Άτομο έσπασε την καραντίνα και κυκλοφορούσε για μέρες


Ταξιδιωτικό ιστορικό είχαν τα περισσότερα από τα δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. 

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 2,619 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 10 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

- Από 61 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψε 1 κρούσμα.

- Από 324 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα. Εξ αυτών, το 1 έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.

- Από 84 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

- Από 1,655 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα που εντοπίστηκαν από πτήσεις, τέσσερα ήρθαν με την ίδια πτήση από την Πολωνία στις 9 Αυγούστου. Εντοπίστηκαν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Πρόκειται για τουρίστες, εκ των οποίων οι τρεις είναι φίλοι και είναι όλοι ασυμπτωματικοί. Ο πέμπτης ήρθε επίσης από την Πολωνία την ίδια μέρα, αλλά με διαφορετική πτήση. Είναι επίσης ασυμπτωματικός.

Η έκτη επιβάτιδα ήρθε από την Σκωτία μέσω Λονδίνου στις 8/8 και είναι ασυμπτωματική. Εντοπίστηκε κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο.
Ταξιδιωτικό ιστορικό είχε και το ένα άτομο που εντοπίστηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία. Το πρόσωπο αυτό ήρθε στην Κύπρο από τον Λίβανο στις 3/8 και δεν τήρησε την καραντίνα του, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί. Δεν είχε συμπτώματα.

Το δεύτερο άτομο προέκυψε από ιδιωτική εξέταση και δεν είχε συμπτώματα.

Η ασθενής που εντοπίστηκε από το Μικροβιολογικό του Μακαρείου νοσοκομείου είχε υποβληθεί σε έλεγχο στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου και δεν είχε συμπτώματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος: 
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, είχαμε αποτέλεσμα από 134 εργαστηριακές διαγνώσεις, και

 - Από το πρόγραμμα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων, διεκπεραιώθηκαν 361 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,252.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο πέντε ασθενείς.