ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Πολυκατάστημα και πρατήριο - «μαμούθ» δίπλα στο οδόφραγμα

Ανησυχία προκαλούν στον εμπορικό κόσμο και τους επιχειρηματίες του τουρισμού σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, οι πληροφορίες που μεταφέρουν από τα κατεχόμενα Ελληνοκύπριοι που επισκέπτονται την περιοχή του κατεχόμενου από τον Αττίλα, Αγίου Μέμνονα.

Ρεπορτάζ απο το σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Φιλελεύθερος"

Αλλά και από όσα αφηγούνται και μαρτυρούν κάτοικοι Δερύνειας, στην περιοχή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου και στις περιοχές κοντά στην Κάτω Δερύνεια και απέναντι από τον Άγιο Μέμνονα.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες αλλά και μαρτυρίες (κάποιες δημοσιοποιήθηκαν και σε ιστοσελίδες κοινωνικών ομάδων), δύο μεγάλα έργα στην περιοχή Αγίου Μέμνονα παραπέμπουν σε σοβαρές ενδείξεις ότι το κατοχικό καθεστώς και ο Αττίλας προτίθενται να εφαρμόσουν τη συμφωνία για άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, του οποίου η προέκταση του δρόμου προς την Αμμόχωστο διέρχεται από τις περιοχές της Κάτω Δερύνειας και του Αγίου Μέμνονα.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι Δερύνειας στον «Φ», που κατοικούν στις βόρειες συνοικίες του δήμου, στην περιοχή του Αγίου Μέμνονα (βορειοανατολικά) οικοδομούνται εδώ και κάποιους μήνες δύο πολύ σημαντικά έργα:

● Ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, «μαμούθ» για τα κυπριακά δεδομένα, αφού θα διαθέτει 15 αντλίες εξυπηρέτησης, μίνι μάρκετ και καφετερία.

● Επίσης, στην ίδια περιοχή, Τ/κ και Τούρκοι επιχειρηματίες προωθούν την ανέγερση πολυώροφου πολυκαταστήματος, στο οποίο θα διατίθενται υποδήματα και ρούχα διεθνών φιρμών, οικιακά είδη και μάλλον και είδη τροφίμων. Όσον αφορά τα ρούχα και τα υποδήματα, είναι ευκόλως εννοούμενο ότι θα πρόκειται για τα γνωστά είδη μαϊμού που παράγονται στην Τουρκία παράνομα και λανσάρονται σε όλη την Ευρώπη και στα κατεχόμενα. 

Τα δύο έργα δεν είναι ορατά από τις ελεύθερες περιοχές, αλλά όπως μας αναφέρθηκε, τα βλέπουν πολύ καλά όσοι επισκέπτονται κατά καιρούς την περιοχή του Αγίου Μέμνονα.

Επίσης, κάτοικοι της Δερύνειας μας ανέφεραν ότι οι μπουλντόζες όταν έσκαβαν για τις δεξαμενές καυσίμων του πρατηρίου, ακούγονταν πολύ καθαρά στην περιοχή τους και στη γειτονιά που βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου. 

Καμπανάκι από επιχειρηματίες

Πρατηριούχοι, εμπορευόμενοι και επιχειρηματίες του τουρισμού στην ελεύθερη Αμμόχωστο εκφράζουν πλέον ανησυχία και εκτιμούν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου, «αλλά το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας πρέπει να θεωρείται δεδομένο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρατηριούχος στον «Φ». 

Εκτιμούν, επίσης, ότι παρά την άνοδο των τιμών των καυσίμων στα κατεχόμενα, οι τιμές παραμένουν ελκυστικές συγκρινόμενες με αυτές στις ελεύθερες περιοχές και θα γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές, αν υπάρξει κάποια σταθεροποίηση και άνοδος του τουρκικού νομίσματος στο επόμενο διάστημα, το οποίο ως ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλείεται. Καταστηματάρχες σε Δερύνεια και Παραλίμνι υποστηρίζουν επίσης ότι ακόμα και τώρα που υπάρχει ο κανονισμός που απαγορεύει τη μεταφορά προϊόντων - μαϊμού από την Τουρκία στις ελεύθερες περιοχές, πολλοί Ε/κ είτε κόβουν τις ετικέτες, είτε τα φορούν κάτω από τα δικά τους, για να τα περνούν από τα οδοφράγματα. 

Οι καταστηματάρχες ανέφεραν επίσης ότι ζητούν από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση να βγει και να πάρει επιτέλους θέση, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά ακόμα και αυτή την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. 

Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Φ» πριν από λίγο καιρό, οι καταστηματάρχες ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα κοσμηματοπωλεία αλλά και πολλοί εστιάτορες, είχαν εκφράσει σφοδρά παράπονα και ανησυχία για την «αφαίμαξη» που θα υποστεί ο τουρισμός στην ελεύθερη Αμμόχωστο από τη διευκόλυνση μετάβασής τους στα κατεχόμενα μέσω οδοφράγματος Δερύνειας.

Ανησυχεί ο ΠΑΣΥΞΕ 

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Ττάκας, ανέφερε ότι «δυστυχώς υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες και αν ευσταθούν, τότε πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη». «Ήταν επόμενο ότι οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα άφηναν μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη και να μην την εκμεταλλευθούν προς όφελός τους οικονομικά», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου τόνισε ακόμη ότι προσωπικά ανέμενε όλα αυτά, από τη στιγμή που τέθηκε το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας και κάλεσε όλους να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτό το θέμα, ώστε να μην προκληθεί πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής και την οικονομία ευρύτερα. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας», κατέληξε ο κ. Ττάκας.