Δερύνεια: Φόβοι στις Αρχές για την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα


Φόβοι και έντονη ανησυχία επικρατεί στις Αρχές για την εκδήλωση διαμαρτυρίας μελών της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαακ και Σολωμού που προγραμματίζεται στο οδόφραγμα Δερύνειας το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις επτά και τριάντα το βράδυ, κατά του παράνομου ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Ο Διδάκτωρ Τουρκικών Σπουδών Σώτος Κτωρής μετέδωσε στην εκπομπή Alpha Kαλημέρα πληροφορίες αναφορικά με κάθοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ψευδοκράτος, ενόψει του δεύτερου γύρου των "προεδρικών εκλογών" και ταυτόχρονη αντι-διαμαρτυρία στα κατεχόμενα εθνικιστικών στοιχείων και μελών της νεολαίας της ΤΜΤ.


Διαφήμιση:

Acropolis Quality Food Paralimni: Ερχόμαστε στην πόρτα του σπιτιού σου με ένα τηλεφώνημα - 23 828 999☎️

"Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος εάν ξεφύγουν τα πράγματα και προκύψουν κάποια επεισόδια, να ενεργοποιήθουν τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Τουρκοκυπρίων, κάτι που ως εξέλιξη θα ενισχύσει τον εκφραστή αυτών των θέσεων, τον Ερσίν Τατάρ."


Την ίδια ώρα, Αστυνομία και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για αποτροπή οποιονδήποτε επεισοδίων, όπως αυτά που σημειώθηκαν το βράδυ την περασμένης Κυριακής στο οδόφραγμα Δερύνειας και οδήγησαν σε εννέα, μέχρι στιγμής, συλλήψεις υπόπτων.


Από την πλευρά της πάντως, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» απορρίπτει κάθε ιδέα τουρκοποίησης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και καλεί κάθε πρόσφυγα, από κάθε τουρκοκρατούμενη γωνιά, να ενώσει τη φωνή του για να καταστεί σαφής ο πόθος του κυπριακού Ελληνισμού για απελευθέρωση. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

"Αμφισβητεί κάθε υπόσχεση για επιστροφή ενός κομματιού των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες του και επαναλαμβάνει ότι η Κερύνεια, η Μόρφου, η Καρπασία, η Μεσαορία και η μισή Λευκωσία δεν θα γίνουν θυσία στον βωμό του συμβιβασμού. Αρνείται να δεχτεί ότι το ήδη σάπιο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας θα μετατραπεί σε σημείο διέλευσης των προσφύγων για την περίκλειστη πόλη, στην οποία έστησαν φάλτσα φιέστα ο Ταγίπ Ερντογάν και το κατοχικό καθεστώς."

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» καλεί όλα τα προσφυγικά σύνολα, τους Μορφίτες, τους Κερυνειώτες, τους Καρπασίτες, τους Αμμοχωστιανούς, να διατρανώσουν ξανά και να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη το σύνθημα «ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ».

"Καλεί κάθε πολίτη που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και τον φασισμό, τον εποικισμό και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα πολέμου και τον συμβιβασμό, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 19:30, στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας."

Καλεί κάθε πολίτη που απορρίπτει κάθε ιδέα διχοτόμησης, κάθε ιδέα τουρκοποίησης, κάθε ιδεά θυσίας της Κερύνειας για υπόνοιες επιστροφής στην Αμμόχωστο, κάθε ιδέα δημιουργίας «χαμένων πατρίδων» για την επικράτηση της ήττας και του οδυνηρού συμβιβασμού, να φωνάξει ότι δεν θα ανεχτεί το μακρύ χέρι της κατοχικής Τουρκίας σε καμιά γωνιά της πατρίδας του, από το Βαρώσι μέχρι την Κερύνεια και από τους Σόλους μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα.

Να ξεσπάσει στις πολιτικές ηγεσίες που έθαψαν ολόκληρα κομμάτια γης, με την υπόσχεση της επιστροφής της Αμμοχώστου. Εκεί που έπεσε ο Τάσος και ο Σολωμός.

Να ξεσπάσει για τους χάρτες που ανέμιζαν τόσα χρόνια οι μεσολαβητές και έδωσαν στον Ερντογάν την άνεση να προχωρήσει στην τουρκοποίηση. «Για να βαδίσουμε στον ίσιο δρόμο που μας πάει σε Μόρφου και Κερύνεια».


ΠΗΓΗ:alphanewsLive.com