Βουλευτικές εκλογές: Αυτές είναι οι θέσεις του Κλεάνθη Κουτσόφτα


Ένα πλήρες πακέτο προτάσεων που καλύπτει όλο το φάσμα της κοινωνικής μας ζωής δημοσιοποίησε ο υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Κλεάνθης Κουτσόφτας.

Ο νεαρός δικηγόρος, έχοντας υπηρετήσει το κόμμα από αρκετές θέσεις από την εφηβική του ηλικία, έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να φέρει νέα πνοή στην πολιτική σκηνή του τόπου με συγκεκριμένες θέσεις και φρέσκες ιδέες. 

O Κλεάνθης Κουτσόφτας, το 2014 διετέλεσε πρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2015 υπηρέτησε από το αξίωμα του προέδρου στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΦΕΚ ΗΒ).

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του το 2016 και με την κάθοδο του στην Κύπρο άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου. Από το 2017 υπηρετεί τη ΝΕΔΗΣΥ από τη θέση του Επαρχιακού στην Αμμόχωστο.

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις του Κλεάνθη Κουτσόφτα: 

ΥΓΕΙΑ

Η πανδημία αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση για το σύστημα υγείας, που, χάρη στο ΓΕΣΥ, άντεξε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν. Την ίδια στιγμή, όμως, ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης διαρθρωτικών ή εδραιωμένων προκλήσεων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης και την ανάγκη μιας πιο στρατηγικής προσέγγισης, η οποία δύναται να υποβοηθήσει το σύστημα υγείας να καταστεί ακόμη πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό.

⮚ Πρόταση:
● Κοινωνικοί παράγοντες όπως είναι η εκπαίδευση, η ψυχική υγεία, το εισόδημα και η διατροφή έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην έκβαση της υγείας μας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές άλλων οργανισμών υγείας, θα πρέπει να προστεθούν στις ομάδες φροντίδας, στο πλευρό των γιατρών, διατροφολόγοι, ειδικοί ψυχικής υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί.

● Συνεργασία του ΓΕΣΥ με ξένα συστήματα υγείας και άλλους τομείς εντός της Κύπρου, με στόχο την ανάπτυξη κατάλληλων παρεμβάσεων για την Κύπρο, π.χ. εγκεφαλικά, διαβήτης & διακοπή καπνίσματος.

● Με στόχο τον εντοπισμό και την πρόληψη της κατάχρησης του συστήματος, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα μπορούσε να διεξάγει κλινικούς ελέγχους και να προβαίνει σε ασκήσεις τύπου «μυστικός ασθενής» ανάμεσα στους παρόχους του ΓεΣΥ, ελέγχοντας και επιβάλλοντας αυστηρές ποινές στους γιατρούς που καταχρώνται το σύστημα.

● Με στόχο τον έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ένας ανεξάρτητος οργανισμός θα μπορούσε να καθορίσει πρότυπα ποιότητας, κλινικά πρωτόκολλα και Βασικούς Δείκτες Απόδοσης, αλλά και να εφαρμόσει μια συνεχή διαδικασία παρακολούθησης και μέτρησης των παρόχων του ΓεΣΥ έναντι των δεικτών αυτών (π.χ. αναλογία ασθενών προς γιατρούς, η δραστηριότητα που διεξάγεται, ποσοστά θνησιμότητας στο χειρουργείο, επανεισαγωγές, λοιμώξεις, κτλ.).

● Εξασφάλιση μιας σταθερής προσφοράς προσοντούχων νοσηλευτών μέσω της εισαγωγής ειδικεύσεων και επιπέδων ανταμοιβών που θα βασίζονται στην πείρα και στα ακαδημαϊκά προσόντα και τη δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων νοσηλευτικών σπουδών στα τοπικά πανεπιστήμια αποτελούν μέσα.

