Δερύνεια: Αξιοποίηση γης εντός της νεκρής ζώνης επιδιώκει ο ΔήμοςΑξιοποίηση της γης που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, επιδιώκει ο Δήμος Δερύνειας.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης «στόχος μας είναι η αξιοποίηση της γης που βρίσκεται αδρανής εντός της νεκρής ζώνης για γεωργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα υπάρχουν και σκέψεις για αξιοποίηση της γης και για αθλητικούς σκοπούς με στόχο οι νέοι των δύο Κοινοτήτων να έρθουν πιο κοντά».
 
Στόχος μας, συνέχισε ο Δήμαρχος «είναι η περαιτέρω παραγωγική αξιοποίηση της γης στη νεκρή ζώνη, η οποία ανήκει στη Κυπριακή Δημοκρατία και ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη. Η γη στη νεκρή ζώνη, ιδιαίτερα αυτή που γειτνιάζει με την κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας είναι πολύ εύφορη και θα δώσουμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα».
 
Πρόσθεσε ότι «εδώ και αρκετούς μήνες τηλεοπτικά κανάλια από διάφορες χώρες όπως την Αμερική, τον Καναδά, τη Γερμανία και τη Βρετανία, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία της Δερύνειας να αξιοποιηθεί η γη εντός της νεκρής ζώνης. Συνεργεία τηλεοπτικών καναλιών που επισκέπτονται την Κύπρο, επιδιώκουν συνάντηση μαζί μας κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται ξενάγηση στη περιοχή της Δερύνειας και στη νεκρή ζώνη και εξηγούμε το στόχο μας για αξιοποίηση της συγκεκριμένης γης».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «οι πρέσβεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας επέδειξαν ενδιαφέρον και υποστηρίζουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Πρόσφατα μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού πρέσβη, είχαμε συνάντηση στο γραφείο του στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε την προώθηση δημιουργίας δικοινοτικών κέντρων ή πρωτοβουλιών που φέρνουν τις δύο Κοινότητες πιο κοντά».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