ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Σε ρυθμούς...οδοφραγμάτων

Την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, η λεωφόρος Αμμοχώστου που οδηγεί προς την κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, τον Άγιο Μέμνονα αλλά και την βουβή περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα αποκτήσει και πάλι ζωή.

Σε χθεσινή επί τόπου επίσκεψη της κάμερας του ΣΙΓΜΑ στο οδόφραγμα Δερύνειας, διαφάνηκε ότι οι κατοχικές αρχές προχωρούν σε πυρετώδεις εργασίες για την προετοιμασία του δρόμου αλλά και των υποδομών.

”Απ’ ό,τι είδαμε κι εμείς σήμερα το πρωί, έχουν μετακινηθεί οι πινακίδες από την τουρκική σκοπιά όπως είχε συμφωνηθεί και αναμένουμε ότι μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι όλες οι λεπτομέρειες που απομένουν θα έχουν ήδη διευθετηθεί”, ανέφερε ο Δήμαρχος της Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης.

Το μεγάλο ερώτημα το οποίο θα διαφανεί την ερχόμενη Δευτέρα είναι κατά πόσον το ψευδοκράτος θα υλοποιήσει τον όρο που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία για μετακίνηση του παλιού τουρκικού στρατιωτικού φυλακίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, η μετακίνηση έχει ήδη γίνει.

Αυτό το οποίο, πάντως διαφαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σίγμα, είναι πως το συγκεκριμένο κτίριο το οποίο βρίσκεται εντός νεκρής ζώνης θα επανδρωθεί με την “ψευδοαστυνομία” ή το “ψευδοτελωνείο” και ο κατοχικός στρατός θα μετακινηθεί ώστε να μην είναι ορατός.

Σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών για έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων.

Παρ’ όλα αυτά, λίγες ώρες πριν την διάνοιξη της λεωφόρου Αμμοχώστου οι απόψεις των κατοίκων της περιοχής διίστανται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, το συνολικό μήκος του βελτιωμένου δρόμου στην πλευρά των κατεχομένων, περιλαμβανομένης και της νεκρής ζώνης, ανέρχεται στα 3 σχεδόν χιλιόμετρα.

Τα έργα περιλαμβάνουν οδικές σημάνσεις, αγωγούς αποχέτευσης και σήματα τροχαίας και έχουν όλα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο προγράμματος Βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πηγή: Sigmalive