● Ενίσχυση της ανταγωνιστικής μας θέσης στο ιατρικό τουρισμό (π.χ. αποκατάσταση, γενική χειρουργική, βαριατρική, πλαστική χειρουργική, κτλ.), μέσω της παροχής οικονομικών/φορολογικών κινήτρων σε ξένους γιατρούς, της ενεργούς προώθησης του τομέα της υγείας της Κύπρου διεθνώς, της σύναψης στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες που ειδικεύονται στη διαμεσολάβηση στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών και με ταξιδιωτικούς πράκτορες, της επένδυσης σε επιχειρηματικές σχέσεις με επιλεγμένα κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τη επιχορήγηση πτήσεων για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας.

● Χρηματοδότηση και παροχή, μέσω συνεργασιών με καθιερωμένους παγκόσμιους παρόχους τεχνολογίας, πρωτοβουλιών εικονικής υγείας για στοχευμένες χρόνιες παθήσεις (φορητή συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς την υγεία των ασθενών σε πραγματικό χρόνο). Οι λύσεις εικονικής φροντίδας μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και στη μείωση των δαπανών, στη διεύρυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες, ιδιαίτερα για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και στην ισχυρή προώθηση της πρόληψης και της διαχείρισης χρόνιων παθήσεων.


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το φαινόμενο της αυξανόμενης θέρμανσης του πλανήτη, η εναλλαγή μεγάλων περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, η λειψυδρία, οι καύσωνες και η απώλεια της βιοποικιλότητας, αποτελούν δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας.

Συνεπώς, η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει επιτακτικά τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων και την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών προκειμένου να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη.

⮚ Πρόταση:
● Προώθηση των ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων μέσω παροχής οικονομικών και άλλων κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων και στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (π.χ. χρήση γης για παραγωγή ενέργειας, φορολογικά κίνητρα για κεφαλαιακές δαπάνες που αποσκοπούν στην ενεργειακή αποδοτικότητα κατά την ανέγερση και ανακαίνιση κτιρίων, παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε στέγες κυβερνητικών κτιρίων ή κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων, παραχώρηση υψηλότερου συντελεστή δόμησης στην περίπτωση ανέγερσης πράσινων κτιρίων και επίσπευση της έκδοσης πολεοδομικής άδειας).

● Προώθηση ηλιακής ενέργειας:
– Δημιουργία προγραμμάτων που θα επιτρέπουν σε εγκαταστάσεις να συνδέονται με το δίκτυο και να πληρώνονται για την ενέργεια που παράγουν.
– Διασφάλιση της έγκαιρης έγκρισης ηλιακών εγκαταστάσεων για σύνδεση στο δίκτυο, χωρίς να επιβαρύνεται ο επενδυτής με έξοδα υπερωριών.

● Φωτοβολταικά:
– Σταδιακή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων σε νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, υπουργεία κτλ.
– Παροχή κινήτρων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων σε όλα τα νέα κτίρια (π.χ. προγράμματα δανεισμού με χαμηλότερο επιτόκιο, χορήγηση δανείων και φορολογικών πιστώσεων).

● Σταδιακή εισαγωγή περιβαλλοντικών φόρων.

● Υιοθέτηση κινήτρων σε επιχειρήσεις για απόκτηση περιβαλλοντικής πιστοποίησης.

● Παροχή κινήτρων (όπως σχέδια επιχορηγήσεων ή φορολογικά κίνητρα) για κυπριακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, που αφορούν την προώθηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης νερού κατά την ανακαίνιση/ ανέγερση έργων.

● Παροχή κινήτρων για τη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων και ηλεκτρικών οχημάτων.

● Καταγραφή προμηθευτών, φορέων παροχής υπηρεσιών ή ανάδοχων που έχουν συμμορφωθεί με τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες/ κανονισμούς.

● Εφαρμογή σχεδίου Μέτρων για την καταπολέμηση της απερήμωσης.

