Δήμαρχος Αγίας Νάπας: Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει οικονομία


Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου χαιρέτισε την ημερίδα «Τουρισμός: Οι νέες προκλήσεις μετά την πανδημία» που διοργάνωσε η Επαρχιακή Οργάνωση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου

Το μήνυμα ότι η  Αγία Νάπα και η Κύπρος γενικότερα, θα πρέπει να παραμείνουν πρωταγωνιστές στον Τουρισμό απέστειλε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου κατά το χαιρετισμό του στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Επαρχιακή Οργάνωση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου χθες Τετάρτη 17 Ιουνίου στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» με θέμα «Τουρισμός: Οι νέες προκλήσεις μετά την πανδημία».

 Ο κ. Χρίστος Ζαννέττου τόνισε ότι χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει οικονομία αφού οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές τόσο στις παρεμφερείς όσο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις όπως εισαγωγείς ειδών επισιτισμού, εξοπλισμού και πολλών άλλων ως επίσης και στον κατασκευαστικό τομέα. 

 Είναι οφθαλμοφανές ότι μετά την τούρκικη εισβολή του 1974 μία αόρατη απειλεί η οποία ονομάζεται «κορωνοιος» πλανάται σήμερα ανάμεσα χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα κτυπήσει.  Τόνισε την ανάγκη επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας.  «Παρά να επιδοτούμε την ανεργία και κάποιος να κλείνει, είναι καλύτερα να επιδοτούμε την εργασία έτσι ώστε ο επιχειρηματίας που θα παραμείνει ανοικτός θα πληρώνει τους υπαλλήλους του και στο κράτος τις οφειλές του (π.χ κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρους κλπ) και θα κινείται η οικονομία». 

 Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης και προώθησης έργων που αφορούν την τουριστική βιομηχανία και στη στήριξη των τουριστικών πρακτόρων, τους οποίους, αποκάλεσε τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο από πλευράς των ξενοδόχων όσο και από πλευράς του κράτους, τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους βάζουν πτητικά προγράμματα εκεί που τους συμφέρει και όπου έχουν επιχορήγηση.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθυστέρηση που υπάρχει όσο αφορά την έκδοση αδειών οικοδομής των ξενοδοχειακών μονάδων λόγω του συντελεστή διατηρητέου που υπάρχει σε Παγκύπρια βάση, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Αγία Νάπα μπορεί να εκδώσει γύρω στις 15-20 άδειες οικοδομής, κάτι το οποίο  θα αποφέρει στα κράτος έσοδα 15εκ ευρώ και θα συμβάλει τόσο στη στήριξη επιπρόσθετων μονάδων όσο και στην ενίσχυση της οικονομίας.  Ενημέρωσε επίσης, ότι έχει σταλεί από μέρους του Δήμου επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου  ο Δήμος εισηγείται τη δημιουργία ειδικού ταμείου με τα έσοδα από την έκδοση αυτών των αδειών, όπως και την επιστροφή του 30-40% του ποσού που προέρχεται από τις άδειες ξενοδοχειακών μονάδων της Αγίας Νάπας για αναπτυξιακά έργα.

Το 2020 είπε είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, για μας έχει ήδη τελειώσει, οι ελπίδες ανάκαμψης είναι μηδαμινές. «Ευελπιστούμε στην μη επανεμφάνιση του ιού και ότι θα υπάρξει κινητικότητα τους μήνες Αύγουστο-Νοέμβριο αν όλα κυλήσουν ομαλά» και εξέφρασε την σιγουριά του ότι η Κύπρος το 2021 θα πρωταγωνιστήσει ξανά στον τουριστικό τομέα.

 Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2021 αναφέροντας ότι εταιρείες αεροπορικές όπως Lufhtansa, Jet2, Easyjet, Rynair, Wizz air και πολλές άλλες ως επίσης και Τουριστικοί Πράκτορες όπως TUI, Jet2holidays, Biblio Globus και αρκετοί άλλοι θα θέλουν να κρατήσουν την ανταγωνιστική, εμπορική και οικονομική τους δύναμη και μέσα από αυτό το πνεύμα η Κύπρος θα είναι στις προτεραιότητες τους ως ασφαλής και ελκυστικός τουριστικός προορισμός. 

 Τέλος, ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για τη οργάνωση της Ημερίδας και διαβεβαίωσε ότι Δήμος Αγίας Νάπας θα παρέχει στα πλαίσια που μπορεί κάθε στήριξη στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου ως επίσης στην υλοποίηση κάθε ενέργειας για την στήριξη της τουριστικής μας βιομηχανίας.