Δερύνεια:Κάνει την πάπια για το τ/κ φυλάκιο ο Ακιντζί

Τις επόμενες ημέρες μπορούν να ανοίξουν τα οδοφράγματα Δερύνειας – Απλικίου, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι θα ήταν καλά αν λειτουργούσαν την ίδια μέρα, αλλά αν αυτό δεν γίνεται, μπορούν να ανοίξουν πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
 
Τις επόμενες ημέρες θα συζητήσει, είπε, το θέμα της ημερομηνίας διάνοιξης με τα ΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες το οδόφραγμα της Δερύνειας μπορεί να ανοίξει.
 
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι συζήτησε σήμερα το θέμα αυτό στην εβδομαδιαία συνάντηση που είχε με τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν, τον οποίο ενημέρωσε και για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και το ίδιο θα πράξει και με τα υπόλοιπα «κοινοβουλευτικά» κόμματα.
 
Στη Δερύνεια, πρόσθεσε, γίνονται οι τελευταίες εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου ενώ σχολιάζοντας επικρίσεις πως υπάρχουν κάποια κωλύματα εκεί, διερωτήθηκε εάν υπάρχουν κωλύματα ή δικαιολογίες της ε/κ πλευράς. «Αυτό πρέπει να αξιολογηθεί καλά».
 
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι το θέμα των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Απλίκι δεν ανέκυψε στη Νέα Υόρκη λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη διάνοιξή τους, όπως είχε εκφράσει την πολιτική της βούληση για το θέμα 3 χρόνια πριν.
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στο Απλίκι υπήρχε καθυστέρηση λόγω του δρόμου στην ε/κ πλευρά αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις και από την τ/κ πλευρά.
 
Πιστεύω ότι χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες και τα δύο οδοφράγματα μπορούν να ανοίξουν με από κοινού συμφωνία, δήλωσε. «Από εμάς δεν θα υπάρξει εμπόδιο, εμείς αυτή μας τη θέληση (για διάνοιξη των οδοφραγμάτων) θα την διατηρήσουμε μέχρι τέλους και θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».
 
Όσον αφορά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ανέφερε αρχικά ότι αναμένει πως τις επόμενες ημέρες η Τζέιν Χολ Λουτ θα υποβάλει στον ΓΓ του ΟΗΕ την έκθεσή της και αυτός θα ενημερώσει το ΣΑ των ΗΕ μέχρι τις 10-15 του μηνός. Στις 30 Οκτωβρίου, πρόσθεσε, το ΣΑ θα συζητήσει αυτό το θέμα.
 
Οι Τ/κ, συνέχισε, θέλουν λύση, δεν θέλουν τη συνέχιση του στάτους κβο, θέλουν να πάρουν τη θέση τους σε μια πιθανή λύση και ως ένας από τους δύο ίσους εταίρους της Κύπρου να έχουν ρόλο στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Κύπρου.
 
Η τ/κ πλευρά, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, θέλει πλέον να απομακρυνθεί από την αντίληψη των διαπραγματεύσεων για να γίνουν διαπραγματεύσεις που δεν είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα, δεν έχουν χρονοδιάγραμμα και δεν εξυπηρετούν κανένα στόχο. Ως εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς, ως ο εκλελεγμένος «πρόεδρος» αυτής, σε όλες μου τις επαφές το έθεσα αυτό, ανέφερε, δηλαδή ότι «εμείς θα είμαστε εκεί σε ένα πλαίσιο που θα στοχεύει σε μια στρατηγική συμφωνία με χρονοδιάγραμμα και επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Επιθυμούμε δε ο ΓΓ του ΟΗΕ να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο σε αυτό».
 
Αυτά είπε, ανέφερε, και στην κ. Μογκερίνι αλλά και στους ΥΠΕΞ Γερμανίας και Ολλανδίας. Αυτό που γίνεται αντιληπτό, πρόσθεσε, είναι ότι ο ΓΓ σύντομα να διαμορφώσει και τη δική του άποψη και θα επικοινωνήσει μαζί τους.
 

Πηγή:ΚΥΠΕ