● Δράσεις προστασίας και βελτίωσης των παράκτιων ζωνών από τη διάβρωση των ακτών περιλαμβανομένης της κατασκευής κυματοθραυστών
* Πλήρης αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς σε δασικές περιοχές που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά.
* Ολοκλήρωση της επιστημονικής αποτύπωσης του θαλάσσιου και χερσαίου μας οικοσυστήματος.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι δείκτες ανεργίας στη νεολαία παραμένουν ακόμη σε ψηλά επίπεδα. Σε αυτό πλαίσιο, η προώθηση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας αποτελεί καθοριστικής σημασίας πολιτική, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις αλλά και οικονομικά οφέλη.
Συνεπώς, θα πρέπει να αναπτύξουμε, υποστηρίξουμε και προωθήσουμε περαιτέρω την επιχειρηματικότητα σε νέους και νέες, μέσω σειράς κινήτρων, χρηματοδότησης δράσεων αι εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

⮚ Πρόταση: 

- Περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου σχεδίου ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε, κυρίως σε ότι αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και έγκρισης. 

- Εφαρμογή προγράμματος ανάλογο του “Erasmus for Young Entrepreneurs” που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους επίδοξους να εργαστούν για 6 μήνες σε επιχείρηση που συμμετέχει στο πρόγραμμα, παρέχοντας του έτσι την ευκαιρία να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

- Εισαγωγή μαθημάτων επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια, ανεξάρτητα του κλάδου σπουδών,  ώστε να αναπτυχθεί το καινοτόμο πνεύμα των φοιτητών μας.

- Δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα προκειμένου να εκπαιδευτούν και να καταρτιστούν ακαδημαϊκοί στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

- Ουσιαστική υποστήριξη στους νέους μας να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε βιώσιμες νεοσύστατες επιχειρήσεις, με την παροχή επαρκούς καθοδήγησης σε σχέση με τις νομικές διαδικασίες και την κρατική γραφειοκρατία (π.χ. δημιουργία Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Νεανικής Επιχειρηματικότητας).  

- Εισαγωγή κρατικού διαδικτυακού διαγωνισμού για συμμετέχοντες ηλικίας μέχρι 40 ετών. Για τους νικητές, το κράτος θα αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες εγγραφής, τα σχετικά έξοδα και θα παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών της εταιρείας.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Λόγω του φαινομένου της αστυφιλίας

, οι περιοχές της υπαίθρου, και κυρίως οι πιο απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα, εμφανίζουν πληθυσμιακή αποψίλωση, έλλειψη επιχειρηματικών δράσεων και ευκαιριών εργασίας, γερασμένη πληθυσμιακή σύνθεση, υποβαθμισμένες βασικές υποδομές και μη προσέλκυση ικανοποιητικού αριθμού τουριστών, ιδιαίτερα ξένων. Η εικόνα είναι αντίθετη στις παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη λόγω του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και στις πεδινές/ περιαστικές περιοχές ένεκα της εγγύτητας και ευκολίας πρόσβασής τους στα αστικά κέντρα.
Την ίδια στιγμή, όμως, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και προκλήσεις με αυτά των αστικών περιοχών, όπως είναι η βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η αποδοτικότερη χρήση των υδάτινων πόρων, οι βιώσιμες μεταφορές, η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών τόσο για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η βελτίωση των υποδομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
Όσον αφορά στις περιοχές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως παράκτιες περιοχές, φθίνουσα τάση της αλιευτικής δραστηριότητας, γήρανση των αλιέων, ενώ υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές, ώστε να περιοριστεί η οικονομική τους εξάρτηση από την αλιευτική δραστηριότητα.

