις των κατοίκων Σωτήρας και Λιοπετρίου προκύπτει ότι και αυτοί ευνοούν τη συνένωση με την Αγία Νάπα.

Σε ό,τι αφορά τους Παραλιμνίτες, εκτός από το 30% που θέλουν ενιαίο δήμο, ποσοστό 40% θέλει συνένωση με Δερύνεια και 37% με Αγία Νάπα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που εμφανίζει ποιες τοπικές αρχές δεν θέλουν οι συμμετέχοντες να συνενωθούν με τον δήμο ή την κοινότητά τους. Ο πίνακας αυτός φαίνεται να επιβεβαιώνει τη διάχυτη εντύπωση ότι η πλειοψηφία δεν ευνοεί συνένωση με το Παραλίμνι, υπό το φόβο απορρόφησης από τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο δήμο της περιοχής. Το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης του Παραλιμνίου καταγράφεται στη Δερύνεια (53%) και ακολουθούν η Αγία Νάπα και το Αυγόρου με 44%, Σωτήρα και Αχερίτου με 29%, Φρέναρος με 27%, Λιοπέτρι με 26% και Δασάκι Άχνας με 24%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% των ερωτηθέντων που κατοικούν στο Αυγόρου δεν θέλουν συνένωση ούτε με την Αγία Νάπα.