Debate Μπάιντεν-Τραμπ: Ο «υποτιμημένος» υποψήφιος και τα αναμενόμενα χτυπήματα


Στο Κλίβελαντ του Οχάιο θα γίνει τα ξημερώματα το πρώτο πολυαναμενόμενο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο υποψήφιοι στις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, θα αναμετρηθούν στο πρώτο από τα τρία debate που έχουν προγραμματιστεί πριν τις εκλογές.

Στο πρώτο debate (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν στο Case Western Reserve University του Κλίβελαντ στο Οχάιο, με την διαδικασία να διαρκεί 90 λεπτά. Συντονιστής θα είναι ο Κρις Γουάλας και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του μετάδοσης δεν θα υπάρξουν διακοπές για διαφημίσεις. Η συζήτηση αναμένεται να χωριστεί σε τμήματα των 15 λεπτών με έξι διαφορετικά θέματα που επέλεξε ο συντονιστής και τα οποία ανακοινώθηκαν στα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων.

Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, στη Φλόριντα, ενώ η τρίτη στο Νάσβιλ του Τενεσί, στις 22 Οκτωβρίου. Η διαφορά στα άλλα δύο debate είναι πως στο δεύτερο θα υπάρχει και κοινό, επιλεγμένο από ανεξάρτητη εταιρεία, το οποίο θα μπορεί να θέτει ερωτήματα στους δύο υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ. Debate θα γίνει και μεταξύ των υποψήφιων αντιπροέδρων, των Μάικ Πενς και Καμάλα Χάρις, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα.

Ο «άλλος» Τραμπ

Με δημοσίευμα η Politico αναφέρει ότι ενώ τείνουν να υποτιμούν τον Τραμπ, ο ίδιος έχει αποδείξει στα προηγούμενα debate το αντίθετο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθώντας τα debate του Τραμπ για ώρες από το 2015 και 2016, αυτό που εντοπίζεται είναι ότι έχει υποτιμημένο στυλ, στρατηγική και μήνυμα. Δεν ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ του Twitter, όπου εξαπολύει τις άκομψες επιθέσεις του.

Η Politico αναφέρει ότι η αναμέτρηση με τον Μπάιντεν θα είναι διαφορετική. Ο Τραμπ είναι αντιδημοφιλής σε μερίδα των ψηφοφόρων και έχει να υπερασπιστεί μια πολυτάραχη θητεία. Δεν έχει το καθαρό μήνυμα που είχε το 2016. Από την άλλη, ο Μπάιντεν θα έχει το πλεονέκτημα να κατακρίνει τον Τραμπ γι αυτά τα τέσσερα έτη.

Αν και πολλοί αναμένουν ότι ο Τραμπ θα αφιχθεί στο Κλίβελαντ «μανιασμένος», «ακραίος» και πολύ «Τραμπ», ίσως βρεθούν προ εκπλήξεως.  Ο Τραμπ κέρδισε την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων εν μέρει λόγω της απόδοσής του στο debate. Και ενώ οι δημοσκοπήσεις μετά το debate ήταν γενικά ευνοϊκές για τη Χίλαρι το 2016, τα τρία debate του για τις εκλογές ήταν σημαντικά για τη νίκη του.

Ίσως όλα να είναι διαφορετικά φέτος, αλλά τα debate προσφέρουν την καλύτερη - και τελευταία - ευκαιρία για τον Τραμπ να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Πού αναμένεται να «χτυπήσει» τον Τραμπ ο Μπάιντεν

Η πρώτη «μάχη» των δύο υποψηφίων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, μετά τις… μαζικές αποκαλύψεις για τον Ντόναλντ Τραμπ και κυρίως για το γεγονός ότι φέρεται να πλήρωνε 750 δολάρια φορολογία τον χρόνο ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ή και… καθόλου τα προηγούμενα 15 με 20 χρόνια. Εκεί, όσο και στις δαπάνες που φέρεται να έχουν κάνει σύμβουλοί του, αλλά και η κόρη του, Ιβάνκα, είναι, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ένα από τα σημεία που θα τον κοντράρει.

 

Το άλλο είναι η πανδημία του κορωνοϊού, όπου οι Δημοκρατικοί του απορρίπτουν ευθύνες για το ότι δεν πήρε έγκαιρα μέτρα, ενώ και ο ίδιος ο Τραμπ παραδέχτηκε επί της ουσίας, ότι εσκεμμένα υποβάθμισε την κατάσταση, ρίχνοντας την ευθύνη αποκλειστικά στην Κίνα.

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να φέρει σύγκρουση, είναι η διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς ο Τραμπ επιμένει να μην μετρηθεί η επιστολική ψήφος, καθώς θεωρεί πως θα υπάρξει νοθεία. Μάλιστα, δεν αποκλείει την περίπτωση να πάει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν χάσει τις εκλογές.

Ένα Ανώτατο Δικαστήριο όπου πρότεινε ως επικεφαλής την Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, με χαρακτηριστική βιασύνη, καθώς ήθελε να ελέγχει την βάση του δικαστηρίου, όπως τον κατηγορούν στις ΗΠΑ, με μία συντηρητική επικεφαλής.

Ακόμη, ο Μπάιντεν αναμένεται να «μονομαχήσει» με τον Τραμπ για το κύμα βίας στην χώρα και τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, ένα ζήτημα στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετώπισε ως κύμα «τρομοκρατίας» από «ακροαριστερούς antifa», προκαλώντας οργή και διχόνοια στην χώρα μεταξύ των υποστηρικτών του και του κινήματος Black Live Matters.

Τι φοβούνται οι σύμβουλοι του Μπάιντεν

Αυτό στο οποίο ο Τραμπ αναμένεται να «χτυπήσει» τον Μπάιντεν, είναι τόσο η στάση των Δημοκρατικών στο ζήτημα της βίας στις ΗΠΑ, όπου οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται, όσο και στα… λεκτικά λάθη που ενίοτε κάνει ο Μπάιντεν στην διάρκεια ομιλιών του. Είναι κάτι που τον έχει σημαδέψει στην πολιτική του καριέρα και ο Τραμπ δε διστάζει σε κάθε τοποθέτησή του εναντίον του, να τον ειρωνεύεται με διάφορα σχόλια. Πρόσφατα μάλιστα ανέφερε πως ο Μπάιντεν θα κάνει χρήση ναρκωτικών για να μπορέσει να μιλήσει σε κοινό, θέτοντας θέμα για την πνευματική του… επάρκεια.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς, τόσο για τις βίαιες διαδηλώσεις (ότι τις υποκινούν ή τις υποστηρίζουν), για τους ακτιβιστές και τους… επιστήμονες, όσον αφορά την πανδημία, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να δείξει πως αυτός είναι ο -αποκλειστικά- υπεύθυνος για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα με διαδηλώσεις και κορωνοϊό.

Ακόμη, ο Τραμπ αναμένεται να δώσει έμφαση στην οικονομία της χώρας, αναφέροντας τα ιστορικά ρεκόρ που κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ κατά καιρούς, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως και στην εξέλιξη του εμβολίου για τον κορωνοϊό.