⮚ Πρόταση: 

Γεωργικός Τομέας: 

- Επένδυση στη γεωργική τεχνολογία (αγροτεχνολογία): 

–  Σε συνεργασία με τοπικά πανεπιστήμια και τους σχετιζόμενες φορείς, εφαρμογή προγραμμάτων για απόκτηση πτυχίων γεωπονίας υψηλής τεχνικής εξειδίκευσης, ώστε οι νέοι να αναπτύξουν δεξιότητες την κατάρτιση που απαιτούνται για ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών.
– Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή πείρα σχετική με το πτυχίο τους, με έτος πρακτικής άσκησης στον κλάδο (π.χ. άσκηση σε αγροκτήματα ή εταιρείες που υλοποιούν λύσεις αγροτεχνολογίας).
–  Παροχή οικονομικής χορηγία σε νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν σπουδές γεωπονίας είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

- Εισαγωγή μεικτού μοντέλου Αγροτικής Ασφάλισης, όπου το κράτος αναλαμβάνει το 50% της ζημιάς. 

- Καταρτισμός νέων σχεδίων και κινήτρων για τη δραστηριοποίηση νέων ή νεοεισερχόμενων αγροτών.

- Μείωση του χρόνου καταβολής αποζημιώσεων λόγω ζημιών.

Ύπαιθρος:

- Να ζητηθεί από τις κοινότητες και τους αρμόδιους φορείς όπως υποβάλουν από κοινού προτάσεις για δημιουργία έργων, με πληροφορίες για την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τα οφέλη που θα προκύψουν, τις οποίες το Κράτος θα πρέπει να αξιολογήσει με θετική προδιάθεση. 

- Προώθηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών, καθώς και των χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσω σχετικών και στοχευμένων δράσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού.

- Ενίσχυση της πρόσβασης και συνδεσιμότητας των περιοχών της υπαίθρου με τα αστικά κέντρα. 

- Να δοθούν φορολογικά κίνητρα ή επιχορηγήσεις για ανακαινίσεις, προωθώντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αυθεντική κυπριακή αρχιτεκτονική, τα παραδοσιακά προϊόντα και την τοπική κουλτούρα και κουζίνα.

- Αποκατάσταση κτιριακών υποδομών ή/και ανοιχτών χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές.

- Κατασκευή νέων ή αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών ή/και υπηρεσιών υγείας ή/και παιδείας 

- Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

- Κατασκευή νέων ή αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών που έχουν σχέση με ανάπτυξη του τουριστικού τομέα

Παράκτιες περιοχές: 

- Ανάπτυξη υποδομών για ενθάρρυνση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλάτων και πεζοπορίας 

- Εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια ή/και δημόσιες υποδομές.

- Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της χωριστής συλλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων.

Περιοχές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας: 

- Προώθηση και ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων με την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

- Κίνητρα στήριξης του επαγγέλματος των αλιέων και ενθάρρυνση νέων για ενασχόληση στο επάγγελμα αυτό. 

- Ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και της κινητικότητας εργατικού δυναμικού στον τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. 

- Εκπαίδευση και κατάρτιση των ενδιαφερόμενων για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών που προσφέρει η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη και ο τομέας του αλιευτικού τουρισμού.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς αμφιβολία, η πραγματική δικαίωση των προσφύγων μόνο μέσω της λύσης μπορεί να επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή, όμως, οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν επωμισθεί το βάρος της εισβολής και κατοχής, και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους, μέσω αναθεώρησης της προσφυγικής και στεγαστικής πολιτικής, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών.
Η αποκατάσταση της φερεγγυότητας των προσφύγων θα πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση από όλους μας.

⮚ Πρόταση: 

- Μελέτη για τη σταδιακή εισαγωγή νέου προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη την «απώλεια χρήσης» περιουσίας, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, στοχεύοντας στην παροχή ετήσιας αποζημίωσης όλων των ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα.

- Αναβάθμιση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών  ώστε να αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς στην εφαρμογή της Προσφυγικής Πολιτικής του κράτους, ενοποιώντας παράλληλα, όπου αυτό είναι εφικτό, τις υφιστάμενες πολιτικές. 

- Ένταξη των απόδημων προσφύγων στα σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

- Εφαρμογή Σχεδίου Πλήρους και Καθολικής Αναβάθμισης όλων των Προσφυγικών Οικιών στους Συνοικισμούς.

