Βυθίζεται η παραγωγικότητα στην Βρετανία


Το Brexit βρίσκεται στο επίκεντρο των δραματκών εξελίξεων στον εν λόγω τομέα.

Το ρολόι γυρνάει... 250 χρόνια πίσω για τη Βρετανία σε επίπεδο παραγωγικότητας, με το Brexit να βρίσκεται στο επίκεντρο εκ των τριών παραγόντων που προκάλεσαν την «τέλεια καταιγίδα», όπως δείχνουν τα ευρήματα μελέτης που αναμένεται να δοθεί αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η παραγωγικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 20% πιο κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης το 2018 -στη χειρότερη επιβράδυνση από το 1760-1800, από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης-  επικαλούμενο μελέτη ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Σάσεξ και Λαφμπορου. Τα ευρήματα της έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 6 Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για τη σημαντική μείωση της παραγωγικότητας ευθύνονται τρεις παράγοντες: Το τέλος της περιόδου τεχνολογικής ευφορίας, η χρηματοπιστωτική κρίση και το Brexit. «Πρόκειται για σοκαριστικά αρνητικές επιδόσεις», επισημαίνει ο Νίκολας Κραφτς, εκ των συντακτών της μελέτης, μαζί με τον Τέρενς Μιλς.

Αν και η τεχνολογία έδωσε σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα κατά την έναρξη του 21ου αιώνα, συνεισέφερε λιγότερο από το ένα-τέταρτο στη δεκαετία από το 2008. Την ίδια στιγμή, το Brexit άλλαξε τα δεδομένα, οδηγώντας σε σχετική συρρίκνωση της παραγωγικότητας των εξαγωγέων σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις.