Ο Δήμαρχος Αγ. Νάπας στο Ν.Α: Ο κορωνοϊός, ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις


Η καλοκαιρινή σεζόν αρχίζει και τα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας Αμμοχώστου, η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, τα οποία φιλοξενούν το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής "πίτας" κάθε χρόνο στην Κύπρο, ετοιμάζονται για ένα αβέβαιο καλοκαίρι, ένεκα του κορωνοϊού, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να μην γνωρίζουν ακόμη πως θα πορευτούν, περιμένοντας παράλληλα να ακούσουν, αφενός, τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, και αφετέρου πότε θα ανοίξουν τα αεροδρόμια για τους τουρίστες.  

Την ίδια ώρα, στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες εργοδοτούμενοι στον τουριστικό τομέα, οι πλείστοι εκ των οποίων δεν ξέρουν τι τους... ξημερώνει το αύριο τηρώντας κι αυτοί στάση αναμονής.

Το Νέα Αμμόχωστος επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, προκειμένου να μας δώσει μια πρώτη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο κ. Ζαννέττου, αρχικά, εξέφρασε την εκτίμησή του για την μείωση του τουρισμού, λέγοντας ότι «έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τις παραδοσιακές αγορές της Κύπρου, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω από 50% μείωση, καθώς η σεζόν θα αρχίσει πολύ αργά, δηλαδή προς το τέλος Ιουνίου με μέσα Ιουλίου, νοουμένου, φυσικά, ότι όλα θα πάνε καλά».

Όσον αφορά τον κίνδυνο που ελλοχεύει η χώρα να φιλοξενήσει τουρίστες - και δη Βρετανούς και Σουηδούς, χώρες οι οποίες όπως φαίνεται έχουν επιλέξει μια πιο χαλαρή πολιτική ως προς τα μέτρα περιορισμού του κορονοιού - ο Δήμαρχος, αφού ανέφερε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

«Πιθανόν» συνέχισε «να πρέπει να παρουσιάσει βεβαίωση ο τουρίστας στην χώρα του προτού ταξιδέψει ότι έχει κάνει το τεστ και δεν είναι θετικός στον ιό, όπως επίσης να πραγματοποιείται  έλεγχος και κατά την άφιξή του στην Κύπρο, αν αυτό φυσικά είναι εφικτό».

Ο Δήμαρχος όμως αναφέρει ότι πρέπει από κάπου να ξεκινήσουμε λέγοντας πως «είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνηση θα τροχιοδρομήσει τη σταδιακή άνοιξη αεροδρομίων, και μάλλον αρχικά αυτό θα γίνει για χώρες στις οποίες έχει ελεγχθεί ότι καταγράφουν περιορισμένα κρούσματα, έτσι ώστε να υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας. Πιστεύω ότι πρέπει σιγά σιγά να δούμε λίγο πιο αισιόδοξα το μέλλον, με δεδομένο το γεγονός ότι μειώνονται και τα κρούσματα, αλλά πρέπει ταυτόχρονα όλοι μας, επιχειρηματίες, εργοδοτούμενοι, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, να λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έτσι ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού».

Σχετικά με το ποσοστό των επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που σκέφτονται να μην ανοίξουν κι ποια είναι η αίσθησή του γι΄αυτό, είπε ότι «δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα επί του παρόντος. Τα πράγματα είναι ρευστά, θα υπάρξει δυσκολία, ενώ το βλέπω ανέφικτο να μπορέσουν να ανοίξουν οι μπυραρίες και τα κέντρα διασκέδασης στο κέντρο της Αγίας Νάπας. Σίγουρα αυτά θα υποφέρουν. Θα είναι τα πρώτα θύματα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα που θα παρθούν από την Κυβέρνηση θα αποτρέπουν την μαζική συνάθροιση. Κατ’  επέκταση όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες για το κατά πόσο θα δουλέψουν, όπως π.χ από τα συμβόλαια και τις συνεργασίες που έχουν με τους πράκτορες. Οι επιχειρηματίες θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Σίγουρα είναι δύσκολη απόφαση αλλά οι πλείστοι επιχειρηματίες έχουν αισιοδοξία και βλέπουν με θετικό μάτι τη χαλάρωση των μέτρων.

Το πλήγμα που θα επιφέρει η δραματική μείωση του τουρισμού αναμένεται φυσικά να έχει αντίκτυπο και στους Δήμους. Ερωτηθείς για το αν ο Δήμος Αγίας Νάπας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, ο κ. Ζαννέττου δήλωσε ότι «ο Δήμος Αγίας Νάπας θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταπεξέλθει, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι εξαρτάται και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει όλο αυτό και κάτω από ποιες συνθήκες. Σίγουρα όλοι οι Δήμοι είναι οργανισμοί δημόσιου Δικαίου και ανταποδοτικοί οργανισμοί, οι οποίοι τα λεφτά τα επένδυαν για την ανάπτυξη και την ευημερία του δήμου τους. Η Αγία Νάπα τα τελευταία χρόνια επένδυε στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση του Δήμου και ακόμα συνεχίζουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις σε έργα που πρέπει να γίνουν. Κανένας δεν υπολόγιζε αυτή την κατάσταση, κανένας δεν την είχε προβλέψει, είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο και απρόβλεπτο αυτό που γίνεται. Άρα καταλαβαίνετε  ότι, οι όχι μόνον οι δήμοι, αλλά και οι Κυβερνήσεις παγκόσμια, δεν είχαν υπολογίσει, βεβαίως, τον ερχομό του κορωνοϊού και ότι θα πρέπει να αντέξουν τα επόμενα ένα δύο χρόνια με πολύ πιο λίγα έσοδα, ώστε να είχε γίνει εξοικονόμηση, όπως θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να τα καταφέρουμε.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, ανέφερε ότι "προσπαθούμε, επίσης, να βρούμε τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Αγίας Νάπας και παράλληλα να ανταπεξέλθουμε ως δήμος σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Λευτέρης Ττάκκας