Δεν ερευνούν πλέον βιασμό του 5μηνου βρέφους



Μετά το αλαλούμ δηλώσεων για το αν υπέστη ή όχι βιασμό το πεντάμηνο βρέφος, χθες επιβλήθηκε εμπάργκο δηλώσεων, με τον υπουργό Υγείας να διατάσσει διοικητική έρευνα. Όλοι στρέφονται τώρα στις έρευνες της Αστυνομίας για να λύσει τον γρίφο για το τι ακριβώς υπέστη το κοριτσάκι. Ξεκαθαρίζεται πλέον πως δεν έπεσε θύμα βιασμού, αλλά το γεγονός ότι φέρει ρήξη παρθενικού υμένα αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοικτά.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ:  Μιχάλης Χατζηβασίλης/ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


 

Το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις δύο ανώτερων γιατρών του Μακάρειου Νοσοκομείου, που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος διέταξε διοικητική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ως είθισται, αλλά και να διαπιστωθεί κατά πόσον οι δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν από ιατρό ήταν τεκμηριωμένες. Μέχρι την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας, δεν θα γίνει καμία δημόσια δήλωση από πλευράς υπουργείου Υγείας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

  

Για την Αστυνομία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού διερευνά μόνο τη ρήξη παρθενικού υμένα και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», δεν ερευνάται βιασμός αλλά το εύρημα της ιατροδικαστού και του παιδοχειρουργού που διαπίστωσαν τη ρήξη μετά από εξέταση του βρέφους. Χθες ανακριτές είχαν συνάντηση με τον πατέρα του παιδιού που τελεί υπό κράτηση, ο οποίος προφορικά επανέλαβε ότι άλλαξε μια φορά το παιδί αλλά δεν συνέβη οτιδήποτε, ούτε και προέβη σε κάτι εσκεμμένο. Αυτός θα ανακριθεί κανονικά σήμερα, με τη βοήθεια διερμηνέα. Επίσης, η Αστυνομία κατέχει τη μαρτυρία της μητέρας που αναφέρει ότι όταν έφυγε την Τρίτη από το σπίτι και άφησε το παιδί μαζί με τον πατέρα αυτό ήταν καλά. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε με εκδορές στην ευαίσθητή του περιοχή. 

 

Μιλώντας χθες ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, αναφέρθηκε σε εκδορές που έφερε το μωρό και πρόσθεσε απλά ότι το τι τις προκάλεσε ή τι προκάλεσε τη ρήξη του παρθενικού υμένα θα δείξει η έρευνα της Αστυνομίας. Χθες έγιναν σκέψεις να επανεξεταστεί το παιδί μετά τις διχογνωμίες που προέκυψαν από ιατροδικαστή, αλλά τελικά κρίθηκε ότι δεν θα άλλαζε τα δεδομένα. 

  

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος μίλησε με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για βιασμό του βρέφους, καθώς ο βιασμός ενός παιδιού αυτής της ηλικίας από ενήλικα, όπως είπε, μπορεί να προκαλέσει τραύματα που θα του επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο.

 

Ωστόσο, ξεκαθάρισε, μπορεί να πρόκειται για οτιδήποτε άλλο, που ο ίδιος δεν γνωρίζει. Ο κ. Ματσάκης πρόσθεσε ότι τα τραύματα που φέρει το βρέφος ίσως να προήλθαν ακόμα και από κακό χειρισμό, ενώ αμφισβητεί μέχρι και τη ρήξη του παρθενικού υμένα, βασιζόμενος πάντοτε στα όσα έχει πληροφορηθεί. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις που έγιναν επί του θέματος, τονίζοντας ότι το παιδί πρέπει να εξεταστεί από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών.

 

Διαφωτιστική ήταν η τοποθέτηση του ανώτερου κοινωνικού λειτουργού του Οργανισμού «Hope For Children» Μάριου Νικολάου, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρχε βιαστική τοποθέτηση από γιατρό για βιασμό που έφερε διασυρμό της οικογένειας στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινωνία. Έδωσε αυτή τη διάγνωση προτού γίνει η σωστή έρευνα. Δεν δόθηκε ο χρόνος για να καθήσει η πολυθεματική ομάδα και να ασχοληθεί όπως πρέπει με το θέμα, πρόσθεσε.

Πρέπει όλοι, ανέφερε, οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στη διαχείριση περιστατικών να είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους και, αν είναι δυνατόν, να μη μιλούν για τα περιστατικά που έρχονται στην αντίληψή τους. Σε δηλώσεις του είπε, επίσης, ότι προκαλείται πανικός. Και τώρα τρέχουμε να μαζέψουμε ό,τι δεν μαζεύεται. Το βρέφος, σημείωσε, είναι καλά στην υγεία του, ιατρικά δεν έχει τίποτα, είναι υγιέστατο και έχει τεθεί υπό την προστασία του Οργανισμού.

 

Για παραβίαση διαδικασιών μίλησαν χθες η πρόεδρος του συμβουλίου «Φωνή» Αναστασία Παπαδοπούλου και η Επίτροπος Δικαιωμάτων του παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Και οι δύο ανέφεραν επίσης ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι υπαρκτό πρόβλημα, με την κ. Παπαδοπούλου να τονίζει ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί σχετική έρευνα.

 

«Οι δηλώσεις πριν από την ολοκλήρωση της διερεύνησης και από πηγές εκτός της Αστυνομίας προκαλούν ζημιά σε ενδεχόμενες επόμενες καταγγελίες αυτού του είδους» δήλωσε χθες η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου. Η κ. Κυριακίδου επανέλαβε τη θέση της για πιθανή σεξουαλική κακοποίηση, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας, καθώς η υπόθεση διερευνάται. Η ίδια ανέφερε ότι μια σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και όχι κατ’ ανάγκη με βιασμό. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση.