Βοήθεια με το πάτημα ενός… κόκκινου κουμπιού


Με το πάτημα ενός κουμπιού, άτομα τρίτης ηλικίας κι άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν βοήθεια επί 24ώρου βάσεως με πρόταση που εγκρίθηκε προχθές από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, το Υπουργικό στη συνεδρίασή του την Τετάρτη ενέκρινε «την υλοποίηση πρότασης από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του προγράμματος ’Κόκκινο Κουμπί’ από το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, σύμφωνα και με την εισήγηση του Φορέα Τρίτης Ηλικίας».

Το πρόγραμμα «Κόκκινο Κουμπί», εξήγησε, μέσω υπηρεσίας τηλεειδοποίησης, στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας σε πρόσωπα που το έχουν ανάγκη, όπως για παράδειγμα, πρόσωπα τρίτης ηλικίας, πρόσωπα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις, να επικοινωνούν με αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων πιέζοντας απλώς ένα φορητό κόκκινο κουμπί, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν ή να σχηματίσουν οποιονδήποτε αριθμό. «Με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού θα ενεργοποιείται αυτομάτως κλήση προς το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων που θα λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καθημερινώς και επί 24ώρου βάσεως, και το οποίο θα στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές εκπαιδευμένους σε θέματα ψυχικής υγείας, ώστε να βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη», ανέφερε ο κ. Σεντώνας.

Ο ίδιος ανέφερε πως κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση το Υπουργικό ενημερώθηκε σχετικά και με τη διενέργεια διαγωνισμού για δέκα κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης στο πλαίσιο του έργου «Κατοικίες/Προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης». Οι κατοικίες αυτές, είπε, αφορούν υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική αναπηρία. Σημείωσε πως ήδη προωθούνται δύο κατοικίες που αφορούν υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αυτισμό και μία κατοικία για υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με οπτική αναπηρία. «Ήδη κατακυρώθηκαν προσφορές για επτά από τις δέκα κατοικίες», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως ότι ξεκινά αμέσως η δρομολόγηση των σχετικών ενεργειών για την υλοποίησή του όλου έργου.

Ο κ. Σεντώνας είπε, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε προχθές εκτενώς για την πρόοδο υλοποίησης, κατά το 2018, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2018 – 2020 και της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2018 – 2028. «Κατά το 2018, από τις 86 συνολικά δράσεις (46 συνεχιζόμενες και 40 νέες δράσεις) που προγραμματίστηκαν, 41 δράσεις υλοποιήθηκαν (ποσοστό 48%) και 30 δράσεις υλοποιήθηκαν μερικώς (ποσοστό 35%)», είπε, σημειώνοντας πως στην Κύπρο υπάρχει ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, που περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλες σχεδόν τις πτυχές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. «Η προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες είναι συνεχής. Ωστόσο, παρατηρούνται κάποια κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών για τα οποία απαιτείται επιπρόσθετη δράση», ανέφερε ο κ. Σεντώνας.