Δείτε αναλυτικά τις νέες χαλαρώσεις που θα ισχύουν από 1-4 μέχρι 30-4


Με το σταγονόμετρο οι νέες χαλαρώσεις που ανακοινώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο αφού στόχος είναι η αποφυγή του πισωγυρίσματος ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Δείτε αναλυτικά τις χαλαρώσεις:

1. Επαναλειτουργία στις 2 Απριλίου με φυσική παρουσία των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Λεμεσού και των Γυμνασίων παγκύπρια, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

2. Αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εφτά (7) άτομα, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (6 μαθητές συν 1 εκπαιδευτής). Νοείται ότι η λειτουργία τους διέπεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

3. Κατόπιν διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τους οργανωμένους φορείς, θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα πρόγραμμα για τη διενέργεια ελέγχου με ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων (4η, 5η και 6η τάξη).

4. Επιτρέπεται η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων/πρωταθλημάτων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας (π.χ. σκοποβολή, στίβος, ποδηλασία, κτλ).

5. Αύξηση του υφιστάμενου αριθμού ατόμων σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια, στη βάση του πρωτοκόλλου του ΚΟΑ και του Υπουργείου Υγείας.

6. Επιτρέπεται η παρουσία και η παραμονή πελατών σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, νοουμένου ότι η εξυπηρέτηση θα γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθισματα και στη βάση πρωτοκόλλου.

7. Αύξηση του αριθμού γραπτών μηνυμάτων ανά πολίτη σε τρία (3) για σκοπούς διακίνησης μόνο για το Σάββατο και την Κυριακή. Τονίζεται ότι τις υπόλοιπες μέρες, επιτρέπεται η αποστολή δύο (2) γραπτών μηνυμάτων. 

Τα πιο πάνω μέτρα που θα ρυθμιστούν μέσω Διατάγματος, τίθενται σε ισχύ από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Απριλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη βδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα για τυχόν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ εν όψει του Πάσχα.