Βόμβα Παπαδάκη: Συστήματα υποκλοπών στην κατοχή κομμάτων


«Οργιάζουν οι φήμες ότι και πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων/υποκλοπών. Απαιτούμε απαντήσεις εδώ και τώρα». Η δήλωση ανήκει στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη. Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους με αφορμή το σκάνδαλο παρακολουθήσεων το οποίο ξέσπασε στην Ελλάδα και συνδέεται με την Κύπρο, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του.

Με την πιο πάνω τοποθέτηση, στην ουσία επανέφερε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης τις πληροφορίες για αγορά και χρησιμοποίηση λογισμικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας από κυπριακά κόμματα.

Όταν δε κλήθηκε από δημοσιογράφο να γίνει πιο συγκεκριμένος, αναφέρθηκε σε πληροφορίες που είναι καλά γνωστές. Παρέπεμψε, μάλιστα, σε πανομοιότυπη δήλωση που είχε κάνει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, περί τα τέλη του 2019.

Λίγες στιγμές προηγουμένως είχε θέσει και άλλα δύο ζητήματα, «με αφορμή», όπως είπε, «τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα που φαίνεται να συνδέονται με την υπόθεση του βαν στην Κύπρο και επιβάλλουν την εκ νέου ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση, μακριά από προσπάθειες συγκάλυψης».

Έκανε λόγο για «ερωτήματα που είναι αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις» και εν συνεχεία τα διατύπωσε:

-«Από τις μέχρι τώρα έρευνες φαίνεται να έχουν προκύψει στοιχεία παρακολουθήσεων/υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ποια ήταν τα θύματα αυτών των παρακολουθήσεων;».

-«Ποιους έχει προμηθεύσει με συστήματα παρακολουθήσεων/υποκλοπών η εν λόγω εταιρεία ή και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατασκοπευτικές εταιρείες;».

Στην αρχική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο πολιτικό του γραφείο στη Λευκωσία, εστίασε στη διασύνδεση της Κύπρου με το νέο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. «Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Κύπρος σχετίζεται με το εν λόγω σκάνδαλο καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator, έχει ως έδρα της την Κύπρο και σχετίζεται άμεσα με το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο εντοπίστηκε στη χώρα μας, πριν λίγα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αδυναμία της κυπριακής Πολιτείας να πράξει το καθήκον της: «Στην Ελλάδα είχαμε παραιτήσεις, διατάχθηκαν έρευνες από Εισαγγελέα, σε ανώτατο επίπεδο, ενώ Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, συμφώνησαν για την σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής. Δυστυχώς στην Κύπρο φαίνεται ότι και αυτή η υπόθεση έπεσε στα μαλακά! Μέσα σε πλαίσια συσκότισης, συγκάλυψης και αδιαφάνειας. οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα που φαίνεται να συνδέονται με την υπόθεση του βαν στην Κύπρο, επιβάλλουν την εκ νέου ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση, μακριά από προσπάθειες συγκάλυψης».

Έκανε λόγο για την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες Αρχές και η πολιτική ηγεσία: «Επιβάλλεται η άμεση τοποθέτηση των κομμάτων. Επιβάλλεται η αντίδραση της Βουλής. Επιβάλλεται η άμεση δράση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Καταλήγοντας εξήγησε και τους κινδύνους που ελλοχεύει το ενδεχόμενο αδράνειας κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο να βυθιστεί η Κύπρος σε βαθύτερη ανυποληψία: «το θέμα των παρακολουθήσεων τυγχάνει εξέτασης από τις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και αν αποδειχθεί ολιγωρία των κυπριακών Αρχών οι πολιτικές ευθύνες θα είναι ασήκωτες».

Ο κ. Παπαδάκης μίλησε και για έλλειμμα Δημοκρατίας, ενώ έθεσε και θέμα απουσίας νομικού πλαισίου στην Κύπρο. Παρέπεμψε στο γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής, που έχει ως αντιπρόεδρο τον ευρωβουλευτή Γιώργο Γεωργίου, έχει θέσει υπό το μικροσκόπιο την Κύπρο, ως μια εκ των δύο ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες εξάγονται προϊόντα της NSO. 

Δηλώσεις Ευσταθίου και συνεργασία ΔΗΣΥ με NCIS

Το θέμα ενδεχόμενης συνεργασίας κυπριακών κομμάτων με εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο τις παρακολουθήσεις, που επανέφερε χθες στο προσκήνιο ο Δημήτρης Παπαδάκης, είχε απασχολήσει έντονα και το 2019. Το συγκεκριμένο έτος είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με το βαν παρακολουθήσεων που ανήκε σε εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν (διευθυντής σε WiSpear και Intellexa). Ο τελευταίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, συνεργαζόταν με τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι που βρισκόταν πίσω από την NCIS Intelligence Services Ltd (συστεγάζονταν στο ίδιο κτήριο και «μοιράζονταν» υπαλλήλους).

Η τελευταία επιχειρηματική οντότητα, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Αστυνομίας που έχουμε στην κατοχή μας, πωλούσε «κατασκοπευτικά όργανα», ενώ στο πελατολόγιό της συμπεριλαμβανόταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και τμήματα της Αστυνομίας Κύπρου. Τότε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία του κ. Άβνι είχε τοποθετήσει σύστημα ασφαλείας στις κτηριακές εγκαταστάσεις του κόμματος. «Βάλαμε σύστημα ασφάλειας για το κτήριο του Συναγερμού. Υπήρχε και πριν, βελτιώθηκε και σήμερα έχουμε και ένα άλλο σύστημα, όπως έχει το κάθε κτήριο» είχε δηλώσει στις 26/11/2019.

Για τις πληροφορίες συνεργασίας κομμάτων με εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο τις παρακολουθήσεις, είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου. Στις 23/11/2019, είχε πει ότι «τα κόμματα αγοράζουν τέτοιες υπηρεσίες». Σχολιάζοντας ανάμιξη πολιτικών προσώπων είχε πει: «Είναι κοινή διαπίστωση». Μίλησε για κομματικά υπόγεια στα οποία υπάρχουν μηχανήματα υποκλοπών και παρακολούθησης. Αναφέρθηκε μάλιστα σε πολιτικό, ο οποίος παρακολουθούσε άλλο άτομο για προσωπικούς λόγους.

Πελεκάνος: «Ουδέποτε επιτράπηκε παρακολούθηση»

Ο απόηχος επί κυπριακού εδάφους για τη διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, συνεχίστηκε και χθες. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος επανήλθε χθες με νέα γραπτή τοποθέτηση. Αυτή τη φορά επεκτάθηκε, δίδοντας περισσότερες λεπτομέρειες. Επανέλαβε τη θέση ότι τα όσα τεκταίνονται στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την Κύπρο, κάνοντας λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υφίσταται ένα υγιές νομικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του αδιάβλητου των επικοινωνιών των πολιτών, το οποίο, «σε συνεργασία με τη Βουλή  των Αντιπροσώπων, συνεχώς ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε». Πρόσθεσε ότι «ο Διοικητής της ΚΥΠ ενημερώνει ανελλιπώς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις δράσεις και τους στόχους της Υπηρεσίας Πληροφοριών του κράτους που επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «ουδέποτε κατά την εννιαετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή, έστω και εμμέσως, η παρακολούθηση του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νομοταγών πολιτών».

Το ΑΚΕΛ επανήλθε με τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του, Γιώργου Κουκουμά, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Συναγερμού, «προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σύνδεση της χώρας μας με τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα;». Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά του προς τη Νομική Υπηρεσία: «Γιατί δεν απαντά η κυπριακή εισαγγελία, της οποίας προΐστανται δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Συναγερμού, για την απόφασή της να απαλλαγεί ο Ταλ Ντίλιαν από όλες τις κατηγορίες; Ως πότε θα συγκαλύπτουν την σκανδαλώδη σύνδεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Ντίλιαν, τον οποίο απάλλαξε από κατηγορίες;».

Εξάλλου, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, με χθεσινή γραπτή του τοποθέτηση ζητά τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, κάτι που κατά την έκφρασή του «αποτελεί μονόδρομο γι' αυτό το τεράστιο σκάνδαλο». Μάλιστα, αναφέρει ότι «η ακατανόητη και αναιτιολόγητη αναστολή της ποινικής δίωξης εναντίον των εμπλεκομένων στην υπόθεση στην Κύπρο αποτελεί πρόσθετο λόγο για την πλήρη διαλεύκανση της». Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν «αποδεικνύεται ότι υπήρξε ο "πρόδρομος" όλων όσων αποκαλύφθηκαν στην Ελλάδα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν πείστηκαν

Το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα και κόμματα επανέρχονται και ζητούν να ανοίξει ξανά ο φάκελος των παρακολουθήσεων και δη η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν, λέει πολλά. Φανερώνει ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε η Πολιτεία το όλο ζήτημα, δεν έπεισε. Απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας Κύπρου ημερομηνίας 12 Σεπτεμβρίου του 2016, ανέφερε ότι ενεχόμενη εταιρεία με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Κύπρο είχε ως αντικείμενο την πώληση κατασκοπευτικών οργάνων. Την ίδια στιγμή, συνεργαζόταν μαζί της. Η Αστυνομία, με άλλα λόγια, καλείτο να ελέγξει μια επιχειρηματική οντότητα που ασχολείτο με προϊόντα κατασκοπείας και με την οποία είχε πάρε-δώσε. Αυτό και μόνο, λέει πολλά…

Ρεπορτάζ:Φάνης Μακρίδης  / Φιλελεύθερος