Βουλευτικές Αμμόχωστος: Οι υποψήφιοι σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ - Τι γίνεται με ΑΚΕΛ


Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι κομματικές διεργασίες για συμπλήρωση των ψηφοδελτίων τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Με εξαίρεση το ΑΚΕΛ το οποίο έχει ακόμα μπροστά του δρόμο να διανύσει με βάση τη διαδικασία του καταστατικού του κόμματος, τα υπόλοιπα κόμματα υπολείπονται μόνο μερικών θέσεων σε ορισμένες επαρχίες για να κλείσουν οριστικά τα ψηφοδέλτια τους. Με το νέο χρόνο αναμένεται ότι η προεκλογική εκστρατεία θα μπει στην τελική ευθεία, έχοντας βέβαια πάντα να διαχειριστεί για φέτος τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.


Οι αγγελίες στο Νέα Αμμόχωστος, διαβάζονται από χιλιάδες επισκέπτες! Καταχώρησε τη δική σου πατώντας ΕΔΩ. (Τώρα και στα αγγλικά) 


ΔΗΣΥ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Φιλελεύθερου", ο ΔΗΣΥ έχει σχεδόν ολοκληρώσει το ψηφοδέλτιο του. Απομένουν τρεις θέσεις για την επαρχία Λευκωσίας και τρεις για την επαρχία Αμμοχώστου. Οι υπόλοιπες θέσεις φαίνεται ότι έχουν κλείσει, ενώ φαίνεται υπό τα μέχρι στιγμής δεδομένα να υπάρχει πλεονασμός υποψηφίων για την επαρχία Λεμεσού. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 13 ενδιαφερόμενοι για τις 12 θέσεις και άρα δεν αποκλείεται να στηθούν τελικά κάλπες.  Όσον αφορά το Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος, είναι προγραμματισμένο για τις 9-10 Ιανουαρίου και προγραμματίζεται να γίνει διαδικτυακά. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την τελική ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του κόμματος σε όλες τις επαρχίες. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ως εξής:

Επαρχία Λευκωσίας: Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης, Νίκος Τορναρίτης, Δημήτρης Δημητρίου, Σάββια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου Μιχάλης Σοφοκλέους, Ανδρέας Πενταράς, Μάριος Πελεκάνος, Χρήστος Πάλλης, Δήμος Γεωργιάδης, Ανδρέας Ιωσήφ, Στέλιος Κυθρεώτης, Φίλιος Φυλακτού και η Μίνα Σαμψών. Ως αριστίνδην υποψήφιοι θα διεκδικήσουν ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης και ο γιατρός Γιώργος Άστρας.

Επαρχία Λεμεσού: Ευθύμιος Δίπλαρος, Ανδρέας Κυπριανού, Ελένη Σταύρου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Φωτεινή Τσιρίδου, Ηρακλής Αγαθοκλέους, Νίκος Σύκας, Μαρίνα Χατζημανώλη, Γιώργος Διογένους, Κλεάνθης Καραμανίδης, Μιχάλης Βασιλείου, Αντώνης Στυλιανού και Νίκος Σπυρου. Στο ενδεχόμενο που τελικά στηθούν κάλπες θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι εξαιρούνται ο Ευθύμιος Δίπλαρος ως αντιπροέδρος του κόμματος, καθώς επίσης και ο Νίκος Σπύρου ως νέος, ενώ δικαίωμα συμμετοχής ως ποσόστωση έχουν και οι τρεις γυναίκες του ψηφοδελτίου. Η ποσόστωση διευκρινίζεται ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 των θέσεων του ψηφοδελτίου. Δεν αποκλείεται επίσης κάποιος από τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο ως αριστίνδην άρα και αυτός να εξαιρεθεί της διαδικασίας. 

Επαρχία Λάρνακας: Αννίτα Δημητρίου, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Ανδρέας Ταουξιής, Άννα Κοσμά, Παντελής Ποιητής και Μάκης Γεωργίου

Επαρχία Αμμοχώστου: Κυριάκος Χατζηγιάννης, Ονούφριος Κουλλάς, Γιώργος Κάρουλλας, Νίκος Γεωργίου, Νίκος Συμεού, Κλεάνθης Κουτσόφτας, Παναγιώτης Τρισόκκας, και Γιώργος Λυσανδρίτης.

Επαρχία Πάφου: Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, Λίνος Τσόκκας, Γιώργος Δημητριάδη και Χαράλαμπος Πάζαρος.

Επαρχία Κερύνειας: Μάριος Μαυρίδης, Μαριέλλα Αριστείδου και Ρίτα Σούπερμαν ως αριστίνδην.

