Δερύνεια:Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον αδελφότεκνο του Σολωμού!

Αντιδράσεις προκάλεσε ως γνωστό η απόφαση για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, και δη αυτού της Δερύνειας, με ομάδες πολιτών και οργανωμένων συνόλων να εκφράζουν τη διαφωνία τους για την εξέλιξη αυτή. 


ΘΕΜΑ:REPORTER.COM.CY-Γιώργος Χατζηπαναγή



 

Υπενθυμίζεται πως, τόσο το οδόφραγμα της Δερύνειας όσο και το οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου, άνοιξαν τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, με τις αντιδράσεις για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας να εκδηλώνονται από πολίτες που διαφωνούν και κατά την ημέρα διάνοιξής του. 

 

Οι αντιδρούντες στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, και ειδικότερα αυτού της Δερύνειας, δεν καταθέτουν τα...όπλα και προγραμματιζούν σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που αρχίζουν από αύριο Κυριακή και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου. 

 

Σύμφωνα με τον διοργανωτή των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας Άγγελο Κυριάκου, αδελφότεκνο του Σολωμού Σολωμού, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι υπερκομματικές.

 

Μιλώντας στον REPORTER και εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης για πραγματοποίηση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, ο κ. Κυριάκου ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι, πρέπει ο κόσμος να σταθεί εμπόδιο στην αναγνώριση της διχοτόμησης, η οποία-όπως υποστηρίξε- συντελείται με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

 

«Με ανοιχτά τα οδοφράγματα», είπε, «δεν είδαμε κανένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αντίθετα, αναγνωρίζεται η διχοτόμηση. Εγώ ως ενεργός πολίτης δεν μπορούσα να μείνω απαθής από τη στιγμή που το 70% των ναρκωτικών έρχεται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα».

 

«Η μόνη λύση στο πρόβλημα», συνέχισε, «είναι όλοι οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι».

 

Όσον αφορά την πρόσφατη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας ο Άγγελος Κυριάκου είπε ότι, «καταδικάζουμε για ακόμα μια φορά την εκμετάλλευση των προσφύγων της Κάτω Δερύνειας, οι οποίοι ήθελαν να πάνε να δούνε τα σπίτια τους και το μόνο που βρήκαν ήταν τέλια και συρματοπλέγματα. Αντίθετα, ο μόνος που εξυπηρετήθηκε από τη διάνοιξη του οδοφράγματος ήταν η άλλη πλευρά και όχι οι Ε/κ».

 

Για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εξήγησε ότι τα οδοφράγματα θα κλείνουν για περίπου τρεις ώρες, από τις έξι μέχρι τις εννέα το απόγευμα, παραθέτοντας κάποιους επιπρόσθετους λόγους για τους οποίους λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

 

«Κλείνουμε τα οδοφράγματα για να αποφύγουμε την διχοτόμηση και να σταματήσουμε τη χρηματοδότηση του κατακτητή. Για να προστατέψουμε την κοινωνία μας από τον εισαγόμενο θάνατο των ναρκωτικών και άλλων παράνομων προϊόντων. Για να προστατέψουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κατεχομένων», ανέφερε. 

Το πρόγραμμα των διαμαρτυριών:

 

1)Κυριακή 25 Νοέμβριου 2018 οδόφραγμα Δερύνειας.

 

2)Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 οδόφραγμα Στροβιλιών.

 

3)Κυριακή 9 Δεκέμβριου 2018 οδόφραγμα Περγάμους.

 

4)Κυριακή 16 Δεκέμβριου 2018 οδόφραγμα Λήδρας.

 

5)Κυριακή 23 Δεκέμβριου 2018 οδόφραγμα Λήδρα Παλας.

 

6)Κυριακή 30 Δεκέμβριου 2018 οδόφραγμα Αγίου Δομετίου.

 

7)Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019  οδόφραγμα Αστρομερίτη.

 

8)Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 οδόφραγμα Πύργου.

 

9)Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 οδόφραγμα Δερύνειας.