Βουλευτής Αμμοχώστου: Ο Πρόεδρος του Αν. Δικαστηρίου οφείλει να παραιτηθεί!

Συνεχίζεται η «φουρτούνα» στο Δικαστικό Σώμα – Κάθοδος GRECO για να βάλει τάξη 


Δεν κόπασαν οι τριγμοί στο Δικαστικό Σώμα μετά τις καταγγελίες του Νίκου Κληρίδη για περί διαπλοκής στον χώρο.

Η αντιπροσωπεία της GRECO που θα επισκεφθεί την Κύπρο, θα επισπεύσει το ταξίδι της για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο εκτελεστικός γραμματέας της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ηγείται του κλιμακίου που θα έρθει στο νησι.


Αφαίρεση υπερεξουσιών από το Ανώτατο… «Δε μπορεί το Ανώτατο να κατοχυρώνεται πίσω από κανονισμούς»

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κύριος Ιωαννίδης, μπλέκεται στα ίδια του τα πλοκάμια καθώς λόγω των υπερεξουσιών που έχει δημιουργεί την εικόνα της αμεροληψίας.

«Μετά τη γνωστή υπόθεση Nicholas, έχει γίνει κανονισμός από το Ανώτατο Δικαστήριο, στον οποίο αναφέρει ότι εάν υπάρχουν παιδιά δικαστών ενώπιον του Σώματος το οποίο τους δικάζει, τότε εγώ σα δικαστής εξαιρούμαι. Εάν όμως υπάρχουν εργασιακές σχέσεις των παιδιών μου στη συγκεκριμένη υπόθεση, εγώ ως δικαστής το αποκαλύπτω και είναι θέμα των ίδιων το δικηγόρων να αποφασίσουν αν με δέχονται ή όχι. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος γιατί φέρνεις σε δύσκολη θέση τον δικηγόρο. Κανονικά το βάρος έπρεπε να το έχει ο δικαστής», ανέφερε ο κύριος Ιωαννίδης.

Όσον αφορά στην υπόθεση που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ο Γενικός Ελεγκτής, ο κύριος Ιωαννίδης, είπε ότι πρόκειται για λανθασμένη απόφαση νομικού θέματος αλλά σε μία τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, «δυστυχώς δεν έχουμε άλλο βαθμό δικαιοδοσίας για να προχωρήσουμε». Και αυτό όπως είπε είναι κάτι που πασχίζουν να αλλάξουν.

Πριν δύο μήνες σε συνάντηση που είχε, όπως είπε, με τους εμπειρογνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσρ και γραπτώς, ότι κάποιες εξουσίες πρέπει να αφαιρεθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο γιατί δε δίδουν τη σωστή εικόνα.

Τόνισε ότι «το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι το δικαστικό συμβούλιο το οποίο έχει σχέση με τους διορισμούς των δικαστών, τις προαγωγές τους και με τις παύσεις τους. Είναι το Σώμα που δεν αποδίδει αυτή τη στιγμή και δεν εκπέμπει τη σωστή εικόνα».

Θα έπρεπε, όπως πρόσθεσε,  να αποτελείται από τον Γενικό Εισαγγελέα, από δικηγόρους και από επαρχιακούς δικαστές, και έτσι, συμπλήρωσε, θα μπορούσε το ίδιο να διατάξει έρευνα και θα αποφεύγονταν τέτοιες καταστάσεις.

«Δε μπορεί το Ανώατο να κατοχυρώνεται πίσω από κανονισμούς που του δίνει το Σύνταγμα και να δίνει την εντύπωση ότι ουδείς μπορεί να τον ελέγξει και να μην έχει να δώσει λόγο σε κανένα.Αυτό δε βοηθάει το ίδιο το Ανώτατο», είπε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.


Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής ΤΟΥ ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, κ. Ονούφριος Κουλλά, η θέση του οποίου είναι ξεκάθαρη:

"Εδώ που κατρακυλήσαμε, ανεξαρτήτως ερευνών και διαδικασιών, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου οφείλει να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ. Για να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο της κάθαρσης. Μόνο αυτή θα μπορούσε να ήταν η δική του συνεισφορά αυτή τη στιγμή.¨"