Δήμαρχος Δερύνειας: Ζητά την παρέμβαση του ΠτΔ για δρομολόγηση έργων


Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να δρομολογηθούν έργα στην Δερύνεια ζητά, με επιστολές του ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης «ένα από τα έργα που θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης τους δημότες της Δερύνειας, είναι η ανάπλαση και επέκταση της Δημοτικής Λαϊκής Αγοράς που λειτουργεί κάθε Σάββατο από τον Ιούνιο του 2013. Η Αγορά ξεκίνησε με έξι παραγωγούς, ενώ σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 50 παραγωγοί από όλη την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, αντιπροσωπεία του Δήμου είχε «συναντήσεις με τους Υπουργούς Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, στους οποίους τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Ακόμα έγινε Σημείωμα Έργου (PCN) και έχει υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), για αξιολόγηση και ένταξη του στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο του 2020 – 2022, που προκρίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, αφού το κόστος είναι κάτω από το νέο όριο απαίτησης Σημειώματος Έργου, δηλαδή 200 χιλιάδων ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α».

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Δήμαρχος Δερύνειας σημείωσε ότι «αυτό που ζητούμε είναι η χορήγηση του αρχικού ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ για έναρξη της Α΄ Φάσης του έργου, η οποία αφορά την κατασκευή στεγάστρων. Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές ζητούν εδώ και αρκετό καιρό την κατασκευή στεγάστρων αφού θα τους προστατεύει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ο Αντρος Καραγιάννης ανέφερε επίσης ότι σε άλλη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επαναφέρει «το αίτημα για δημιουργία μίας σύγχρονης ευρωπαϊκών προδιαγραφών Αίθουσα Πολιτισμού/Συνεδριακό Κέντρο, που να στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος είναι η Αίθουσα να φιλοξενεί επίσης συνέδρια ούτως ώστε να προωθηθεί η ενδοχώρα και γενικά η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Το συγκεκριμένο αίτημα εκκρεμεί από το 2009, το έργο είναι ώριμο και έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες, ενώ μπορούν άμεσα να προκηρυχθούν οι προσφορές για κατασκευή του».

Ερωτηθείς για άλλα έργα που δρομολογούνται στον Δήμο Δερύνειας, ο κ. Καραγιάννης απάντησε πως «έχουμε προκηρύξει προσφορές για επιδιόρθωση των οδών Ομονοίας και Καλυθιών, που καταστράφηκαν από την εκτέλεση του αποχετευτικού έργου, με το κόστος να ανέρχεται στις 500 περίπου χιλιάδες ευρώ, ποσό που θα πληρωθεί από τα ταμεία του Δήμου. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στον Δήμο χρηματικό ποσό ύψους 176 χιλιάδων ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την επιδιόρθωση και άλλων δρόμων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ένα άλλο πολεοδομικό έργο που δρομολογείται είναι και ο δρόμος Δερύνειας – Σωτήρας, ωστόσο λόγω καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στο θέμα των απαλλοτριώσεων, οι προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν τον Νοέμβριο».

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για τον Δήμο, συνέχισε είναι και «η δημιουργία «πράσινου σημείου» στα διοικητικά όρια της Δερύνειας, με στόχο την εξυπηρέτηση τόσο των δημοτών όσο και πολιτών που κατοικούν στους γύρω Δήμους και Κοινότητες. Το σχετικό πάγιο αίτημα του Δήμου, αντιμετωπίζεται θετικά από το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο απέστειλε λειτουργούς του που είδαν από κοντά τους χώρους όπου προτείνονται από τον Δήμο για να δημιουργηθεί το «πράσινο σημείο».

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρία του, όπως για το έτος 2020 παραχωρηθούν εκπτώσεις σε όλα τα επαγγελματικά υποστατικά που η λειτουργία τους έχει επηρεαστεί από τα διατάγματα που εκδόθηκαν από τον υπουργό Υγείας σύμφωνα με τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο. Συγκεκριμένα, θα παραχωρηθούν εκπτώσεις στη φορολογία επαγγέλματος και στο τέλος καθαριότητας ποσοστού από 15% μέχρι 35% ανάλογα με την περίοδο επηρεασμού της λειτουργίας της κάθε επιχείρησης».