Δερύνεια: Ο Δήμαρχος ζητά οικιστική ανάπτυξη εντός της νεκρής ζώνης


Την οικιστική ανάπτυξη εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, ζητά ο Δήμαρχος Αντρος Καραγιάννης, αφού αυξάνονται καθημερινά οι αιτήσεις για παραχώρηση αδειών με στόχο την ανέγερση κατοικιών από νέα ζευγάρια.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης είπε πως «ο Δήμος Δερύνειας κυριολεκτικά ασφυκτιά μέσα στο 25% του εδάφους του, από το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί ένα 10 – 11% της γης που βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων στα Στροβίλια. Επειδή δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε σε ένα ποσοστό της τάξης του 15% της γης που διαθέτουμε, έχουμε υποβάλει προτάσεις για επέκταση εντός της νεκρής ζώνης, η οποία ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «έχουμε πετύχει να εντάξουμε ολόκληρη τη Δερύνεια ως ακριτική περιοχή μέσα στο σχέδιο για στήριξη των ακριτικών περιοχών». Καθημερινά το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώνεται από τους αρμόδιους λειτουργούς για το γεγονός ότι οι αιτήσεις για άδειες για οικιστικούς σκοπούς συνεχώς αυξάνονται, είπε και σημείωσε πως «υπάρχουν αρκετά νέα ζευγάρια που φτάνουν στη Δερύνεια για να στεγαστούν και να λάβουν τη χορηγία που ανέρχεται στις 40 περίπου χιλιάδες ευρώ ανά ζεύγος».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξουν σύντομα οικιστικές αναπτύξεις εντός της νεκρής ζώνης, ο κ. Καραγιάννης απάντησε πως «τα αιτήματα του Δήμου για ανάπτυξη εντός της νεκρής ζώνης έχουν σταλεί στα Ηνωμένα Εθνη, δεδομένου ότι αυτά εξετάζονται από τα ΗΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Αμυνας. Το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία τάσσονται υπέρ των θέσεων της Δερύνειας, όσον αφορά την ανάπτυξη εντός της νεκρής ζώνης».

Ελπίζουμε, συνέχισε ο Δήμαρχος, ότι «σύντομα οι πρώτοι δημότες της Δερύνειας θα στεγαστούν εντός της νεκρής ζώνης και ευελπιστούμε πως θα αποτελέσουμε την αρχή για να ακολουθήσουν και άλλα ζευγάρια».

Ο Αντρος Καραγιάννης είπε επίσης πως «ως τοπική αρχή πρέπει να προτείνουμε λύσεις ώστε να μην φεύγουν από τον τόπο τους τα νέα ζευγάρια. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να φτάνουν στη Δερύνεια από άλλες πόλεις, νέα ζευγάρια για να κατοικήσουν αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε Δερυνιώτες, οι οποίοι, επειδή δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη γη που διαθέτουν, να αναγκάζονται είτε να φύγουν για άλλες πόλεις της Κύπρου είτε να μεταβούν για εργασία σε χώρες του εξωτερικού».

Ο Δήμος κατέληξε ο κ. Καραγιάννης «δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί αυτό το γεγονός, πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσουμε τους νέους στη γη τους και γι’ αυτό άλλωστε προτείνουμε τη συγκεκριμένη λύση για οικιστική ανάπτυξη εντός της νεκρής ζώνης».