Δερύνεια: Ανοίγει στις αρχές Νοεμβρίου εάν φύγει το τουρκικό φυλάκιο το οδόφραγμα

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και την προετοιμασία που γίνεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, το συντομότερο που μπορεί να ανοίξουν τα οδοφράγματα σε Δερύνεια και Λεύκα είναι στις αρχές Νοεμβρίου, νοουμένου ότι θα απομακρυνθεί από την περιοχή Δερύνειας το τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένη πηγή. 
 
Πρόσθεσε πως μέχρι την άλλη εβδομάδα η ΑΗΚ θα έχει ολοκληρώσει την ηλεκτροδότηση στη Δερύνεια, επισημαίνοντας πως ενώ η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων η άλλη πλευρά δεν έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές εργασίες που χρειάζεται να γίνουν στη Λεύκα και αναμένεται ότι όλα θα είναι έτοιμα στις αρχές Νοεμβρίου.
 
«Εμείς συζητούμε συνέχεια για το συντονισμό των υπηρεσιών μας και το προσωπικό που θα σταλεί και σήμερα το πρωί έγινε και πάλι σύσκεψη για το θέμα αυτό στο γραφείο του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων», επεσήμανε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα του τουρκικού φυλακίου, είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε απομάκρυνσή του και επανέλαβε πως υπάρχει η συμφωνία ότι για να λειτουργήσει το οδόφραγμα Δερύνειας θα πρέπει να μετακινηθεί το φυλάκιο του τουρκικού στρατού.
 
«Εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει η πολιτική βούληση από μέρους μας, φθάνει να υπάρξει και η πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά για να προχωρήσουμε. Από την πλευρά μας γίνονται όλες οι προεργασίες όσον αφορά το προσωπικό από τις διάφορες υπηρεσίες της Δημοκρατίας και υπάρχει συντονισμός», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη και η ειρηνευτική δύναμή τους στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) γνωρίζουν την κατάσταση. «Υπάρχει επαφή και συνεχής ενημέρωση από μέρους μας και από μέρους τους, και ξέρουν ότι ακόμη παραμένουν εκκρεμότητες εκ μέρους των Τ/κ», σημείωσε.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