Βγάζουν ανακοινώσεις για το "SpitFire" αλλά όχι για τον εποικισμό των Βαρωσίων


Επικοδομητική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, κατά τη διάρκεια της οποίας επέδωσε γραπτώς τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το προσχέδιο της έκθεσης για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

"Αλλά και επισήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ενέργειες που όπως αντιλαμβάνεστε, επηρεάζουν αρνητικά και δυσμενως την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, από εκει που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Ο Πρόεδρος έθεσε ορισμένες παρατηρήσεις αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που θα πρέπει να δημιουργηθεί ετσι ώστε να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη συνομιλιών."

Ο κύριος Χριστοδουλίδης σχολίασε και τις πρόσφατες επιστολές που απέστειλε ο ΠτΔ αναφορικά με τη στάση της κυρίας Σπέχαρ, λέγοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε και το συγκεκριμένο θέμα. 

"Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να γίνονται δηλώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τα οδοφράγματα και μάλιστα έγιναν και δηλώσεις από τον κύριο Ακιντζί που επιβεβαίωναν αυτό που έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ποιοί ευθύνονταν για αυτή την κατάσταση, αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο τα οδοφράγματα. Δεν μπορούμε να βλέπουμε ανακοινώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για τα οδοφράγματα και αυτό που έγινε με το SpitFire και να μην βλέπουμε ανακοινώσεις σε προσπάθεια κάποιων να παραβιάσουν ξεκάθαρα ψηφίσματα των ΗΕ και μιλώ για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Και υπάρχουν πολλά ξεκάθαρα ψηφίσματα και το ΣΑ κλήθηκε να συζητήσει και να τοποθετηθεί επί τούτου και θα έπρεπε και στην Κύπρο να υπάρξει σχετική ανακοίνωση."

Ερωτηθείς αναφορικά με τη θέση που φέρεται να διατύπωσε ο Τουρκύπριος ηγέτης στην κυρία Σπέχαρ, σε σχέση με παραβίαση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με τις απαγορεύσεις διελεύσεων Ευρωπαίων πολιτών για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε:

"Οχι δεν μετέφερε κάτι συγκεκριμένο επί των δηλώσεων που έγιναν και των επιστολών που έχουν σταλεί και από τον κύριο Οζερσάι. Υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από κάποιους να αναγάγουν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και να δώσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν υπάρχει ιδιαίτερα τις αποφάσεις που αφορούν τα οδοφράγματα. Είναι αποφάσεις στη βάση συστάσεων από αυτους που γνωρίζουν πολύ καλύτερα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την πανδημία, νομίζω βλέπετε τι γίνεται σε ευρωπαϊκά και γειτονικά κράτη και η κυβέρνηση οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση για  να αποφύγουμε στο βαθμό του δυνατού ένα νέο κύμα της πανδημίας"

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία είχε κάποια βολιδοσκόπηση από τη Γερμανική Προεδρία της ΕΕ σε σχέση με τον διάλογο που προωθείται για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να παρουσιάσει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Είπε πως αυτή η επιχειρηματολογία στερείται σοβαρότητας και σημείωσε πως «εμείς μιλάμε με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ». Ανέφερε πως έχει ενημερωθεί από ομολόγους του για αυτή τη συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας και επεσήμανε πως «είναι ενδιαφέρον και ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Τουρκία ότι στην πρότασή της για δήθεν ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στους Ε/κ και στους Τ/κ λέει μάλιστα ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με τον κ. Οζερσάι και όχι με τον κ. Ακιντζί».

Αυτό «είναι ακόμη μια ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να αξιοποιήσει μέσα από τέτοιες είτε εισηγήσεις είτε προτάσεις που στερούνται κάθε σοβαρότητας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Kαι ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ:alphanews.Live