Cobalt: Το παρασκήνιο πριν το λουκέτο και οι αποζημιώσεις

Και επίσημα τα ρολά κατέβασε η κυπριακή ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Cobalt. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας η τελευταία πτήση της Cobalt, σηματοδοτώντας την οριστική προσγείωση της εταιρείας και ρίχνοντας τίτλους τέλους στη διετή δραστηριοποίησή της στον τομέα των αερομεταφορών.

 

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία άφηνε μέχρι και την Τρίτη να διαρρεύσει ότι ήταν κοντά σε συμφωνία με επενδυτή, εν τούτοις, η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησε. Την απόφαση για αναστολή των πτήσεων της, έλαβε αργά το βράδυ της Τετάρτης, 17 Οκτωβρίου το ΔΣ της εταιρείας, αφού διαφάνηκε ότι ο Γάλλος επενδυτής δεν επρόκειτο να εμβάσει το συμφωνηθέν ποσό των €7 εκατ. 

 

Εξάλλου, μέσα στην εβδομάδα η εταιρεία είχε αποταθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ζητώντας την έγκριση κρατικού κονδυλίου ύψους €2,5 εκατ ως αποζημίωση για το τουρκικό εμπάργκο,  λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η εταιρεία δεν είχε εναλλακτική λύση εκτός από την αναστολή των εργασιών της.

 

Υπενθυμίζεται ότι και οι Κινέζοι μέτοχοι της εταιρείας, απάντησαν αρνητικά στην περαιτέρω οικονομική ενίσχυσή της.

 

Μιλώντας στο πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών και Επικεφαλής της  Αρχής Αδειών Αεροπορικών Μεταφορών, Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε πως το υπουργείο γνώριζε τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η εταιρεία και παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Τόνισε πως, είχαν έλθει σε επαφή με εκπρόσωπο των Κινέζων επενδυτών της εταιρείας, οι οποίοι είναι και επίσημοι εγγυητές της προς το κράτος για οικονομική στήριξη μέχρι το τέλος του 2019, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι η εταιρεία θα λάμβανε την απαραίτητη οικονομική στήριξη και θα μπορούσε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες της.

 

Ωστόσο, πρόσθεσε, την τελευταία βδομάδα κάτι φάνηκε να αλλάζει, και από το γεγονός ότι η εταιρεία που ενοικιάζεται τα αεροσκάφη στην Cobalt, κράτησε δύο αεροπλάνα, γιατί δεν είχαν καταβληθεί οφειλόμενα ποσά. Η Cobalt κλήθηκε ξανά στην Αρχή Αδειών Αεροπορικών Μεταφορών δηλώνοντας ότι βρισκόταν σε αναζήτηση νέου επενδυτή, λόγω οικονομικής δυσκολίας.  Εξ’ ου και έγιναν οι προαναφερόμενες παρασκηνιακές κινήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 

Οι αποζημιώσεις
Όπως αναφέρθηκε και κατά την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, οι επιβάτες των πτήσεων της 17ης βραδινής και 18ης Οκτωβρίου 2018, που δεν θα πραγματοποιηθούν, θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι ίδιοι εισιτήρια μονής διαδρομής σε οικονομική θέση για τον επαναπατρισμό τους και να κρατήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία, για σκοπούς αποζημίωσής τους. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, θα επαναπατριστούν όλοι οι πελάτες της Cobalt, οι οποίοι αυτές τις μέρες ταξίδεψαν με την εταιρεία και δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στη βάση τους, είτε Κύπριοι που βρίσκονται στο εξωτερικό είτε ξένοι που δεν κατάφεραν να φύγουν από την Κύπρο. Τόνισε ότι τα χρήματα για την αποζημίωση τους θα καταβληθούν από το κράτους.

 

Οι υπόλοιποι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με Cobaltair Ltd τις επόμενες (7) μέρες, θα πληροφορηθούν με νεότερες ανακοινώσεις για τον τρόπο επαναπατρισμού τους.

 

Για τους πελάτες της Cobalt, οι οποίοι έχουν εισιτήρια για να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα, θα εκδοθεί ανακοίνωση εντός της ημέρας για τον τρόπο αποζημίωσης τους. Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης,  το θέμα θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη το πρωί στο υπουργείο, και ακολούθως θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Δεν αποκλείεται η κατηγορία αυτή των ταξιδιωτών να αποζημιωθούν μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ρευστό από την αεροπορική εταιρεία.

 

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να συνέλθει και η Αρχή Αερομεταφορών, η οποία θα ανακαλέσει και επίσημα την άδεια της Cobalt.