- Την ορθολογική διαχείριση που πολλαπλασιάζει τα έσοδα και παρέχει τη δυνατότητα στο Ταμείο των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να βοηθήσει ουσιαστικά τον προσφυγικό κόσμο. 

- Διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεων και τον επανακαθορισμό των κριτηρίων των δικαιούχων. 

- Χρηματοδότηση νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός των Τουρκοκυπριακών περιουσιών

- Παροχή κινήτρων για βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση σε Τουρκοκυπριακή γη. 

- Θεσμοθέτηση της δημοσιοποίησης των διαθέσιμων προς αξιοποίηση Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και των κριτηρίων διάθεσης, στοχεύουμε στην αποτελεσματική ενίσχυση των προσφύγων και της διαφάνειας. 

- Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου και καθορισμός δεικτών αξιολόγησης, ούτως ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματικός έλεγχος. 

ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Κύπρος θα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας για να καταστεί καινοτόμα και με νέους παραγωγικούς τομείς, ούτως ώστε να διαφυλάξουμε την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν θα πρέπει να είναι στάσιμη, αλλά να ενισχύεται συνεχώς με νέες ιδέες και δράσεις, προσαρμόζοντας το οικονομικό μας οικοσύστημα στο ραγδαίως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και στην αντιμετώπιση αναφυόμενων προκλήσεων.

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού.

Η Κύπρος δεν έχει αναπτύξει ικανοποιητικά κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα που να τη διαφοροποιεί αισθητά από τους ανταγωνιστές της όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο τουρισμός, μπορεί, και πρέπει, να αποτελέσει μέσο ανάδειξης της κυπριακής επικράτειας, αλλά και να δώσει το ερέθισμα στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας μέσω ενός ορθολογικού σχεδιασμού με την ενεργό συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού, συμβάλλοντας έτσι στον επαναπροσδιορισμό της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας.

⮚ Πρόταση:
● Παροχή φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων για επενδύσεις σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, φυσιολατρικός και περιπατητικός τουρισμός, ορειβατικός τουρισμός, χειμερινός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός, συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός, τουρισμός υγείας), όπως:
* Μείωση μεταβιβαστικών τελών για σχετιζόμενες πωλήσεις.
* Φορολογική έκπτωση για όλα τα νέα κεφάλαια που επενδύονται στις επιχειρήσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
* Μείωση ΦΠΑ για εργασίες ανακαινίσεων.
● Έκδοση ολοκληρωμένου οδηγού περιηγήσεων για έκαστη μορφή εναλλακτικού τουρισμού.
● Αύξηση ποσών διαφήμισης εναλλακτικών μορφών Τουρισμού από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Έρευνα και Καινοτομία.
Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, έτσι που να διαδραματίζει αυξημένο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον. Παράλληλα, η κρίση που προέκυψε λόγω της πανδημίας έχει αναδείξει ακόμα περισσότερο την ανάγκη ανάπτυξης του εν λόγω τομέα ως ενός σημαντικού πυλώνα για την δημιουργία μιας υγιούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

⮚ Πρόταση:

● Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής να αναλάβει το ρόλο συντονισμού των διάφορων κέντρων αριστείας, παρέχοντας παράλληλα φορολογικά κίνητρα για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (π.χ. απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς μηχανημάτων, μικροεξοπλισμού και υπηρεσιών που θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών).
● Εισαγωγή μετρήσιμων Δεικτών Απόδοσης σε όλο το εύρος της ερευνητικής δραστηριότητας και των προγραμμάτων που εφαρμόζονται με δημόσιες και ευρωπαϊκές δαπάνες, ούτως ώστε να υπάρξει αναδιανομή πόρων από μη αποδοτικές σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.
● Καλλιέργεια κουλτούρας για την έρευνα και καινοτομία στα σχολεία μέσω σχετικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων / προγραμμάτων.
● Θεσμοθέτηση και στήριξη της ανάπτυξης νέων σχηματισμών παραγωγής καινοτομίας, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων (clusters).
● Κατοχύρωση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως Venture Capital και Crowd-Funding.
● Επαναπροκήρυξη προσφορών για τη δημιουργία Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση / Ψηφιακή Πολιτική.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ψηφιακή πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τα αλματώδη τεχνολογικά επιτεύγματα, θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του αναπτυξιακού μας μοντέλου, καθώς θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας, στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα σύγχρονο, λειτουργικό και φιλικό προς το πολίτη κράτος.

