Βουλευτικές: Πρωτόκολλο και στη διεξαγωγή ψηφοφορίας - Τι θα ισχύσει


Είκοσι μέρες έμειναν για τις Βουλευτικές εκλογές, με τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών να τρέχουν τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 30 Μαΐου.

Το SigmaLive συνομίλησε με τον Έφορο Εκλογών, Μενέλαο Βασιλείου ο οποίος μίλησε για το πρωτόκολλο που ετοίμασε το Υπουργείο Υγείας και παρέδωσε στο Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Αρχικά ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εισέλθουν στα εκλογικά κέντρα με μάσκα και με απολυμασμένα χέρια. Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι θα κάθονται πίσω από plexiglass, ενώ θα δίνεται αποστειρωμένο στυλό σε κάθε ψηφοφόρο. Επιπλέον στη βάση του εκλογικού θαλάμου θα υπάρχει ένα χαρτί Α3 το οποίο θα αλλάζει κάθε φορά που θα εισέρχεται ο ψηφοφόρος. Στα εκλογικά κέντρα δεν θα απαιτείται το safepass. 

Ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι σε κάθε εκλογικό κέντρο θα εισέρχονται 2-3 άτομα και ο χώρος θα αερίζεται συνεχώς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα αυξηθούν τα εκλογικά κέντρα. «Ο αριθμός των εκλογικών κέντρων είναι 1150 και άλλα 20 τα οποία αφορούν άλλες θρησκευτικές ομάδες». Υπενθυμίζεται ότι οι θετικοί στην Covid19 θα ψηφίσουν σε κινητές κάλπες.

Όσον αφορά τις τελετές ανακήρυξης, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα διασφαλίζει την εφαρμογή των μέτρων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 557.589 πολίτες, με του νέους ψηφοφόρους να ανέρχονται σε 14.674.