Δεν μπορούν να περιθάλψουν κρούσμα κορωνοϊού οι ιδιωτικές κλινικές


Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε περίπτωση που έχουν κρούσματα κορωνοϊού, δεν είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσουν και θα τα παραπέμπουν στην κεντρική διαχείριση που διενεργεί το Υπουργείο Υγείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Σάββας Καδής, προσθέτοντας ότι είναι όλα τα νοσηλευτήρια σε ετοιμότητα να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας στο θέμα.

«Είμαστε σε ετοιμότητα διότι έχουμε ξεκάθαρες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας πώς θα δράσουμε. Εμείς ως ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν μπορούμε να περιθάλψουμε ασθενείς με κορωνοϊό, είμαστε προετοιμασμένοι αλλά όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει κεντρική διαχείριση των κρουσμάτων», είπε ο κ. Καδής.

Αν υπάρξει κρούσμα στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ανέφερε, θα πρέπει να κλείσει το νοσηλευτήριο, θα πρέπει να μείνουν σε απομόνωση όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή.

«Σε περίπτωση που κάποιος ασθενήσει εντός του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου, θα ακολουθήσουμε αυτά που γίνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Το νοσηλευτήριο θα πρέπει να μπει σε καραντίνα, όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή να τεθούν σε απομόνωση μέχρι να γίνουν οι εξετάσεις και τίθενται σε εφαρμογή τα σχέδια όπως μας τα έχει περιγράψει το Υπουργείο Υγείας», διευκρίνισε.

Αν κάποιος ασθενής αποταθεί σε εμάς ως ύποπτο κρούσμα, εξήγησε, αμέσως θα τον παραπέμψουμε στην τηλεφωνική γραμμή 1420. «Αυτές είναι οι οδηγίες που έχουμε διότι η διαχείριση των περιστατικών γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας οπότε αντιλαμβάνεστε εμείς ως ιδιωτικά νοσηλευτήρια απλώς παρακολουθούμε και ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας», σημείωσε.

Αν έρθει κανένας κοντά μας ως ύποπτο κρούσμα, συνέχισε, αμέσως παραπέμπεται στην γραμμή 1420 και μπαίνει στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, όπως έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας και γίνονται τα τεστ στο Ινστιτούτο Γενετικής.

Στο μεταξύ, ανέφερε, λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτά περιλαμβάνουν απολυμάνσεις και περιορισμούς στις επισκέψεις.

«Κάθε νοσηλευτήριο έχει τις δικές του πολιτικές όσον αφορά τις επισκέψεις. Έχουν τεθεί περιορισμοί στις επισκέψεις, είναι ένα άτομο ανά ασθενή για συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο και δεν επιτρέπονται συνεχώς όπως ήταν πριν οι επισκέψεις αλλά σε προκαθορισμένο ωράριο», πρόσθεσε.

Τα νοσηλευτήρια έχουν οδηγίες, σημείωσε, να έχουν σε εμφανή σημεία τους, απολυμαντικά τα οποία χρησιμοποιούν τόσο το προσωπικό όσο και οι επισκέπτες. «Αρκετά νοσηλευτήρια δίνουν είτε με αφίσες ή μέσω τηλεοράσεων οδηγίες προς τους επισκέπτες πώς να γίνεται η απολύμανση των χεριών και ο καλός τρόπος υγιεινής κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο νοσηλευτήριο», συμπλήρωσε.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