⮚ Πρόταση:

● Αντικατάσταση των χρονοβόρων διαδικασιών ελέγχου στο δημόσιο με ψηφιακούς ελέγχους, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να χειριστούν με ευκολία επαναλαμβανόμενες διοικητικές εργασίες. εντός μειωμένου ωραρίου εργασίας.
● Ανάπτυξη εξ’ αποστάσεως εργασίας, με ευέλικτο ωράριο και βάρδιες, με στόχο την παροχή κυβερνητικών υπηρεσιών ανά πάσα στιγμή.
● Υλοποίηση των όσων προνοούνται στο Μνημόνιο συνεργασίας με την Εσθονία, μια χώρα πρότυπο στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
• Παροχή κινήτρων σε πολίτες ή/και επιχειρήσεις για σύνδεση με ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων
• Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών υπέρ-υψηλών ταχυτήτων σε περιοχές κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος και σε απομακρυσμένες περιοχές
• Παροχή κινήτρων στους πάροχους για ανάπτυξη δικτύων υπέρ-υψηλών ταχυτήτων.
• Προώθηση Σχεδίων Χορηγιών για ψηφιοποίηση του εσωτερικού περιβάλλοντος (οργάνωση, διοίκηση), όπως επίσης και για παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών
• Παροχή κίνητρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών
• Παροχή κατάρτισης/συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις για μετάβαση στη ψηφιακή εποχή (ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων προσωπικού μικρομεσαίων επιχειρήσεων).
• Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού τόσο στην παραγωγή όσο και στη λειτουργία τους.
• Επιμορφωτικά Προγράμματα σε εργαζομένους και στοχευμένες ομάδες για προώθηση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων των πολιτών και μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
• Ενσωμάτωση της καινοτομίας και της ψηφιακής επιχειρηματικότητας στα σχολεία με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες.
• Επέκταση των υπηρεσιών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εντός της δημόσιας υπηρεσίας (ψηφιοποίηση, μηχανογράφηση δημοσίων υπηρεσιών).
• Προώθηση της διαλειτουργικότητας των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
• Περαιτέρω ενίσχυση της ηλεκτρονικής υγείας.

Κυκλική Οικονομία.
Παρά τις πρόσφατες επενδύσεις στον τομέα των αποβλήτων, χρειάζονται ακόμα σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων για μετάβαση στην κυκλική οικονομία, με βασικό στόχο την μηδενική παραγωγή αποβλήτων. Η στροφή προς μια κυκλική οικονομία θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη όπως τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, την μεγαλύτερη ασφάλεια του εφοδιασμού πρώτων υλών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της καινοτομίας, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

⮚ Πρόταση:

● Άμεση εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω» (ΠΟΠ) στις τοπικές αρχές.
• Οικονομική ενίσχυση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα αξιοποίησης αποβλήτων που συλλέχθηκαν χωριστά.
• Αύξηση Δικτύου Πράσινων Σημείων.
• Δημιουργία σταθμού/σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων.
• Αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών συστημάτων συλλογής αποβλήτων (π.χ. Green Dot).
• Δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης για ενημέρωση των πολιτών και επιχειρήσεων αναφορικά με τα διαθέσιμα συναφή χρηματοδοτικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Πρόγραμμα LIFE) και παροχή στήριξης για τους τρόπους αξιοποίησης των.
• Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων.
• Επιχορήγηση καινοτόμων ιδεών που μετριάζουν τον αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
• Εκπόνηση σχεδίων ανταμοιβής ή χορήγησης πράσινων δανείων σε κατασκευαστές για σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων.
• Ανάπτυξη σχεδίων για αναβάθμιση των βιομηχανικών ζωνών με στόχο τη δημιουργία οικοσυστημάτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
• Παροχή οικονομικών κινήτρων σε εταιρείες ανακύκλωσης για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες διαχείρισης των διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων που σήμερα δεν τυγχάνουν διαχείρισης.

