ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που κεραυνός χτυπά τη «μύτη» αεροπλάνου καθώς ετοιμάζεται να προσγειωθεί

Την τρομαχτική στιγμή που ένας κεραυνός «χτύπησε» τη μύτη ενός επιβατικού αεροσκάφους, ενώ εκείνο ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Tocumen της Πόλης του Παναμά, κατέγραψε κάμερα που βρισκόταν στο πιλοτήριο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το Boeing 737 MAX, που μετέφερε 140 επιβάτες, πετούσε σε ύψος περίπου 30.000 ποδιών όταν χτυπήθηκε από κεραυνό, στις 15 Μαρτίου. Το βίντεο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα δείχνει την στιγμή της ηλεκτρικής εκκένωσης, η οποία ξάφνιασε τους πιλότους ενώ ετοιμάζονταν για προσγείωση, εν μέσω μιας αρκετά ισχυρής καταιγίδας.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι έμπειροι πιλότοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και έφεραν εις πέρας την προσγείωση με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύσουν οι επιβάτες ούτε και το πλήρωμα. Η άτρακτος του αεροσκάφους δεν υπέστη καμία ζημιά.

Το άτομο που κατέγραψε το βίντεο, και ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε στην εφημερίδα ότι «είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να χτυπούν κεραυνοί τα αεροσκάφη, ωστόσο το να καταγράψεις τη στιγμή σε βίντεο είναι κάτι ιδιαίτερο».

Όπως εξηγεί η Daily Mail, όταν ένας κεραυνός χτυπά αεροσκάφος ενώ βρίσκεται στον αέρα, συνήθως πετυχαίνει αιχμηρά σημεία, όπως τις κεραίες, τα φτερά, τη μύτη ή την ουρά, διέρχεται μέσω των καλωδιώσεων και απομακρύνεται από το αεροπλάνο.

Κεραυνοί χτυπούν συχνά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια σφοδρών καταιγίδων αλλά σπάνια καταλήγουν σε δυστύχημα. Κι αυτό γιατί τα αεροπλάνα διαθέτουν μια ειδική προστατευτική επίστρωση που αποτρέπει τυχόν ζημιές από κεραυνούς.

Πηγή: Πρώτο Θέμα