Βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο οι φώκιες

Την τελευταία δεκαετία η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus, του πιο απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης, έχει αυξήσει την αναπαραγωγική της δραστηριότητα στην Κύπρο. Τα πρώτα σημάδια βέβαια άρχισαν να φαίνονται από το 2001. Ωστόσο, από το 2011 και έπειτα έχουμε αύξηση στον αριθμό των ατόμων, από 5-6 που υπήρχαν καταγεγραμμένα το 2009, στα 19 άτομα σήμερα. 


Ρεπορτάζ: Άγγελος Νικολάου / Φιλελεύθερος


Στην Κύπρο έχουν αναγνωριστεί οι σημαντικότερες παράκτιες περιοχές για το είδος και βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για καθιέρωση επιπρόσθετων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ).

Οι επιτυχημένες και πρωτοποριακές δράσεις της Κύπρου για τη μεσογειακή φώκια παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους χωρών της Αδριατικής Θάλασσας σε διήμερο εργαστήρι σχετικό με την έρευνα, προστασία και διατήρηση της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Το σημαντικό συνέδριο διοργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, αφού μέσω του εργαστηρίου αυτού παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι προσπάθειες που πραγματοποιούνται στην Κύπρο για τη διατήρηση του είδους και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος προστασίας και παρακολούθησής του.  

Το εργαστήρι συνδιοργανώθηκε με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Mom) της Ελλάδας, με την οποία η κυπριακή ομάδα παρακολούθησης της μεσογειακής φώκιας, που απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό των Τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Στο εν λόγω εργαστήρι συμμετείχαν εκπρόσωποι από χώρες όπως η Κροατία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, οι οποίοι παρουσίασαν τις μέχρι στιγμής δράσεις τους για διερεύνηση κατάλληλων οικοτόπων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το είδος στο άμεσο μέλλον, αφού καταγράφεται αύξηση του πληθυσμού του στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου περαιτέρω εξάπλωσή του σε γειτονικές χώρες. Οι εκπρόσωποι από Ελλάδα παρουσίασαν τόσο το πρόγραμμα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, όσο και τις διάφορες δράσεις προστασίας, διατήρησης, διάσωσης, έρευνας της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα.

Κύριος στόχος του εργαστηρίου αυτού ήταν η μετάδοση της εμπειρογνωμοσύνης και των επιτυχημένων πρακτικών παρακολούθησης και προστασίας της μεσογειακής φώκιας από την κυπριακή ομάδα παρακολούθησης του είδους, στους εκπροσώπους των χωρών που πιθανόν στο άμεσο μέλλον να παρατηρηθεί εξάπλωσή του. Στο πλαίσιο του παρουσιάστηκαν οι δράσεις διατήρησης που εφαρμόζονται σήμερα στην Κύπρο, πολλές από τις οποίες αποτελούν μοναδικές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν, επίσης, όλες οι ενέργειες που πραγματοποιούνται τα τελευταία 10 χρόνια στην Κύπρο και που συνέβαλαν στη μικρή αύξηση του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας στο νησί, μέσω της συχνής πλέον αναπαραγωγικής δραστηριότητάς της. 

Επισκέψεις σε θαλασσινές σπηλιές

Κατά τη δεύτερη μέρα του εργαστηρίου έγιναν επιτόπου επισκέψεις σε σημαντικά καταφύγια της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο και υποδείχθηκαν διάφορες δράσεις που εφαρμόζονται τόσο από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών όσο και από άλλα συναρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την προστασία του είδους στην Κύπρο. Πραγματοποιήθηκε επίσης επιτόπια επίσκεψη σε θαλάσσιο σπήλαιο στον Ακάμα, όπου παρουσιάστηκε στους συμμετασχόντες ο τρόπος παρακολούθησης της μεσογειακής φώκιας μέσω καμερών.

Η πραγματοποίηση του εργαστηρίου αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Κύπρο, αφού φαίνεται ότι η Κύπρος οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση σε θέματα διατήρησης και προστασίας εμβληματικών ειδών όπως είναι η μεσογειακή φώκια. Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Eastern Adriatic Monk Seal Project.