Brexit: Η Μέι δέχεται πιέσεις για να τερματίσει τις συνομιλίες



Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έγκριση της όποιας συμφωνίας του Brexit προκύψει από τις συνομιλίες με την κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληξη αυτών των συνομιλιών ο σκιώδης υπουργός Brexit του Εργατικού Κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο σερ Κιρ αναφέρει: «Ένας σημαντικός αριθμός Εργατικών βουλευτών, πιθανώς 120 αν όχι 150 (επί συνόλου 229), δε θα υποστήριζαν μια συμφωνία αν δεν περιέχει μία επιβεβαιωτική ψήφο».


Όπως προσθέτει, αν σκοπός αυτής της άσκησης είναι να εξασφαλιστεί μία βιώσιμη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για μια λύση στο Brexit, «τότε δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός του πακέτου της συμφωνίας μία επιβεβαιωτική ψήφο».


Και τονίζει: «Κατέστησα σαφές σε αυτό το στάδιο, αυτή την 11η ώρα, ότι οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει από αυτήν την κυβέρνηση οφείλει να υπάγεται στη δικλείδα μίας επιβεβαιωτικής ψήφου».


Οι δηλώσεις Στάρμερ εκλαμβάνονται ως επιβεβαίωση ότι οι συνομιλίες κυβέρνησης-Εργατικών, που συνεχίζονται σήμερα για σχεδόν έκτη εβδομάδα, δε βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.


Πάντως και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητά του είναι ένα Brexit που θα περιλαμβάνει μία τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους. Ως δεύτερη επιλογή ο κ. Κόρμπιν έχει θέσει τις πρόωρες εκλογές και μόνο αν δεν υλοποιηθεί ένας από τους πρωταρχικούς δύο στόχους θα υποστήριζε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.


Η δε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις από όλες τις πλευρές στο κόμμα της να τερματίσει τις συνομιλίες.


Με άρθρο του στη Mail on Sunday ο πρόσφατα αποπεμφθείς από την κυβέρνηση υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον χαρακτήρισε την κα Μέι «πολιτικά αφελή» αν πιστεύει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν και το Εργατικό Κόμμα ενδιαφέρονται για κάτι άλλο πέρα από το να ρίξουν την κυβέρνησή της.


Αλλά και οι φιλοευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται, σύμφωνα με τους Times, να ζητήσουν από την πρωθυπουργό στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο να τερματίσει τις συνομιλίες με τους Εργατικούς.


Αντίθετα, θα την παροτρύνουν να καταφύγει στο «σχέδιο Β», που περιλαμβάνει έναν νέο γύρο ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των βασικών σεναρίων του Brexit.