Αστικά Κέντρα / Αλλαγή χρήσης ακινήτων.
Είναι γεγονός πως τα αστικά κέντρα πλεονάζουν από κτήρια που δεν χρησιμοποιούνται πλέον για εμπορικούς ή οικιστικούς σκοπούς, ενώ η αυξημένη ζήτηση για κτιριακούς χώρους οδηγεί στην ανάπτυξη στα προάστια. Μέσω της αλλαγής της χρήσης των υφιστάμενων κτιρίων, από χρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, θα δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των αστικών κέντρων, χωρίς τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών.

⮚ Πρόταση:

● Παροχή πολεοδομικών και φορολογικών κινήτρων για αλλαγή χρήσης των υφιστάμενων κτιρίων.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Παρά το ψηλό ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εγγραφής στην επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και χαμηλό ποσοστό αποφοίτων σε θέματα Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM). Επιπλέον, η Κύπρος έχει συγκριτικά ψηλό ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απασχολούνται σε θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, των επαγγελματικών υπηρεσιών, της χονδρικής και λιανικής διανομής και της δημόσιας διοίκησης.

Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η συνεχής αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για διασφάλιση ίσων ευκαιριών μάθησης σε όλους τους εκπαιδευόμενους, με στόχο τη διά βίου ισορροπημένη και ολόπλευρη ανάπτυξη των πολιτών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών στην εκπαίδευση, τη βελτίωση της ποιότητας και της συνάφειας της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η περαιτέρω ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

⮚ Πρόταση:

• Καθώς ζούμε σε μια εποχή συνεχών τεχνολογικών αλλαγών και η οικονομία μας επηρεάζεται αναλόγως, θα πρέπει να ωθήσουμε τους νέους μας προς την εκπαίδευση STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανολογία και μαθηματικά).
● Εισαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο ρόλο του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικονομία μας.
● Στήριξη μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, με στόχο την ευκολότερη ενσωμάτωση τους, με συνακόλουθα θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνική συνοχή του τόπου.
● Εισαγωγή ολοήμερου σχολείου τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι το οποίο θα βελτιώσει τη δυνατότητα κατανόησης της διδακτέας ύλης.
● Εφαρμογή σύγχρονου Σχεδίου Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, με σαφή κίνητρα επιμόρφωσης στους λειτουργούς της παιδείας.
● Παροχή κινήτρων στους νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν σε αντικείμενα STEM, ως επίσης και σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν δεξιότητες στους τομείς της αγροτεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
● Σύσταση συμβουλευτικής ομάδας με στόχο τον εντοπισμό κενών σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες και τους τομείς υψηλής αξίας στους οποίους η Κύπρος επιθυμεί να αναπτυχθεί και δημιουργία νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή νέων μεθόδων διδασκαλίας.
● Δημιουργία Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης (π.χ. κατάρτιση – επανακατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων σε τεχνικά επαγγέλματα, πράσινα και γαλάζια επαγγέλματα, υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας).
● Δημιουργία ενιαίας πύλης πληροφόρησης για σπουδές στην Κύπρο, που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και προγράμματα σπουδών των τοπικών Πανεπιστημίων.
● Πλήρης εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων και Φροντιστηρίων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και ύφεσης του 2013 και η συνεπαγόμενη αύξηση των αναγκών κοινωνικής πρόνοιας, έθεσαν την κοινωνική πολιτική ως άμεση προτεραιότητα, αφού είναι γενικά παραδεκτό ότι η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική ένταξη αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Κυριότερος στόχος θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση και η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η βελτίωση της ποιότητας διαβίωσής τους, η κοινωνική ενσωμάτωση και η ανάπτυξή τους στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους (πχ άτομα και οικογένειες που χρήζουν στήριξης περιλαμβανομένων ατόμων τρίτης ηλικίας, γυναίκες με εξαρτώμενα άτομα στον οικογένεια, λήπτες προνομιακών επιδομάτων, Άτομα με Αναπηρίες, μετανάστες, υπήκοοι τρίτων χωρών και άτομα υπό καθεστώς προστασίας κλπ).

