Δερύνεια: Κραυγή απόγνωσης από Καραγιάννη για τα προβλήματα των κατοίκων Στροβιλιών


Τα προβλήματα των κατοίκων Στροβιλιών έθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, από τον οποίο ζήτησε βοήθεια, για επίλυσή τους, ο Δήμαρχος Δερύνειας.

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό, ο Αντρος Καραγιάννης αναφέρεται στο θέμα των αναγκών και στα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής Στροβιλιών – Δερύνειας και στις τελευταίες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ακριτική περιοχή των Στροβιλιών με τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους.

Όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι Στροβιλιών είναι «η ανησυχητική αύξηση των τρωκτικών στην περιοχή, που οφείλεται τόσο στην αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά κυρίως στη λειτουργία παράνομου σκυβαλότοπου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο οποίος γειτνιάζει με τη βορειοδυτική περιοχή των Στροβιλιών. Για το συγκεκριμένο θέμα» προσθέτει ο Δήμαρχος Δερύνειας, αποτάθηκε «στη Διεύθυνση των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και για ορισμένο χρονικό διάστημα σταμάτησε η παράνομη εναπόθεση σκυβάλων».

Δυστυχώς σημειώνει «από τις 9 Φεβρουαρίου 2021 η απόρριψη σκυβάλων συνεχίζεται με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των τρωκτικών, που προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές αλλά και τη Νεκρή Ζώνη».

Ένα άλλο πρόβλημα είναι «τα θέματα καθαριότητας που συνεχίζουν να υφίστανται, κυρίως λόγω της άγριας βλάστησης, των εγκαταλελειμμένων οικιών, των περιβολιών και της ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών. Ως τοπική αρχή αδυνατούμε να προβαίνουμε σε καθημερινό καθαρισμό, λόγω της απόστασης των Στροβιλιών από την ελεύθερη περιοχή του ακριτικού Δήμου Δερύνειας, αλλά και έλλειψης εργατικού προσωπικού».

Σημειώνει ακόμα ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο Δήμος έχει αποτεθεί «στη διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, η οποία ανταποκρίθηκε, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Οσον αφορά το οδικό δίκτυο ο Δήμαρχος αναφέρει στην επιστολή του προς τον ΥΠΕΣ, πως «πάγιο αίτημα των δημοτών μας στα Στροβίλια είναι η εγγραφή, διαπλάτυνση και βελτίωση αγροτικών δρόμων, αλλά και του κακού οδικού δικτύου γενικότερα, το οποίο δυσχεραίνει την εύκολη πρόσβαση τους προς τις οικίες και τις περιουσίες τους.  Η βελτίωση και ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου πιστεύουμε ότι θα αναζωογονήσει την περιοχή και θα διευκολύνει τη διακίνηση των κατοίκων και των γεωργών».

Αναφέρει ακόμα ότι «εκκρεμεί αίτημα από τους κατοίκους της βορειοδυτικής περιοχής των Στροβιλιών για εγγραφή του οδικού δικτύου που εφάπτεται του παλιού δρόμου, που χρησιμοποιείτο πριν το 1974 και τον οποίο χρησιμοποιούν σήμερα οι Βρετανικές Βάσεις για τις περιπολίες στην περιοχή».   

Στην επιστολή προς τον Νίκο Νουρή, ο Δήμαρχος Δερύνειας αναφέρεται στα ζητήματα της υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της περιοχής Στροβιλιών, σημειώνοντας ότι «οι πλείστοι κάτοικοι της περιοχής είναι ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι και γεωργοί και ζητούν όπως τους παραχωρηθούν εκπτώσεις στα τέλη υδατοπρομήθειας, αφού είναι λήπτες χαμηλής σύνταξης. Λόγω της απομόνωσης της περιοχής, οι λιγοστοί κάτοικοι των Στροβιλιών αναγκάζονται να κλείνονται στα σπίτια τους με τη δύση του ηλίου».

Προσθέτει πως «ο φόβος και οι υποψίες αναγκάζουν τους κατοίκους να διατηρούν συνεχώς τα φώτα αναμμένα για δική τους προστασία και ασφάλεια, επιβαρύνοντάς τους με περαιτέρω έξοδα». Αίτημα τους, πρόσθεσε, είναι όπως μελετηθούν τρόποι παραχώρησης ειδικών εκπτώσεων ή να τους παραχωρηθούν οικονομικοί και φιλικοί προς το περιβάλλον ηλεκτρικοί λαμπτήρες, για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

Οσον αφορά το θέμα των τηλεπικοινωνιών αναφέρεται πως «η λήψη σήματος κινητής τηλεφωνίας ή χρήσης του διαδικτύου είναι είτε χαμηλή είτε ανύπαρκτη.  Σε επικοινωνία που είχαμε με παρόχους δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μας διαβεβαίωσαν ότι η κακή λήψη οφείλεται στη γειτνίαση της περιοχής με αντένες κινητής τηλεφωνίας άλλων παρόχων, οι οποίες δημιουργούν παρεμβολές».

Ο κ. Καραγιάννης απευθύνει «θερμή παράκληση» προς τον Υπουργό Εσωτερικών όπως μεριμνήσει «για την αποκατάσταση του προβλήματος με στόχο την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Στην επιστολή προς τον ΥΠΕΣ ο Δήμαρχος Δερύνειας αναφέρεται και στη βελτίωση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, σημειώνοντας πως «οι κάτοικοι της περιοχής είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία και καθαριότητα της εκκλησίας, η οποία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ρωγμών». Έχουν αποταθεί στις Βρετανικές Βάσεις για επιδιόρθωση χωρίς ανταπόκριση, αναφέρει και προσθέτει πως «η εκκλησία χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης και γι’ αυτό θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι, διατηρώντας το χριστιανικό στοιχείο στην περιοχή, διασφαλίζοντας την άμεση συντήρηση της εκκλησίας στην οποία οφείλει το όνομα της η περιοχή».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας προσθέτει ακόμα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Στροβιλιών είναι «μικρά αλλά σημαντικά, τα οποία δυσχεραίνουν τη διαβίωση και την ομαλή καθημερινότητά τους».

Ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση στον Υπουργό Εσωτερικών, εκ μέρους όλων των κατοίκων των Στροβιλιών όπως στηρίξει και συμβάλει «με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», σημειώνοντας πως η δική του «παρέμβαση και συνεισφορά, όσο και αυτή της Τοπικής Αρχής, είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διατήρηση και αναβάθμιση της περιοχής».