ΑΚΕΛ:

Το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος αναβλήθηκε οριστικά για τον ερχόμενο Ιούνιο. Απομένει τυπικά η επικύρωση του από πλευράς Κεντρικής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, πλέον ξεκινούν και επίσημα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας δεν είναι καθόλου υποβοηθητικός παράγοντας, καθώς δεν μπορούν να συγκληθούν οι κομματικές ομάδες βάσεις. Οι οποίες με βάση το καταστατικό θα προτείνουν ονόματα ως υποψήφια για την επαρχία τους, τα οποία θα τεθούν ενώπιον των επαρχιακών συνδιασκέψεων και ακολούθως θα εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, ονόματα δεν κυκλοφορούν, θεωρείται όμως δεδομένη η μη επαναδιεκδίκηση έδρας από τους Ανδρέα Φακοντή, Σκεύη Κουμουμά και Αδάμο Αδάμου, οι οποίοι συμπλήρωσαν τρεις θητείες σε πολιτειακές θέσεις. 

ΔΗΚΟ:

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλείσει το ψηφοδέλτιο του σε όλες τις επαρχίες το ΔΗΚΟ, το οποίο εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση, όπως πληροφορούμαστε για να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  εκκρεμμότητες υπάρχουν κυρίως σε Λευκωσία και Αμμόχωστο, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν αριστίνδην υποψήφιοι σε όλες τις επαρχίας. Συγκεκριμένα:

Επαρχία Λευκωσίας: Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Μιχάλης Δαμιανός, Χρύσης Παντελίδης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Γιάννης Λαζάρου, Θεοδώρα Θεοδώρου, Μάριος Μούγης, Χρίστος Ροδιάς, Πολύμνια Λευτέρη, Ανδρούλλα Ελευθερίου, Γιώτα Κουφαλίδου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Ολύμπιος Χριστοφή και Αταλιάνης Πανίκος.

Επαρχία Λεμεσού: Πανίκος Λεωνίδου, Παύλος Μυλωνάς, Μάριος Ορφανός, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, Σώτος Σάββα, Γρηγόρης Χριστοδουλίδης, Βανέσα Κυπριανού και Άνθια Χριστοδουλίδου.

Επαρχία Αμμοχώστου: Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστος Σενέκκης, Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας, Λευτέρης Τρίαρος και Παναγιώτης Παχουμίου. Στην επαρχία Αμμοχώστου είναι μέχρι στιγμής και οι περισσότερες θέσεις που δεν έχουν κλειδώσει παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μόνο που απομένει είναι η οριστική απάντηση ορισμένων υποψηφίων και ότι αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Επαρχία Λάρνακας: Χρίστος Ορφανίδης, Πέτρος Ζαρούνας, Νικόλας Διομήδους, Ιάσονας Ιασονίδης και Θεόδωρος Μανιταράς.

Επαρχία Πάφου: Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, Χρύσανθος Σαββίδης και Γιαννάκης Παπαζαχαρία.

Επαρχία Κερύνειας: Γιώργος Σολωμού, Μάκης Τσουλούπας και Κούλης Χατζηφιλίππου.

Ανακοίνωσε Κερύνεια η ΕΔΕΚ

Το ψηφοδέλτιο της για την επαρχία Κερύνειας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου ανακοίνωσε χθες η ΕΔΕΚ, με τον πρόεδρο της Μαρίνο Σιζόπουλό να δηλώνει πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή των κατοίκων της Κερύνειας στις περιουσίες τους. Υποψήφιοι θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος Λαπήθου Ντίνος Ευθυμίου, ο δημοτικός σύμβουλος Κερύνειας Πανίκος Πάρπας και η εκπαιδευτικός Μαρία Περατικού.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, σημειώνοντας ότι «η κρισιμότητα δεν καθορίζεται μόνο από την προκλητική συμπεριφορά του Τούρκου κατακτητή αλλά και από τη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων από κυβερνώντες και συγκυβερνώντες τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά και των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού».

Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ «δεν είναι καθόλου τυχαίο» που αρχίζει την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της από την επαρχία Κερύνειας και πρόσθεσε πως για την ΕΔΕΚ δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή των κατοίκων της Κερύνειας στις περιουσίες τους, κάτι που δυστυχώς, όπως είπε, «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία τους στερεί μόνιμα αυτό το δικαίωμα». 

Ο δημοτικός σύμβουλος Λαπήθου Ντίνος Ευθυμίου είπε ότι «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια και όχι εκεί που η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μας καθορίζει και κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλουν».

Η εκπαιδευτικός Μαρία Περατικού είπε ότι «ο πολιτισμός ήταν πάντα το αγκωνάρι στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται πάντα ο ελληνισμός της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «ο πολιτισμός αποτελεί στοιχείο εθνικής επιβίωσης».

Ο δημοτικός σύμβουλος Κερύνειας Πανίκος Πάρπας είπε ότι «καμιά λύση δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη και δημοκρατική χωρίς την κατοχύρωση του δικαιώματος των Κερυνειωτών να επιστρέψουν με ασφάλεια στις περιουσίες τους».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φρίξος Δαλίτης / Φιλελεύθερος