⮚ Πρόταση:

● Οικονομικά προσιτή στέγαση:
– Αξιοποίηση εναλλακτικών πολιτικών στέγασης που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες, όπως οι επιδοτήσεις στέγασης σε οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς, συνδυασμός αυστηρότερων κανονισμών και κινήτρων που θα επιφέρουν μια καθοδική τάση στο μέγεθος των νεόδμητων κατοικιών, εφαρμογή σχεδίων ενοικίασης για αγορά, αλλά και αλλαγή του σκοπού χρήσης των άδειων κτιρίων σε προσιτή στέγαση.
– Οποιαδήποτε νέα οικιστική ανάπτυξη να υποχρεούται να αφιερώνει ελάχιστο αριθμό μονάδων του συνολικού έργου σε οικονομικά προσιτές στεγαστικές μονάδες διαφορετικών μορφών, π.χ. οικονομικά προσιτό ενοίκιο και κοινή ιδιοκτησία (συνιδιοκτησία με τις τοπικές αρχές).
– Υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για ενθάρρυνση της ανάπτυξης εξειδικευμένης Αγοράς Στέγασης για Ηλικιωμένους και ατόμων Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
* Πλήρης αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, με επικέντρωση στην παροχή στήριξης και ποιοτικών υπηρεσιών προς ευάλωτες ομάδες.
* Επέκταση του θεσμού της άτυπης φροντίδας στο σπίτι.
* Στοχευμένα κίνητρα για την απόκτηση δεύτερου παιδιού, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών, μέσω της επαναφοράς φορολογικών απαλλαγών.
* Επιχορήγηση των υπηρεσιών φροντίδας όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.
* Παροχή ισχυρών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών και νηπίων κοντά στην εργασία.
* Προσφορά οικονομικά προσιτής και ποιοτικής προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, ειδικότερα σε παιδιά από μειονεκτούσες οικογένειες, με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των γονέων στην αγορά εργασίας και την ομαλή ένταξη και ανάπτυξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα.
* Οριζόντια και στοχευμένα Σχέδια επιδοτούμενης απασχόλησης σε συνδυασμό με παροχή κατάρτισης στο χώρο εργασίας (on-the-job training) με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
* Μέτρα για συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής περιλαμβανομένων ευέλικτων μορφών απασχόλησης κλπ.
* Παρεμβάσεις εντοπισμού, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης νέων στην αγορά εργασίας με έμφαση σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης
* Εκσυγχρονισμός των θεσμικών φορέων στην αγορά εργασίας (πχ Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης).
* Επέκταση του θεσμού των συνοδών για την πλήρη ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα σχολεία
* Δημιουργία Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης και Παρέμβασης για τα Παιδιά με Αυτισμό.
* Ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας των εμπλεκομένων οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία.
* Δημιουργία Εθνικής Βάσης Δεδομένων για την Αναπηρία, η οποία θα αποτελέσει μια πλατφόρμα για την υποστήριξη διάφορων σχετικών πολιτικών, όπως πχ οι κοινωνικές παροχές, οι υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας, η υποστηριζόμενη διαβίωση στην κοινότητα, η επαγγελματική αποκατάσταση κλπ.
* Ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία με έναν βασικό πυρήνα μόνιμου προσωπικού, σε συνδυασμό με αγορά υπηρεσιών, προς διασφάλιση της αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχει.