Βίασαν και δολοφόνησαν 30χρονη δημοσιογράφο

Νεκρή στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας βρέθηκε η 30χρονη δημοσιογράφος Βικτόρια Μαρίνοβα, η οποία εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πτώμα της νεαρής δημοσιογράφου βρέθηκε σε πάρκο της πόλης, ενώ σύμφωνα με της αρχές είχε χτυπηθεί στο κεφάλι και είχε στραγγαλισθεί, αφού προηγουμένως είχε βιασθεί από τον δράστη ή τους δράστες. 

Η Μαρίνοβα πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Στην τελευταία της μάλιστα εκπομπή, στις 30 Σεπτεμβρίου, μεταδόθηκε συζήτηση με δύο γνωστούς ερευνητές δημοσιογράφους, τον Βούλγαρο Ντίμιτας Στογιάνοφ και τον Ρουμάνο Ατίλα Μπίρο, οι οποίοι ερευνούν υποθέσεις ενδεχόμενης απάτης σχετικά με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την εμπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών. 

Η εκπομπή αυτή αφορούσε στην έρευνα που πραγματοποιούσε η Μαρίνοβα για εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευαστικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 30% - 40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων διασπαθίσθηκε ή δαπανήθηκε σε μίζες. 

Η Μαρίνοβα είναι η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της ΕΕ, ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς. Τον περασμένο Οκτώβριο δολοφονήθηκε στη Μάλτα η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ενώ τον Φεβρουάριο στη Σλοβακία ο Γιαν Κούτσιακ. 

Στην κατάταξη των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» η Βουλγαρία βρίσκεται στην 111η θέση μεταξύ 180 ωρών, ενώ η χώρα καταγγέλλεται συστηματικά για ένα διεφθαρμένο περιβάλλον Τύπου που πλήττει την ελευθερία της ενημέρωσης. 

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τις βουλγαρικές αρχές «να ρίξουν φως σε αυτήν την αποτρόπαιη ενέργεια», ζητώντας να τεθούν υπό προστασία οι συνάδελφοι της Βικτόρια Μαρίνοβα. Το ίδιο αίτημα διατυπώθηκε από την ερευνητική ιστοσελίδα Bivol.bg, του Ντίμιταρ Στογιάνοφ, του δημοσιογράφου που παρουσιάσθηκε στην εκπομπή της.

Αστυνομικές πηγές επέμειναν να δηλώνουν αμφιβολία για την σχέση της δολοφονίας με το επάγγελμα του θύματος.

«Το κινητό της, τα κλειδιά του αυτοκινήτου της, τα γυαλιά της και ένα μέρος του ρούχων της εξαφανίσθηκαν», επεσήμανε η τοπική εισαγγελία.