«Δεν έκλεισε το ζήτημα του 13ου μισθού στα ξενοδοχεία»


Θετικά αποτιμούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το ζήτημα που προέκυψε στο τέλος του 2020 σε σχέση με την καταβολή του 13ου μισθού στους εργαζόμενους, αφού με βάση δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΣΕΚ κ. Ανδρέα Μάτσα στην εφημερίδα «Πολίτης» η μεγάλη μάζα των εργοδοτών έχει προχωρήσει στην καταβολή του. Με βάση τον κ. Μάτσα οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και οι δημόσιες παρεμβάσεις της ίδιας της υπουργού Eργασίας κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου, έπιασαν τόπο και οι εργαζόμενοι έλαβαν στην πλειονότητά τους τα οφειλόμενα.

Ωστόσο, ο κ. Μάτσας μας ανέφερε πως υπάρχει θέμα στον ξενοδοχειακό τομέα με κάποιους ξενοδόχους να μην έχουν καταβάλει τους 13ους μισθούς σε εργαζομένους. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2020 οι συντεχνίες ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ είχαν εξαπολύσει δριμεία επίθεση στους ξενοδόχους με την οποία ανέφεραν πως οι ξενοδόχοι αρνήθηκαν να παραχωρήσουν τον 13ο μισθό στους εργοδοτούμενούς τους και καλούσαν το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει ώστε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, με τους ξενοδόχους να απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Διαμεσολάβηση

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον γενικό γραμματέας της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ κ. Μιλιτάδη Μιλτιάδους μας επεσήμανε πως το πρόβλημα στα ξενοδοχεία δεν λύθηκε αλλά υφίσταται. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως με βάση τα σχέδια στήριξης για την πανδημία που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εργασίας ο εργοδότης που συμμετείχε στα συγκεκριμένα σχέδια είναι υπόχρεος να καταβάλει τον 13ο μισθό. «Δυστυχώς δεν παραχωρήθηκε ο μισθός αυτός όπως ήταν η ερμηνεία της υπουργού Εργασίας και οι συντεχνίες έστειλαν επιστολή προς το υπουργείο για διαμεσολάβηση», ανάφερε ο κ. Μιλτιάδους. Ο γενικός γραμματέας της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ είπε στον «Π» πως την περασμένη Παρασκευή έγινε μια πρώτη διαμεσολάβηση και εκτιμά πως στο τέλος θα υπάρξει θετική κατάληξη για τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σημειώνεται πως με βάση την ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2020 στην οποία απαντούσαν στις κατηγορίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι ξενοδόχοι τόνιζαν πως σε καμιά περίπτωση δεν αρνούνται να καταβάλουν τον 13ο μισθό και υποστήριζαν ότι ήδη αρκετές από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το έχουν πράξει με βάση την πάγια πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια, δηλαδή αναλογικά με βάση τον πραγματικό εργάσιμο χρόνο εκάστου εργαζομένου.

Ο τουριστικός τομέας, ο οποίος αριθμεί σχεδόν 40.000 εργαζόμενους και συνεισφέρει πέραν του 12% στο ΑΕΠ ετησίως, έχει περιέλθει σε δεινή θέση με το ξέσπασμα της πανδημίας με αποτέλεσμα οι τουριστικές ροές, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, να παρουσιάσουν το 2020 μείωση 84%. Αυτό οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνταν στον συγκεκριμένο τομέα να λάβουν τα ειδικά σχέδια στήριξης της κυβέρνησης.