Δεκέμβριο ξεπαγώνουν δάνεια €11,74 δισ.


Πάνω από 50.000 δανειολήπτες, 44.428 νοικοκυριά και 6.158 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αναστολή δόσεων, η αξία των οποίων ανέρχεται στα €11,74 δισ., μέχρι τις 19 Ιουνίου 2020. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην επιχειρηματική δραστηριότητα αποτυπώνεται και στην κατηγορία των επιχειρηματιών που έσπευσαν να κάνουν αναστολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Κεντρική Τράπεζα, στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, 1.770 δανειολήπτες προχώρησαν σε αναστολή των δόσεων τους, με το επηρεαζόμενο ποσό να ανέρχεται σε €1,15 δις.

Το μεγαλύτερος μέρος της αναστολής δόσεων δανείων (€1,75  δισ.) αφορά τα ξενοδοχεία και εστιατόρια που επηρεάστηκαν δραματικά από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των επηρεαζόμενων δανειοληπτών να ανέρχεται σε 728. Αναφορικά με τον τομέα των κατασκευών, ο αριθμός των δανειοληπτών που προχώρησε σε αναστολή δόσεων είναι 628 και το επηρεαζόμενο ποσό €1,18 δισ. Στον τομέα του real estate, 691 δανειολήπτες έχουν προχωρήσει σε αναστολή δόσεων και το επηρεαζόμενο ποσό είναι €1,30 δισ. Στον τομέα της ψυχαγωγίας και αναψυχής, οι δανειολήπτες που αιτήθηκαν αναστολή δόσεων ήταν 126 και αφορούσε δάνεια αξίας €84,06 εκατ., στον τομέα της εκπαίδευσης επηρεάστηκαν 105 δανειολήπτες με το ποσό των δανείων να ανέρχεται σε €100,91 εκατ.

Το γεγονός ότι πλησιάζει το τέλος της αναστολής των δόσεων σε ενάμιση μήνα, εντείνει τις ανησυχίες για το πού μπορεί να φθάσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τι θα γίνει με το ξεπάγωμα δανείων αξίας €11,74 δισ. Τον επόμενο μήνα αναμένεται η Κομισιόν να παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις για το πώς μπορεί να διαχειριστεί η Ε.Ε. την πιθανή αύξηση των κόκκινων δανείων, όπως ήταν και η ακριβής διατύπωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης συμφωνούν μεν ως προς το ότι επίκειται νέα λαίλαπα για το τραπεζικό σύστημα, ως απόρροια της πανδημίας, αλλά διαφωνούν ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο με το οποίο πρέπει αυτή να αντιμετωπιστεί. Η διαφωνία τους έγκειται εν μέρει, όμως, στο ότι κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά διεκδικεί τον έλεγχο του ακανθώδους ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεανώ Θειοπούλου / Φιλελεύθερος