Δημοσιονομική βόμβα €2 δισ. από την απόφαση του Δικαστηρίου



Aκόμη ένα «μνημόνιο» θα χρειαστεί να υποστεί η Κύπρος για να ικανοποιηθούν περίπου 50.000 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Πάνω από €2,5 δισ. θα κληθεί να καταβάλει η Κυβέρνηση στους δημόσιους υπαλλήλους μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που επέβαλαν το πάγωμα των προσαυξήσεων, την εισφορά 3% στο σχέδιο συντάξεων και τη μείωση απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. H εξέλιξη αυτή προκαλεί πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση. Ήδη, λίγη ώρα μετά την απόφαση, υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Οικονομικών με τον Γενικό Εισαγγελέα. 

Η Κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να διαφοροποιήσει τους οικονομικούς της σχεδιασμούς, αφού το ποσό που θα χρειαστεί να καταβληθεί ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η Δημοκρατία έχει περιθώριο 42 ημερών να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Λόγω της οικονομικής κρίσης, τον Δεκέμβριο του 2012 η Βουλή ψήφισε τον σχετικό νόμο, ο οποίος τέθηκε άμεσα σε ισχύ και προέβλεπε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και πάγωμα των προσαυξήσεων για περίοδο δύο χρόνων.

Η Νομική Υπηρεσία είχε εκφράσει τη θέση ότι ο νόμος ήταν νόμιμος, καθώς λήφθηκε βάσει της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε τη συγκεκριμένη περίοδο στην Κύπρο. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η διοικητική απόφαση κοστολογείται γύρω στα €300 εκατ. τον χρόνο αναδρομικά από το 2013, συν το γεγονός ότι πρέπει να προστίθενται περίπου €300 εκατ. κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό. 

Το υπουργείο Οικονομικών στην έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων αναφερόταν στο θέμα. Το κατέγραφε ως έναν από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της πιθανής καταβολής οικονομικών αποζημιώσεων από τυχόν δικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν τις αγωγές δημοσίων υπαλλήλων για τις μειώσεις των απολαβών τους βάσει του «Περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο». Το υπουργείο σημείωνε ότι οι πραγματικές εξοικονομήσεις για το κράτος από τις μειώσεις των απολαβών και συντάξεων για το έτος 2017 ανήλθε στα 265,3 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2016 στα 259,5 εκατ. ευρώ. Η απόφαση του δικαστηρίου δημιούργησε κινητοποίηση σε νομικό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, μελετά και θα αξιολογήσει την απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα της προσαρμογής των μισθών στον δημόσιο τομέα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σχολιάζοντας την απόφαση είπε ότι «πρόκειται για απόφαση επί ενός ιδιαίτερα σοβαρού ζητήματος, με πολύ μεγάλες συνέπειες για τη χώρα, την οποία η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, μελετά και θα αξιολογήσει». Τόνισε πως «σε αυτό το στάδιο η όποια αναφορά σε οικονομικό αντίκτυπο ή το κόστος θα ήταν προφανώς πρόωρη και λανθασμένη. Εκείνο που είναι τώρα δεδομένο είναι ότι η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, εξετάζει το ενδεχόμενο ενάσκησης έφεσης και μελετάται και τυχόν ανάγκη για αίτηση υιοθέτησης συντηρητικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, προκειμένου να διασφαλιστούν δύο στόχοι μείζονος σημασίας: Η σταθερή πορεία της οικονομίας μας και το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Προδρόμου.